Σε σταθερή ανοδική τροχιά βρίσκεται από τον Ιούλιο 2019 η πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ 2014-2020) στη χώρα μας, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από τα 28 κράτη – μέλη (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), όπως αυτά παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview).

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προστίθεται ότι, σύμφωνα, με τους πίνακες κατάταξης, η Ελλάδα

-έχει ανέβει στην 8η θέση (με ποσοστό 56%) ως προς τις συνολικές πληρωμές (συνυπολογισμένων των προχρηματοδοτήσεων) από την 12η θέση (με ποσοστό 38%) τον Ιούλιο 2019, -όσον αφορά στις ενδιάμεσες πληρωμές είναι 13η (με ποσοστό 44%) ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε., πέντε θέσεις υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2019 (18η θέση με ποσοστό 38%) και έχοντας ξεπεράσει χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία κ.α.

Δηλώσεις

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα που μου ανέθεσε ο κύριος Πρωθυπουργός την ευθύνη για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ένας από τους κύριους στόχους που έθεσα ήταν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους τρέχοντες ευρωπαϊκούς πόρους. Επειδή η πολιτική είναι μετρήσιμο μέγεθος, έναν χρόνο μετά παρουσιάζουμε τι κάναμε – μαζί με τον συνεργάτη μου, κ. Γιάννη Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Σκάλκο και την Ειδική Γραμματέα, κ. Νίκη Δανδόλου – όλο αυτό το διάστημα ως προς τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Η άνοδος της Ελλάδας σε όλους τους πίνακες στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι εμφανής, μεγάλη και επιβραβεύεται από τις ευρωπαϊκές αρχές».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης σχολίασε:

«Η σημαντική βελτίωση της θέσης της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, είναι αποτέλεσμα συστηματικής και σκληρής δουλειάς τον τελευταίο χρόνο, και μεταφράζεται σε ένα σημαντικό ποσό που κατευθύνεται στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία».