Τις διαδικασίες για την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν διά της διαθεσιμότητας, αλλά και για την επαγγελματική αποκατάσταση των περίπου 4.500 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που παραμένουν αδιόριστοι, εκκινεί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη σειρά επαφών.
Σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Αδιόριστων του ΑΣΕΠ, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σκάνδαλο τη μη εφαρμογή αποφάσεων του ΑΣΕΠ, σημειώνοντας ότι η πρακτική αυτή «προσβάλλει τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου». Δεσμεύθηκε, επίσης, να «αποκαταστήσει τη νομιμότητα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει ανά υπουργείο. «Το δέχθηκαν καλόπιστα αντιλαμβανόμενοι και αυτοί ότι δεν μας αφορά μόνο το θέμα της δικαιοσύνης ατομικά αλλά και η ανάγκη αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιορίστων ΑΣΕΠ κατήγγειλαν στη νέα ηγεσία του υπουργείου τις ώς τώρα εφαρμοζόμενες πρακτικές, επισημαίνοντας ότι «κρατούνται σε μια ιδιότυπη ομηρία άνθρωποι που είχαν πιστέψει στην αξιοκρατία και την αξιοπιστία της Πολιτείας».
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ αλλά και επιτροπών δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν μέσω της διαθεσιμότητας ή βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς. Θέμα της συνάντησης είναι η ενημέρωση των εκπροσώπων για την επαναπρόσληψη της συγκεκριμένης κατηγορίας απολυμένων αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Η άμεση επαναπρόσληψη περίπου 3.500 δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν διά της διαθεσιμότητας αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η σχετική διάταξη αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ