«Αρμοδιότητα και υποχρέωση των πρυτανικών Αρχών είναι να διαφυλάσσουν την τήρηση της νομιμότητας και τη νόμιμη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Αυτό γίνεται, αυτό θα τηρείται πάντοτε, απαρέγκλιτα.
Ποιοι θα διαφωνούσαν με αυτό;», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ . Νίκος Παπαϊωάννου με αφορμή της χθεσινή κινητοποίηση και σημερινή κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου από μέλη φοιτητικής παράταξης, που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος, καθώς και την ανατροπή της ομόφωνης απόφασης του οργάνου για εξ αποστάσεως αξιολόγηση των φοιτητών στο τέλος του φετινού εαρινού εξαμήνου.
«Για να είναι νόμιμη η οποιαδήποτε απόφαση συλλογικού οργάνου, αυτό θα πρέπει να συνεδριάζει με την εκ του νόμου προβλεπόμενη σύνθεσή του. Ο νόμος ορίζει σαφώς τις διαδικασίες για την εκπροσώπηση των φοιτητών -προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων- στα συλλογικά όργανα του ΑΠΘ και μάλιστα όλες οι Σχολές και Τμήματά μας έχουν αναρτήσει και τη σχετική πρόσκληση για την ανάδειξη εκπροσώπων τους και για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Υπάρχει η νόμιμη δημοκρατική διαδικασία και υπάρχει το δημοκρατικό αίσθημα των πρυτανικών Αρχών και όλων των συναδέλφων, ώστε όποτε υπάρχει οποιαδήποτε ομάδα φοιτητών μας, που θέλει να καταθέσει τα αιτήματά της, πάντοτε οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για συντεταγμένο διάλογο με εκπροσώπους τους. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει απορρίψει πρακτικές προπηλακισμών και επιβολής απόψεων διά όποιας μορφής βίας», επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.
Σε ό,τι αφορά τη συνομιλία που είχαν χθες οι πρυτανικές Αρχές με την ομάδα που θέλησε να παρέμβει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου ο πρύτανης διευκρίνισε πως «η συνεδρίαση είχε ολοκληρωθεί τουλάχιστον μία ώρα πριν εμφανιστούν οι φοιτητές και διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, καθώς στην αίθουσα της Συγκλήτου υπήρχαν μόνο οι πρυτανικές Αρχές».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ καταδίκασε έντονα τη στοχοποίηση, από τη συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη, των εργαζομένων στη φύλαξη του Πανεπιστημίου, «ανθρώπων του μόχθου, που εργάζονται στη φύλαξη μέσω εργολαβίας του πανεπιστημίου με 400-450 ευρώ και χάρη στην αξιέπαινη προσπάθεια των οποίων έχουμε απαλλαγεί από εμπόρους ναρκωτικών και κάθε είδους παραβατικά στοιχεία, τα οποία δρούσαν μέσα στο πανεπιστημιακό campus και σήμερα εργαζόμενοι, καθηγητές, φοιτητές και πολίτες κυκλοφορούν όλες τις ώρες απολαμβάνοντας το αίσθημα ασφάλειας».
Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης κλήθηκε από τις πρυτανικές Αρχές η αστυνομία, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Αστυνομικές δυνάμεις δεν υπήρξαν στο πανεπιστήμιο. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της, δεν παρεμβαίνουμε στον σχεδιασμό της και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους παρουσίας δυνάμεών της σε χώρους που καμία σχέση δεν έχουν με το Πανεπιστήμιο».