: «Τα , όπως έχουμε ανακοινώσει, όλες οι σχολικές μονάδες ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων , απαντώντας σε ερώτηση, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς φορείς παρουσία και της ίδιας, σχετικά με το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης της νέας σχολικής περιόδου κατόπιν της αρχικής πρότασης της Ιεράς Συνόδου να γίνει ο αγιασμός στις 15 Σεπτεμβρίου καθώς την προηγούμενη η Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

 

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επιστρέψουμε σ’ αυτή τη νέα κανονικότητα και να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, πάντα όμως με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, τα οποία έχουν αναλυθεί εκτενώς», υπογράμμισε η υπουργός και αναφερόμενη ειδικότερα στη χρήση της μάσκας, σημείωσε: «Είναι ένα μέτρο προστασίας για τα ίδια τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους οικείους τους, γιατί όταν ένα παιδί φοράει μάσκα στο , προστατεύει και το σπίτι του από το να μεταφέρει κάποια μικρόβια».

«Τα μέτρα είναι πάρα πολλά, κι εδώ είναι εξαιρετική η συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε η υπουργός, επισημαίνοντας πως συζητήθηκαν και με τον δήμαρχο και με τον περιφερειάρχη ζητήματα συναφή με την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων. «Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση αυτή θα υπηρετήσει και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και την παροχή εκπαίδευσης. Πρέπει και τα δύο αυτά να συνδυαστούν. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να επιστρέψουν στο αλλά βεβαίως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Χαρακτήρισε, δε, εξαιρετική τη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, για την οποία ανέφερε σχετικά: «Συναντήσαμε και τα τρία πανεπιστήμια, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Και οι τρεις πρυτάνεις και πρόεδροι αντίστοιχα έθεσαν ζητήματα που αφορούν σε διοικητικής και οικονομικής φύσεως θέματα, σε εξωστρέφεια, και είχαμε έτσι την ευκαιρία να αξιολογήσουμε και τον χρόνο που πέρασε και κυρίως να συζητήσουμε προγραμματικά για το τι προσβλέπουμε για την επόμενη χρονιά. Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση».

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, ο πρωθυπουργός κατέγραψε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των τριών πανεπιστημίων και κυρίως τι αλλαγές έχουν επιφέρει στην καθημερινότητα των πανεπιστημίων νομοθετικές πρωτοβουλίες που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τι προσδοκούν το επόμενο διάστημα οι επιστημονικοί φορείς.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι «ο κύριος πρωθυπουργός ενέσκηψε στα θέματα που θέσαμε ως ακαδημαϊκοί όσο και οι συνάδελφοι των άλλων επιμελητηρίων». Ο ίδιος, όπως είπε, έθεσε ως ΑΠΘ «θέματα που σχετίζονται αφενός μεν με τη δυνατότητα που θα πρέπει να παρέχεται -έχει ήδη δοθεί αλλά και στη συνέχεια θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη- μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις, για την ακαδημαϊκή ελευθερία».

Συζητήθηκαν ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, γενικότερα της ανώτατης εκπαίδευσης και πραγματικά θέματα που αφορούν το ΑΠΘ και σχετίζονται με τη συμβολή του Αριστοτελείου στην εθνική στρατηγική της έρευνας, αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα της χρήσης των κονδυλίων της έρευνας.

Στη συνάντηση, όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ συζητήθηκε και ό,τι σχετίζεται με την καθημερινότητα, που για το Αριστοτέλειο, όπως τόνισε, «έχει πλέον αλλάξει και μέσα στους χώρους μας είναι μια απλή ακαδημαϊκή καθημερινότητα όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου».