Αν η πρώτη προτεραιότητα του Δήμου ήταν η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο θα διέθετε τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους αντί για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και παρακολούθηση των δεδομένων της βιντεοεπιτήρησης, στην πρόσληψη προσωπικού φύλαξης στα σχολεία, τόσο για τις πρωϊνές ώρες λειτουργίας όσο και για τις απογευματινές εξωσχολικές δραστηριότητες και χρήσης των αθλητικών χώρων των προαυλείων, αναφέρει ο Σύλλογος Δελμούζος.
Οι γονείς θα περιμέναμε οι οικονομικοί αυτοί πόροι –εφόσον υπάρχουν- να διατεθούν για τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα, στη διάρκεια της πανδημίας. Θα περιμέναμε να είχαν καλυφθεί κατά προτεραιότητα οι ανάγκες των παιδιών και δασκάλων σε συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης κρουσμάτων της πανδημίας, ώστε τα σχολεία μας να είναι ασφαλή.
Αντί για αυτά, η απόφαση του Δήμου για την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης στα δημοτικά σχολεία λήφθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση και κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι ο Δήμος δεν είχε την ευκαιρία να ακούσει από τους εκπαιδευτικούς για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο στην παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου και στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.
Η εγκατάσταση των ψηφιακών μέσων απομακρυσμένης παρακολούθησης του σχολικού χώρου –του δεύτερου σπιτιού των παιδιών μας- είναι ένα αυταρχικό μέτρο που λειτουργεί ανασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων, λόγου και κριτικής, εθίζει τα παιδιά στον αφ’υψηλού έλεγχο των κινήσεών τους ως ύποπτα για παραπτώματα και υπονομεύει ουσιαστικά την δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.
Για τους λόγους αυτούς αλλά και άλλους που έχουν προβάλλει οι εκπαιδευτικοί επανειλημμένα, η σχολική κοινότητα έχει αρνηθεί την ευθύνη φύλαξης του υλικού παρακολούθησης από βιντεοεπιτήρηση των σχολικών χώρων. Μετά από αυτό εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιός είναι πραγματικά υπεύθυνος για τη χρήση του υλικού βιντεοσκόπησης των σχολικών χώρων; Πως μπορούν οι γονείς –από τη
στιγμή που τοποθετούνται οι κάμερες στο σχολείο των παιδιών τους- να εμπιστευτούν τις διαβεβαιώσεις του Δήμου ότι οι κάμερες θα ανοίγουν μόνο όταν δεν είναι τα παιδιά εκεί και ότι το υλικό δεν θα φυλάσσεται κάπου για μελλοντική χρήση και ότι δεν θα διατεθεί ποτέ πουθενά αλλού; Οι κίνδυνοι του ψηφιακού κόσμου είναι πολύ μεγάλοι και όταν οι κάμερες είναι κοντά σε παιδιά η προσοχή μας πρέπει να είναι η μέγιστη.
Η θέση της Ένωσης Γονέων είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί στα σχολεία είναι με το να παραμένουν ανοιχτά, ζωντανά και δραστήρια, πραγματικά αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς, αγαπημένα στέκια δημιουργικής έκφρασης για τα παιδιά και τους συμπολίτες μας και όχι κλειστά και απρόσιτα με κάμερες σαν φυλακές ασφαλείας.
Ζητάμε από τον Δήμο να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των σχολείων για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία των σχολικών χώρων και να απομακρύνει τις κάμερες από τα σχολεία που μόνο βλάβη μπορεί να προκαλέσουν στον ψυχισμό των μαθητών μας. Άλλωστε ο ρόλος τους είναι μόνο αποτρεπτικός και δεν συγκρίνεται με την ανθρώπινη παρουσία του φύλακα του σχολείου.
Καλούμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, όπως και τους συλλόγους διδασκόντων να μην αποδεχθούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης στα σχολεία τους και να ζητήσουν μαζί με την Ένωση Γονέων την απομάκρυνσή τους από όσα σχολεία έχουν ήδη τοποθετηθεί.