Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία των σχολικών μονάδων, λόγω της πανδημίας, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν -έστω και καθυστερημένα- τις ευθύνες τους, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται:
Έχουν περάσει 11 μέρες από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και τα προβλήματα, λόγω Covid-19, συνεχίζονται.
Πολλά δυστυχώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και ανευθυνότητα του ΥΠΑΙΘ για την αντιμετώπιση αυτών.
Η ΕΛΜΕ-Ι, κρατώντας υπεύθυνη στάση απέναντι στους μαθητές μας και τους συναδέλφους, με υπόμνημά της στις 27-1-2021 (αρ. πρωτ.:61) ζήτησε να ενημερωθεί γραπτώς από την Δ/νση Περ/κής Εκπ/σης, τον Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, καθώς και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών. Η μόνη γραπτή απάντηση που πήραμε ήταν από την Δημοτική Αρχή, που μας ενημέρωνε γραπτώς πως:
1). Έχει γίνει διανομή μασκών (22-12-2020) για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που εστάλησαν μέσω ΚΕΔΕ.
2) Μέσω της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών διανεμήθηκαν αντισηπτικά σε όλα τα Σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης (εν μέσω καραντίνας) σε διπλάσια ποσότητα από αυτή που είχε αποσταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας από το Υπουργείο Παιδείας.
3) Τα σχολικά κτήρια της Β/θμιας Εκπαίδευσης καθαρίζονταν δύο φορές την εβδομάδα σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας.
4) Από την Πέμπτη 28-01-2021 όλες οι Σχολικές Καθαρίστριες Β/θμιας Εκπαίδευσης έχουν επανέλθει στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους για σχολαστικό καθαρισμό και προετοιμασία αυτών για την υποδοχή των μαθητών ενόψει της επαναλειτουργίας της δια ζώσης εκπαίδευσης από 01-02-2021..
Επίσης, έγινε ενημέρωση τηλεφωνικά στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία μας ανακοίνωσε πως «δεν είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα των σχολείων».
Δυστυχώς, τόσο από την ΠΕΔΙΕΚ όσο και από την ΔΔΕ Ιωαννίνων, δεν πήραμε καμία απάντηση.
Το ΥΠΑΙΘ καθημερινά στα τηλεπαράθυρα προσπαθεί να μας πείσει πως όλα τα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν «εξαφανίζονται δια μαγείας» και δεν υφίστανται. Το μόνο θέμα που πρέπει να τρέξει αυτή την στιγμή είναι η αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και όχι η αντιμετώπιση τυχόν νέων κρουσμάτων.
Ίσως τελικά δεν έχουν καταλάβει εκεί κάτω στο Μαρούσι πως τα σχολεία είναι χώροι όπου παραβρίσκεται καθημερινά ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων από κάθε άλλη υπηρεσία και το Υπουργείο, αντί να προσπαθεί να προστατέψει τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκταση τις οικογένειες όλων αυτών, βρίσκει καθημερινά τρόπους να υπεκφεύγει.
Η ΕΛΜΕ-Ι από την αρχή της χρονιάς είχε επισημάνει τα προβλήματα και έθεσε το Υπουργείο και όλες τις αρμόδιες αρχές προ των ευθυνών τους.
Ζητήσαμε και φυσικά εμμένουμε στις θέσεις μας για:
1. Να ληφθούν μέτρα μείωσης του αριθμού των μαθητών στη τάξη, με ανώτατο όριο 15 μαθητές.
2. Ενοικίαση αιθουσών, αξιοποίηση κλειστών κτηρίων, διαμόρφωση θρανίων με έναν μαθητή ανά θρανίο.
3. Να γίνουν τεστ Covid-19 σε όλους τους εκπαιδευτικούς και να επαναλαμβάνονται εβδομαδιαία.
4. Να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε μαθητές/τριες 2 και 3 φορές το μήνα.
5. Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για μεγάλα σχολικά συγκροτήματα όπου στεγάζεται μεγάλος αριθμός μαθητών και πολλές σχολικές μονάδες, με εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμένου Ιατρείου, στελεχωμένο με ιατρικό – νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
6. Δημιουργία κινητών ιατρικών μονάδων, που θα έχουν την ευθύνη του υγειονομικού ελέγχου των σχολείων ανά δημοτική κοινότητα.
7. Την εφαρμογή ενός προγράμματος ενημέρωσης του σχολικού πληθυσμού και των γονέων σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
8. Τη διαμόρφωση ενός προγράμματος καθαριότητας και απολυμάνσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες κάθε εβδομάδα.
9. Να αυξηθεί ο αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές.
Και συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.
Προσθέστε και τη μετατροπή μας σε γιατρούς – νοσηλευτές με τον υπεύθυνο διαχείρισης κρουσμάτων και θα έχετε ολόκληρη την εικόνα σήμερα.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Για άλλη μια φορά η ΕΛΜΕ-Ι ζητά άμεσα να γίνουν τα παρακάτω:
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Μείωση μαθητών ανά τμήμα, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
Εξασφάλιση σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες.
Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο στις εκπαιδευτικής κοινότητας.
Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.»