Κορονοϊός: Εξακολουθεί να προβληματίζει και να ανησυχεί ειδικούς και κυβέρνηση η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας.
Μέτρα για κορονοϊό: Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας
Η μάχη στην Αττική αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων έχει σημάνει συναγερμό. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 219 κρούσματα του ιού, την ώρα που ο συνολικός αριθμός σε ολόκληρη τη χώρα έφτασε τα 436.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open Tv, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Πειραιά, Δήμος Ιλίου, Δήμος Αχαρνών και Δήμος Περιστερίου, είναι εκείνοι με τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική. Παράλληλα διψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται σε Θεσσαλονίκη, Εύβοια, Ιωάννινα, Πέλλα, Κιλκίς, Κοζάνη. Την ίδια στιγμή, μίνι lockdown εφαρμόζεται από την Τετάρτη το βράδυ στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Ιωαννίνων καθώς τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού είναι ανησυχητικά.
Οι ψηφιακές δυνατότητες του νέου επιδημιολογικού χάρτη υγειονομικής ασφάλειας
Η σημερινή σύσκεψη αρμοδίων υπουργών και ειδικών επιστημόνων υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς δεν αποκλείεται να προστεθεί στην υφιστάμενη αλυσίδα ένα νέο πακέτο μέτρων ενώ στην σημερινή ενημέρωση των 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη
Ο κ. Πιερρακάκης θα παρουσιάσει τις δυνατότητες του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, μέσω του οποίοι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού σε κάθε περιοχής στη χώρα μας. Ο χάρτης θα παρέχει – μέσω υπολογιστή ή κινητού – και πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στην κάθε περιοχή.
Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους πολίτες στο να λαμβάνουν τα σωστά μέτρα πρόληψης, καθώς οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας πλέον έχουν διαφορετικά μέτρα προστασίας και διαφορετικό επίπεδο επικινδυνότητας. Μάλιστα, αυτά αλλάζουν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και σε πέντε ημέρες ή μπορεί να ισχύουν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωσή τους, όπως συνέβη την Τετάρτη με τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Ιωαννίνων.
Ο χάρτης θα συνοδεύεται και από τέσσερα επίπεδα κατηγοριοποιημένων τοπικών μέτρων που θα εφαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Τα επίπεδα είναι:
Επίπεδο ένα: ετοιμότητα
Επίπεδο δύο: επιτήρηση
Επίπεδο τρία: αυξημένης επιτήρηση
Επίπεδο τέσσερα: αυξημένος κίνδυνος
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.
Εκτός του κ. Πιερρακάκη, η ενημέρωση θα γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Ανησυχούν οι επιστήμονες για τη σταθερότητα των κρουσμάτων
Ανήσυχοι παραμένουν και οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Open αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας πως είναι «ανησυχητική η σταθερότητα» των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά.
«Η κατάσταση είναι ρευστή… Έχουμε μία σταθερότητα που είναι ανησυχητική. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε συρροή σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Διανύουμε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση». Υπενθυμίζεται ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ημερήσια αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως για σήμερα, με το σύνολό τους να αυξάνεται κατά 338.779 σε 24 ώρες.
Αντίστοιχα, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος μιλώντας στο Οpen χαρακτήρισε ως «αναμενόμενο» ότι ο αριθμός των διασωηληνωμένων έχει φτάσει σε επίπεδα Απριλίου, σημειώνοντας πως ακόμη υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ αλλά πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε στο ζήτημα του κορονοϊού.
Παράλληλα, ο κ. Σουρβίνος δήλωσε ότι «τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστεί το σύστημα υγείας», σημειώνοντας πως η κατάσταση προς ώρας είναι διαχειρίσιμη όμως μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. «Πρέπει να δώσουμε βάση στα ισχύοντα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας μέσα και έξω».
Διαβάστε ακόμη:
Κορονοϊός – Σχολεία: Πρόσθετα μέτρα ζητούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς