Τη στιγμή που τα σχολεία είναι κλειστά πάνω από ένα μήνα, που εκατοντάδες σχολικές αίθουσες ή μονάδες έκλειναν νωρίτερα λόγω της έλλειψης υγειονομικών μέτρων, που χιλιάδες μαθητές αποκλείονται από τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση» το Υπουργείο Παιδείας στέλνει εγκυκλίους για την αξιολόγηση των μαθητών, οι οποίες είναι εκτός τόπου και χρόνου, αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ.
Φαίνεται πως στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παιδείας έχουν βαλθεί να σπάζουν συνεχώς τα ρεκόρ της πολιτικής αναλγησίας. Όχι μόνο αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή, αλλά με την πολιτική τους, συνεχίζουν να διογκώνουν τα προβλήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
«Κόπτονται» να προλάβουν την αξιολόγηση των μαθητών, προσποιούμενοι δήθεν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται κανονικά, για να δείξουν επικοινωνιακά πως όλα δουλεύουν ρολόι!
Αλήθεια, το κύριο αυτή τη στιγμή στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι η αξιολόγηση των μαθητών και μάλιστα σε ένα περιβάλλον εχθρικό και αντιεκπαιδευτικό; Δεν κατανοεί το Υπουργείο Παιδείας ότι η παράδοση βαθμολογίας υπό αυτές τις συνθήκες σκοντάφτει σε παιδαγωγικά αλλά και αντικειμενικά προβλήματα;
Πληροφορούμε λοιπόν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας πως η αξιολόγηση των μαθητικών επιδόσεων είναι ένα εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας – όχι το μόνο – , και για να επιτελεί το ρόλο της πρέπει να υπάρχει εκπαιδευτική διαδικασία, άξια να δώσει στον μαθητή τα εφόδια, για να ανταποκριθεί στους διδακτικούς στόχους.
Σε συνθήκες υποχρεωτικής αναστολής των σχολείων και εγκλεισμού, που δεν υπάρχει κανονική εκπαιδευτική διαδικασία, σε συνθήκες που χιλιάδες μαθητές είναι αποκλεισμένοι από την εξ αποστάσεως και πολλοί ακόμα δυσκολεύονται να «παρακολουθήσουν» – πράγμα απολύτως φυσιολογικό μιας και μιλάμε για παιδιά μικρών ηλικιών- σε συνθήκες όπου κοινωνικά, συναισθηματικά και οικονομικά προβλήματα οξύνονται, τα τελευταίο που λείπει είναι η παράδοση βαθμολογίας.
Είναι απαράδεκτο να τίθενται διλήμματα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, που καλούνται υπό αυτές τις συνθήκες να «κρίνουν» και να αξιολογήσουν την πορεία των μαθητών.
Αυτό που χρειάζεται αυτές τις μέρες είναι λίγες ζεστές κουβέντες προς τα παιδιά και τους γονείς τους, μαζί με την ενημέρωση που ούτως ή άλλως θα γίνει και για τα εκπαιδευτικά θέματα, η αλληλεγγύη σε όλους όσοι δυσκολεύονται περισσότερο και η απαίτηση να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, χωρίς στρωμένο τραπέζι τις γιορτινές μέρες. Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, που στεκόμαστε δίπλα στις αγωνίες των μαθητών μας και των οικογενειών τους όλο αυτό το διάστημα, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνεται και μέσα από την διαδικασία της ενημέρωσης των γονιών, ώστε να μιλήσουμε για όλα τα παραπάνω.
Με βάση όλα τα παραπάνω:
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η παράταση του τριμήνου ή συγχώνευση του με το 2ο τρίμηνο, ώστε να δοθεί χρόνος στους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν και να αξιολογήσουν δίκαια και αξιόπιστα και στους μαθητές για να διδαχθούν και να παρουσιάσουν την πραγματική εικόνα τους.
Για την ώρα, το μόνο που μπορεί να αξιολογηθεί είναι η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου, που κρατάνε κλειστά τα σχολεία, επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τσακιστό ευρώ, ώστε να είναι ανοιχτά και με ασφάλεια οι σχολικές μονάδες (σπάσιμο των τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσλήψεις προσωπικού για την καθαριότητα, διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, κλπ) και απ’ ότι δείχνει η ίδια η ζωή, παίρνουν κάτω από τη βάση!
Απαιτούμε:
- Να παρθεί πίσω το ΦΕΚ για την αξιολόγηση των μαθητών.
- Να δοθεί παράταση στο 1ο τρίμηνο ή να συγχωνευτεί με το 2ο, ώστε να καλυφθούν κενά και ελλείψεις και να αξιολογηθούν δια ζώσης οι μαθητές.
- Να γίνει αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης.
- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων (διορισμοί εκπαιδευτικών ώστε να αραιώσουν οι μαθητές ανά τμήμα, καθαριότητα, μέσα ατομικής υγιεινής).