Άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων, μετακίνηση εκτός νομού καθώς και πώς θα κινηθούμε το Πάσχα είναι φλέγοντα ερωτήματα εν μέσω καραντίνας και πανδημίας με την ερχόμενη εβδομάδα να είναι κρίσιμη καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Παρόλαυτά ορισμένοι επιστήμονες βάζουν στο τραπέζι άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Δύσκολα χαρακτηρίζονται τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες να αγωνιούν για τους αριθμούς που θα καταγραφούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Το lockdown μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 1.000. Μόνο την ημέρα που χιόνισε στην Αθήνα κατέγραψαν εμφανή μείωση, προφανώς γιατί έγιναν λιγότερα τεστ λόγω του χιονιού.
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως αν έρθει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τότε την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων. «Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων» για το άνοιγμα σχολείων και του λιανεμπορίου.
Το ενδεχόμενο από 1η Μαρτίου να ξανανοίξουν κάποιες δραστηριότητες άφησε ανοιχτό ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων.»
Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.
Ερωτηθείς για το Πάσχα, είπε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα.
Από τα λεγόμενα λοιπόν του υπουργού Επικρατείας, συμπεραίνουμε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από 1η Μαρτίου, ενώ και ορισμένοι επιστήμονες βλέπουμε πως προκρίνουν αυτό το ενδεχόμενο. Το άνοιγμα φυσικά δεν θα περιλαμβάνει άνοιγμα και της εστίασης, ωστόσο, είναι βέβαιο πως αν τα πράγματα πάνε καλά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το ζήτημα θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και ίσως ανοίξουν από Απρίλιο.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι φωνές που λένε ότι το άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων θα ήταν καταστροφικό και πως θα πρέπει να ανοίξουν τελευταία. Όπως εξήγησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ, «αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων», καθώς είναι ασφυκτική η πίεση στο σύστημα.
«Το εμβόλιο προφυλάσσει. Είναι το όπλο μας. Είναι αυτό που θα δώσει την πολυπόθητη ανοσία και την άμυνα απέναντι στον κορονοϊό», είπε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Όσο για την πορεία της πανδημίας, εκτίμησε πως: «Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, η πανδημία τελειώνει τέλη Μαρτίου. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε και την ανοσία. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας».
Τέλος, ανέφερε ότι το lockdown, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου, αλλά όχι κατ’ ανάγκη με κλειστή την αγορά.
Συμπερασματικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία την 1η Μαρτίου, την επόμενη εβδομάδα τα καταστήματα με αυστηρούς περιορισμούς και αν τα πράγματα πάνε καλά από τις αρχές Απριλίου να πάμε και σε άνοιγμα της εστίασης. Όσο για το Πάσχα, θα είναι σίγουρα πιο χαλαρά τα πράγματα απ’ ότι πέρυσι, με τις μετακινήσεις εκτός νομού εντούτοις, να μην είναι βέβαιο ότι θα επιτραπούν.