Οι άνθρωποι που κάνουν χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων στα οστά τους, ιδίως του ισχίου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση.
.
Οι χορτοφάγοι (vegetarians), οι ολικοί χορτοφάγοι που δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα (vegans) και οι ψαροφάγοι που δεν τρώνε κρέας (pescetarians) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσουν κάποιο κόκαλο, πιθανώς εξαιτίας αφενός της έλλειψης ασβεστίου και πρωτεϊνών, και αφετέρου του γεγονότος ότι συνήθως είναι πολύ αδύνατοι. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χορτοφαγική συχνά εξασθενεί τα οστά, ενώ η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό έχει ως συνέπεια οι χορτοφάγοι να είναι πιο ευάλωτοι σε κατάγματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο-διατροφολόγο δρα Τάμι Τονγκ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», ανέλυσαν -στο πλαίσιο της μακρόχρονης διατροφολογικής έρευνας EPIC-Oxford- στοιχεία για σχεδόν 55.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών στην αρχή της μελέτης, από τους οποίους 29.380 έτρωγαν κρέας, 8.037 έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας, 15.499 ήταν χορτοφάγοι που έτρωγαν ζωικά προϊόντα αλλά όχι κρέας, ενώ 1.982 ήταν ολικοί χορτοφάγοι.
ΑΠΕ ΜΠΕ