Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «γέφυρα» από την 1η Αυγούστου – Στο 90% το ποσοστό επιδότησης για τους συνεπείς “πράσινους” δανειολήπτες στεγαστικού – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες.

Tη νομοθετική διάταξη βάσει την οποίας θα γίνει η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, για πρώτη φορά και των «πράσινων» δανειοληπτών ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών θα χορηγείται κρατική επιδότηση έως 600 ευρώ από το δημόσιο στην μηνιαία δόση των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού αλλά εξυπηρετούν κανονικά τα τραπεζικά δάνειά τους.

Η μεγίστη επιδότηση θα περιορίζεται στα 500 ευρώ για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στα 300 ευρώ για όσους έχουν δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση που έχουν καταγγελθεί.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο σχέδιο γέφυρα με στόχο τη στήριξη της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας το πρόγραμμα θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή για να ισχύσει 9 μήνες με περίοδο αιτήσεων από την 1η Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου.

Tα κριτήρια προγράμματος

Για την πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, με δάνεια που εξυπηρετούνται, το πρόγραμμα-γέφυρα προβλέπει:

Αξία πρώτης κατοικίας 300.000 ευρώ
Ποσό ανεξόφλητου δανείου 300.000 ευρώ
Οικογενιακο Εισόδημα 57.000 ευρώ
Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 40.000 ευρώ
Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ

Για την κατηγορία των δανειοληπτών με εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο. Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ.

Για την δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, με δάνεια μη εξυπηρετούμενα, το πρόγραμμα-γέφυρα προβλέπει:

Αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ
Ποσό ανεξόφλητου δανείου 250.000 ευρώ
Οικογενειακό Εισόδημα 45.000 ευρώ
Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 25.000 ευρώ
Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 450.000 ευρώ

Για την κατηγορία των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο.

Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 500 ευρώ.

Για την κατηγορία των δανειοληπτών με δάνεια σε μεγαλύτερη καθυστέρηση, τα οποία έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, το πρόγραμμα – γέφυρα προβλέπει:

Αξία πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ
Ποσό ανεξόφλητου δανείου 130.000 ευρώ
Οικογενειακό Εισόδημα 36.000 ευρώ
Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 15.000 ευρώ
Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 280.000 ευρώ

Για τα δάνεια αυτά η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και θα μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε κλάδους της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί από την κρίση, έχουν τεθεί σε ανεργία ή έκτακτα μέτρα στήριξης, επιχειρηματίες σε τομείς που πλήττονται, καθώς και επιστήμονες που εντάσσονται σε μέτρα στήριξης.

Το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής προανήγγειλε τα βασικά στοιχεία των προωθούμενων ρυθμίσεων.

«Θα εισαχθεί το βράδυ προς ψήφιση το πρόγραμμα γέφυρα με το οποίο επιδοτούμε για 9 μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία όλων όσοι επλήγησαν από τον κορ0νοϊό. Η περίμετρος των δικαιούχων είναι διευρυμένοι σε σχέση με το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ελεύθερους επαγγελαματίες, φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, επαγγελματίες με μείωση ΦΠΑ άνω του 20% στο 2ο 3μηνο του 2020 σε σχέση με 2019. Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο πρόγραμμα Συνεργασία. Ιδιοκτήτες ενοικίων που λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα κ.α. Θα παρέχεται επιδότηση τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το πρόγραμμα προηγούμενης κυβέρνησης είχε μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΎΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: 90% επιδότηση των δόσεων του πρώτου 3μήνου, 80% επιδότηση το δεύτερο 3μηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

Οι προϋποθέσεις (κριτήρια επιλεξιμότητας) είναι: η αξία κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 300 χιλ ευρώ, Το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τις 300 χιλ ευρώ. Το εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 57 χιλ ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν 40 χιλ ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τις 600 χιλ ευρώ. Το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει τα 600 ευρώ. Για πρώτη φορά η πολιτεία επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες για 9 μήνες.

ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: επιδότηση μηνιαίας δόση σε ποσοστό 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο και 60% το τρίτο τρίμηνο

Οι προϋποθέσεις, κριτήρια επιλεξιμότητα είναι ενισχυμένα σε σχέση με το πρόγραμμα προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκριμένα, : αξία πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250 χιλ ευρω, το υπόλοιπο δανείου να μην υπερβαίνει 200 χιλ ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα όχι πάνω 45 χιλ ευρώ, οι καταθέσεις εως 25 χιλ ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία όχι πάνω απο 500 χιλ ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο όριο επιδότησης είναι 500 ευρώ

ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ: παρέχουμε επιδότηση για να μην γίνει πλειστηριασμός σε ποσοστό 60% πρώτο τρίμηνο, 50% δεύτερο τρίμηνο και 30 % το 3ο τρίμηνο. Αξία πρώτης κατοικίας εως 200 χιλ ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130 χιλ ευρώ, εισόδημα εως 36 χιλ ευρώ και συνολική ακίνητη περιουσία εως 280 χιλ ευρώ. Για τα δάνεια αυτά το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει τα 300 ευρώ».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «για πρώτη φορά έρχεται το κράτος και στέκεται κοντά στους πολίτες κόκκινους και πράσινους. Ο προϋπολογισμός παίρνει κομμάτι του βάρους για πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία».

Η Ειδική Πλατφόρμα θα ανοίξει για αιτήσεις τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ εκτιμούμε ότι το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 300 εκατ. ευρώ αλλά θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα ενταχθούν».
59 μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στην επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε αναλυτικά στα 59 μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 24 δις που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, ενώ σημείωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα ανέρχονται στα 31 δις.

«Άκουσα με προσοχή τους συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ αλλά δεν άκουσα πόσο κοστολογούνται τα μέτρα που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. Αυτή την κρίση μπορεί να την ξεπεράσει κανείς με γενναίες αποφάσεις , με κρατική παρέμβαση , με αλληλεγγύη. Το ΥΠΟΙΚ σχεδίασε ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο που φυσικά εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργεί η κρίση σε κάθε φάση» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025