Πρόσκληση στην ακαδημαϊκή κοινότητα να σταθεί αρωγός στην προετοιμασία και την προσπάθεια που γίνεται ώστε η περιοχή να μεταβεί ομαλά και δίκαια στην επόμενη ημέρα χωρίς τον λιγνίτη, απηύθυνε ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης στην διαδικτυακή συνάντηση που είχε σήμερα με τα μέλη της Συγκλήτου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι από τα 2,4 δις του Ελληνικού σχεδίου που προορίζονται για την Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη και τα νησιά του Αιγαίου, ένα σημαντικό ποσοστό που το υπολόγισε λίγο κάτω από το 20% «θα κατευθυνθεί στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη χρηματοδοτώντας καινοτόμες δράσεις που το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να ηγηθεί». Υπογράμμισε ότι «ο κύκλος της απολιγνιτοποίησης για την περιοχή θα διαρκέσει περίπου 20 χρόνια ενώ η χρηματοδότηση μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ θα διαρκέσει μόνο 7 έτη» επισημαίνοντας ότι κάθε ευρώ που θα επενδύσουμε στην περιοχή «να έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα».
Απαντώντας στους προβληματισμούς που κατατέθηκαν από τους κοσμήτορες της Πολυτεχνικής, των Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών και των Οικονομικών Επιστημών, σε ότι αφορά το περιεχόμενο και τις παραμέτρους του σχεδίου που θα καθορίζουν την επόμενη ημέρα της περιοχής, ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι «τίποτα δεν θα σχεδιαστεί στην Αθήνα ερήμην της περιοχής» προσθέτοντας ότι «κανένα σχέδιο εάν η τοπική κοινωνία δεν το θεωρήσει ως δικό της δεν μπορεί να προχωρήσει». Δεσμεύτηκε ότι την επόμενη βδομάδα που θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η οργάνωση του τεχνικού τμήματος υποστήριξης της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται, θα ξεκινήσει η επικοινωνία με όλους του φορείς και το πανεπιστήμιο.
Τέλος εξέφρασε την αγωνία του, λέγοντας ότι «η έγνοια μας για την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη είναι στο τι θα περιλαμβάνει το σχέδιό μας» και τόνισε πως οι παραπάνω περιοχές θα τύχουν της υποχρεωτικής προστασίας από όλα τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων «μέσα από την καθιέρωση του μηχανισμού της ρήτρας δίκαιης μετάβασης, όπου ξεκινήσαμε ήδη με το υπουργείο Περιβάλλοντος με την γενναία αύξηση των χρημάτων για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” και των επενδύσεων στις ΑΠΕ μόνο για την δυτική Μακεδονία» ενώ προανήγγειλε ότι το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσουν και άλλα υπουργεία όπως το Παιδείας κλπ.
Νωρίτερα ο Κωστής Μουσουρούλης πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρύτανη του ιδρύματος Θεόδωρο Θεοδουλίδη και ακολούθησε συνάντηση ενημέρωση με τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου. Στον Κωστή Μουσουρούλη προσφέρθηκε ένα φωτογραφικό λεύκωμα του Γιάννη Τσομπάνου και Χρήστου Δαβάκου από την πολύχρονη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή.