Πώς θα διαμορφωθούν οι  . Με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και της Χημείας να διαμορφώνουν τη φετινή εξεταστική χρονιά και τα ασφαλή συμπεράσματα να κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» της εξεταστικής διαδικασίας (καθώς φέτος δεν έχουμε συντελεστές βαρύτητας), η ανακοίνωση των βαθμολογίων των πανελλαδικών τελείωσε με τα εξής πιθανά συμπεράσματα:

Διαφαινόμενη πτώση σε Νομικές και Ιατρικές σχολές, πιο πολλοί υποψήφιοι «κάτω από τη βάση» σε πολλά μαθήματα, αλλά και πιο πολλοί αριστούχοι, σύμφωνα με Το Βήμα.

Το αξίωμα αυτό φάνηκε φέτος ιδιαίτερα στο μάθημα της Χημείας, όπου τελικά οι καλοί αποδείχθηκαν «καλύτεροι» και οι αδύναμοι στις επιδόσεις τους, πιο αδύναμοι.

– Συγκεκριμένα και ανά πεδίο:

– Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών διαφαίνεται μια μικρή πτώση των . Στην Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία το 27,3% τω υποψηφίων έγραψε «κάτω από τη βάση» ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%. Στα Αρχαία ελληνικά κάτω από τη βαθμολογική βάση έγραψε το 47%, με το αντίστοιχο περυσινό ποσοστό στο 31%. Στην Ιστορία από 47% των χαμηλόβαθμών γραπτών πέρυσι, είχαμε φέτος πάνω από 50%. Και την Κοινωνιολογία όμως ένα 38% των υποψηφίων ήταν κάτω των 10.000 μορίων, με το αντίστοιχο ποσοστό στα Λατινικά πέρυσι πολύ χαμηλότερο.

– Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών επιστημών δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση με τα περυσινά αποτελέσματα, ωστόσο η Χημεία διαμορφώνει την εικόνα του με 48% των χαμηλόβαθμων γραπτών φέτος (42% πέρυσι), αλλά πολλές άριστες επιδόσεις στην άλλη πλευρά της βαθμολογικής «όχθης». Στη Φυσική και τα Μαθηματικά συνολικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στα «ρετιρέ» των βαθμολογιών και τα χαμηλόβαθμα γραπτά λιγότερα.

– Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας είχαμε στην Βιολογία μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών, οπότε περιμένουμε μια πτώση των .

– Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο όπου και διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης (λόγω αριθμού θέσεων και υποψηφίων) ο ανταγωνισμός θα παραμείνει υψηλός. Αναμένουμε εδώ περισσότερο αυξήσεις βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Στην Πληροφορική το 44,75% έγραψε εδώ κάτω από την βαθμολογική βάση.

 

Μέχρι και την Παρασκευή 17 του μήνα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν πλέον να οριστικοποιήσουν το στην ηλεκτρονική διεύθυνση . Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα σχολεία (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν μία επιπλέον ημέρα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα για να βοηθήσουν τους νέους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025