Με την πτώση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb) να αγγίζει το 95% και τις τιμές των ενοικίων να σημειώνουν πτώση της τάξης του 10 με 12%, καλύτερη διαγράφεται εξαιτίας της πανδημίας, η προσφορά φοιτητικών σπιτιών σε όλη τη χώρα, σε σχέση με την τελευταία τριετία που είχε αποτελέσει “πονοκέφαλο” για φοιτητές και γονείς.
Συμβουλές εύρεσης φοιτητικής κατοικίας σε όλους φοιτητές που κατάφεραν με την βαθμολογίας τους να εξασφαλίσουν το “εισιτήριο” στην σχολή προτιμήσεως τους, ανοίγοντας έτσι ένα νέο παράθυρο στη ζωή, δίνει μέσα από το newsit.gr ο Ιωάννης Ρεβύθης, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και π. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.
«Φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά, διότι εξαιτίας της πανδημίας οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb και άλλες, έχουν μια πτώση στη ζήτηση τουλάχιστον 90 με 95%. Αυτό σημαίνει πως τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες επέλεγαν να μισθώνουν είτε με την ημέρα είτε με την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην υπήρχαν σπίτια για φοιτητές και αυτά τα λίγα που υπήρχαν ήταν πανάκριβα».
Όπως εξηγεί ο γνωστός μεσίτης φέτος προβλέπονται καλύτερες τιμές, ενώ υπάρχουν και περισσότερα ακίνητα γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος βιασύνης: «Oι φοιτητές μας και οι γονείς τους δεν χρειάζεται να αγχώνονται ή να κλείσουν με την πρώτη ματιά ένα σπίτι. Καλό είναι να διαπραγματεύονται τα σπίτια αυτά με τους μεσίτες, να βλέπουν όσα μπορούν περισσότερα μέχρι να καταλήξουν στην σωστή επιλογή. Τα σπίτια, τα οποία χιλιομετρικά είναι πιο μακριά από την σχολή τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι φθηνότερα σε σχέση με αυτά που είναι πιο κοντά. Αυτό σημαίνει πως αν το σπίτι βρίσκεται κοντά σε στάση μέσων μεταφοράς, μπορεί να αποδειχτεί μια έξυπνη και πιο οικονομική λύση», αναφέρει ο Ιωάννης Ρεβύθης.
Και προσθέτει: «Να βλέπουν τα σπίτια με το φως της ημέρας γιατί πολλά από αυτά είναι παλιά και μπορεί να έχουν προβλήματα, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά ή θέρμανσης. Να υπογράφουν οπωσδήποτε μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη, ώστε να μην μπορέσει ποτέ, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να τους πετάξει έξω».
Προσοχή στις παγίδες
«Αν το ενοίκιο του σπιτιού είναι οικονομικό καλό είναι να ρωτούν και το ποσό των κοινοχρήστων, πιο είναι και να το βλέπουν κιόλας. Ιδιαίτερη προσοχή στη θέρμανση να είναι αυτόνομη ή τουλάχιστον να υπάρχει μετρητής, διότι κι αυτό είναι μεγάλος βάρος. Να μην νοικιάζουν ημιυπόγεια, σοφίτες και να μην μπαίνουν στην διαδικασία να μένουν με πολλούς φοιτητές μαζί γιατί υπάρχουν προβλήματα σε τέτοιες μισθώσεις».
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν φοιτητές και γονείς στα γραφεία ενοικιάσεων σπιτιών που απευθύνονται : «Πάνω απ όλα προσοχή αυτές τις ημέρες διότι υπάρχουν δήθεν διαφημιστικά γραφεία τα οποία ζητούν προκαταβολή για να εξεύρουν σπίτια σε φοιτητές και εξαφανίζονται. Ο μεσίτης πληρώνεται μόνο και αν ολοκληρώσει το μισθωτήριο συμβόλαιο, στην αμοιβή που θα έχει συμφωνηθεί».
Τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια
«Οι τιμές σε γκαρσονιέρες στην Αθήνα κυμαίνονται από 150 έως 220 ευρώ και στα δυάρια από 220 έως 300 ευρώ. Στις μεγαλουπόλεις τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Με ευκολία υπάρχουν σπίτια και στα νησιά διότι η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα πολλά να είναι κενά εξαιτίας της κατάστασης».
Πτώση στις τιμές
«Η τιμή πρέπει να διαπραγματεύεται γι αυτό μην νοικιάζουν σπίτια με την πρώτη, διότι υπάρχουν πάρα πολλά σε όλη τη χώρα. Φέτος θα έχουμε μια πτώση στις τιμές της τάξεως των 10 με 12% κι αυτό γιατί υπάρχει πτώση των 95% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σ’ αυτή την φάση αυτό ήταν μια μόδα που ξεφούσκωσε διότι τουρισμός δεν υπάρχει για να τα νοικιάσει, που σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν από το να τα έχουν κλειστά να τα διαθέσουν προς ενοικίαση».