«Ο τουρισμός και ο πολιτισμός ενώνουν τους λαούς, δημιουργούν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, επάνω στις οποίες μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο, ένα ευοίωνο μέλλον» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.
«Ο τουρισμός και ο πολιτισμός ενώνουν τους λαούς, δημιουργούν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, επάνω στις οποίες μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο, ένα ευοίωνο μέλλον» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του διασυνοριακού προγράμματος «Borderless Culture: «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας και Ελλάδας σε ένα βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό».
Στόχος του έργου, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου, είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών, αρχαιολογικών, αρχιτεκτονικών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής και η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμούστην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και του Μπλακόεβγκραντ.
«Αποτελεί χρέος μας να σχεδιάζουμε κατάλληλες πολιτικές που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση των εθνικών μας οικονομιών μετά το τέλος των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνουμε» δήλωσε ο κ. Καράογλου, σημειώνοντας ότι η διακρατική συνεργασία συνεχίζεται, έστω κι εάν δεν είναι ευχερής δια της φυσικής παρουσίας, λόγω του κορονοϊού, και πρόσθεσε:
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας συνοχής ειρήνης και προόδου στην ευρύτερη περιοχή Ν.Α. της Ευρώπης, στα Βαλκάνια, στη γειτονιά μας. Με όχημα τον τουρισμό και τον πολιτισμό χτίζουμε γέφυρες φιλίας, οι οποίες με τη σειρά τους καλλιεργούν το έδαφος για την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης. Μέσα από αυτές αναδύεται η εικόνα των χωρών μας και μας προσφέρεται μια πολύτιμη ευκαιρία να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, μέσω της συνεχούς προώθησης της ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των χωρών μας».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε τα οφέλη από τον πολιτιστικό τουρισμό και επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσής του. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Βουλγαρίας, λέγοντας ότι αποτελούν ένα «πολύτιμο παράδειγμα καλής γειτονίας» και έδωσε ευχές ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και στις δύο χώρες.
Το έργο υλοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το δήμο Αμφίπολης, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Blagoevgrad και το Πανεπιστήμιο South-West University “Neofit Rilski”στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A«Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020»με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικών πόρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Τοποθετήσεις Γ. Διδασκάλου, Α. Τζιτζικώστα, δημάρχου Αμφίπολης, εκπροσώπου δήμου Μπλακόεβγκραντ
«Το έργο είναι αποτέλεσμα δουλειάς τριών ετών, εστιασμένο στην Αμφίπολη και στο Μπλακόεβγκραντ» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Διδασκάλου και πρόσθεσε: «Από το ΥΠΠΟ το τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουν γίνει στην Αμφίπολη, όσα δεν έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα».
Ο κ. Διδασκάλου αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και την ωρίμανση των μελετών, οι οποίες θα επιτρέψουν μέσα στο 2021 έναρξη χωματουργικών και γεωτεχνικών εργασιών στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου και στον περίβολο του μνημείου του τύμβου Καστά, ώστε μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στο εσωτερικό του, να καταστεί επισκέψιμος.
«Προχωράμε σταδιακά και με ολοκληρωμένες μελέτες και στην πορεία θα προβούμε στην εκτέλεση των εργασιών. Κατανοώ την αγωνία του δημάρχου των κατοίκων, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει με προσοχή με σεβασμό για να γίνει σωστά» τόνισε ο κ. Διδασκάλου και πρόσθεσε: «Το 2021 θα είναι μια χρονιά συνεχούς εκτέλεσης έργων στην περιοχή».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε τις ενέργειες της ΠΚΜ για την ανάδειξη του «μακεδονικού μνημείου παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με τεράστια εθνική σημασία» στην Αμφίπολη και την καλή συνεργασία με το ΥΠΠΟ και το δήμο.
«Τα προηγούμενα χρόνια αισθάνθηκα πολύ μόνος και αισθανθήκαμε στην περιφέρεια μόνοι. Η προηγούμενη κυβέρνηση, για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω, ή που δεν θέλω να κατανοήσω είχε την Αμφίπολη ξεχασμένη και κλειδωμένη στο συρτάρι του υπουργείου» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε : «Εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο η κατάσταση έχει αλλάξει. Με τη νέα κυβέρνηση και με τη νέα υπουργό την κ. Μενδώνη έχουμε μια τελείως διαφορετική σελίδα σε σχέση με τον τύμβο Καστά και την Αμφίπολη».
Ταχύτερες διαδικασίες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου και για το άνοιγμα του μνημείου στους επισκέπτες, ζήτησε ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φράνσταλης.
«Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα τριετούς συνεργασίας για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στον πολιτισμό και τον τουρισμό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του προγράμματος, εκ μέρους του δήμου Μπλακόεβγκραντ, Georgi Ivanovski και πρόσθεσε: « «Εδώ και χρόνια το Μπλακόεβγκραντ έχει συνεργαστεί σε πολλά προγράμματα με την Ελλάδα, επάνω σε τομείς κοινών ενδιαφερόντων».
Λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος και προβολή βίντεο έγινε από τους συμμετέχοντες, αναφορικά με το έργο που έχει επιτελεστεί, όπως η κατασκευή δικτύου μονοπατιών για την ευχερή περιήγηση στον αρχαίο χώρο της Αμφίπολης, μήκους οκτώμισι χιλιόμετρων, η δημιουργία διαδρομών ως την Ακρόπολη και προς το αρχαιολογικό μουσείο, ενώ εντός των επομένων ημερών θα τοποθετηθούν και νέοι μεταλλικοί κάδοι απορριμμάτων λειτουργικοί και διακριτικοί.
Επίσης, έχει γίνει ο σχεδιασμός και η εκτύπωση είκοσι οκτώ νέων πινακίδων για το δίκτυο των διαδρομών. Η τοποθέτηση είναι προγραμματισμένη να γίνει ως 31η Δεκεμβρίου ημερομηνία περαίωσης του έργου. Η συνολική δαπάνη του έργου έχει φτάσει στο 97% του προϋπολογισμού του έργου. Έγινε ακόμη τοποθέτηση συστήματος ψηφιακής απεικόνισης του αρχαιολογικού χώρου εντός του κτιρίου του σχολείου της Αμφίπολης. Επίσης, το ΥΠΠΟ υλοποιεί και συμπληρωματικό έργο μεταλλικής πεζογέφυρας στην Ακρόπολη για την ενοποίηση των διαδρομών που διακόπτονται από περιτοίχισμα.