Το τελευταίο διάστημα όλοι οι έλληνες νιώθουμε σαν να παίζουμε σε θέατρο του παραλόγου, ξέρετε από εκείνα που συνεχώς αναρωτιέσαι «τι θέλει να μας πει κατά βάθος;»
Δημήτρης Τσιριγώτης. Φυσικός
Έχουμε αρχίσει να νιώθουμε πως άλλα συμβαίνουν, άλλα ακούμε, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν τελικά. Το «έχετε ατομική ευθύνη να μείνετε σπίτι» γίνεται πλέον «έχετε ατομική ευθύνη να βγείτε από το σπίτι, να κολλήσετε τον ιό για να πάρει τα πάνω της η ανοσία του πληθυσμού και να καταναλώσετε για να πάρει τα πάνω της η οικονομία».
Αν υποψιαστώ πως από εδώ και πέρα θα θεωρείται καλή εξέλιξη η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ότι θα μας μαλώνουν πως δεν συγχρωτιζόμαστε αρκετά, θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν. Φανταστείτε μόνο σε λίγο καιρό, τα ανακοινωθέντα των 6 μ.μ να λένε: «τα σημερινά κρούσματα ήταν ανησυχητικά χαμηλά». Η κυβίστηση, κοινώς κωλοτούμπα, έχει την τιμητική της.
Κυβίστηση Νο 1: Τα παιδιά από μολυντές έγιναν πάροχοι ανοσίας
Ο κος Τσιόδρας προκειμένου να κλείσουν τα σχολεία χαρακτήριζε τα παιδιά περίπου ως «κινούμενους υπερ-μολυντές ενηλίκων». Τώρα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία δηλώνει «ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά δε φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος». Από την άλλη δηλώνει «πως ίσως θα ήταν καλό να αυξηθεί η ανοσία του πληθυσμού μέσω των σχολείων» και ανησυχεί «μήπως τα παιδιά δεν κολλήσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της εποχής». Αποφασίστε όμως κε Τσιόδρα μου. Γιατί άμα είναι να πάω από Γιωργάκη ή Μαιρούλα θέλω να το ξέρω. Πάντως δεν εννοούσα ακριβώς αυτό όταν έλεγα «πεθαίνω για τη διδασκαλία». Και είναι κρίμα, γιατί είχα σκεφτεί την λύση αλλά μου την χαλάσατε και αυτήν. Θα εμφανιζόμουν στο σχολείο με τη βατραχοστολή (σε φουλ εξάρτηση με αναπνευστήρα και μάσκα) που την έχω χρόνια και σαπίζει στην αποθήκη αλλά πήγατε, τι να σας πω, και απαγορέψατε το ψαροντούφεκο. Και πώς να εξηγήσω εγώ τώρα στο όργανο της τάξης που θα με σταματήσει για έλεγχο πως δεν έχω πάθος με το μελάνι χταποδιού και σουπιάς αλλά με το μελάνι ασπροπίνακα;
Κυβίστηση Νο 2: Ποια εξ αποστάσεως; Σαν την δια ζώσης δεν έχει
Εκεί που οι υπουργίνες της Παιδείας έσταζαν μέλι για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, και πόσο καλά πάει, και τι καλή που είναι και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνη την άλλη (την δια ζώσης πώς την λένε) και πόσο πολύ την έχουν αγκαλιάσει όλοι (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) ξαφνικά…… σφύριξαν και έληξε αναφωνώντας μαζί ως ντουέτο: «Γιαααα… να γυρίσουμε όλοι στα σχολεία, σαν την δια ζώσης διδασκαλία δεν έχει, να κλείσει ομαλά η σχολική χρονιά». Κομανέτσι οι υπουργίνες μας δεν λέω. Και ο πρωθυπουργός μας που είχε δηλώσει πως «η εξ αποστάσεως είναι εικόνες από το μέλλον που έρχεται» τελικά αποδείχτηκε οδηγός χρονομηχανής αφού τώρα μας πάει πίσω στο παρελθόν που φεύγει. Κρίμα πάντως. Όχι τίποτα άλλο αλλά «έγραφα πολύ» στην κάμερα.
Κυβίστηση Νο 3: Το δίδυμο της καρδιάς μας: ο ένας μας συμβούλευε και ο άλλος μας μάλωνε πατρικά για το καλό μας
Το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά σε ένα ξεκάθαρο ρόλο καλού και κακού τα πήγαινε τέλεια μέχρι που αποφάσισαν να γκρεμίσουν ό, τι όμορφο έχτιζαν τόσο καιρό. Τις προάλλες ήμουν μάρτυρας του εξής περιστατικού: Αίφνης άκουσα τον κο Τσιόδρα να μας μαλώνει πως χαλαρώσαμε και να μας απειλεί πως άμα συνεχίσουμε έτσι λήξη καραντίνας δεν έχει και αμέσως μετά τον κο Χαρδαλιά να λέει πως το μικρό αυτό πισωγύρισμα δεν πρόκειται να επηρεάσει σε τίποτα την λήξη της καραντίνας. Σίγουρα κάποιο μπέρδεμα θα έγινε στην διανομή των σεναρίων της ημέρας και πήρε ο ένας του άλλου.
Κυβίστηση Νο 4: Ποιο «μένουμε σπίτι»; «Ξαμολιόμαστε να κολλήσουμε τον ιό, είναι θέμα ατομικής ευθύνης»
Και να που όταν παίζεις κρυφτούλι με τον ιό έρχεται αναπόφευκτα η στιγμή του «φτου και βγαίνω». Στην αρχή της καραντίνας σύμφωνα με τον κο Τσιόδρα ο στόχος ήτανε η αναχαίτιση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Σήμερα βγαίνει σαν άλλος Γιάννης Μελισσανίδης και κάνει τριπλή και ανάποδη τούμπα λέγοντας: «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό». Κανείς δεν κατάλαβε το πώς η αυστηρή καραντίνα έγινε ξαφνικά σταδιακή ανοσία αγέλης και πώς το «μένουμε σπίτι για να σώσουμε το σύστημα υγείας» έγινε «ξαμολιόμαστε έξω για να σώσουμε την οικονομία».
Βέβαια, μεταξύ μας, τώρα νιώθω πως για πρώτη φορά μετά από καιρό τα πράγματα επανήλθαν στις σωστές τους διαστάσεις. Είχα αρχίσει να ανησυχώ μήπως η κυβέρνησή μας κόλλησε τον ιό της «αριστεράς» με όλα εκείνα τα αντικαπιταλιστικά που ξεστόμιζε: «η υγεία και η ανθρώπινη ζωή πάνω από την οικονομία». Ευτυχώς παραμένει βαθιά νεοφιλελεύθερη που βάζει την οικονομία πάνω από τα πάντα. Τώρα μάλιστα, αυτό το λες επιστροφή στην κανονικότητα.
Κυβίστηση Νο 5: Ευτυχώς που το σύστημα υγείας δεν κράσαρε
Ο στόχος της καραντίνας σύμφωνα με την κυβέρνηση ήταν να μην κρασάρουν τα νοσοκομεία και τώρα πανηγυρίζει πως «στόχος επετεύχθη». Όμως το σύστημα υγείας στην πραγματικότητα κράσαρε από τη day one εφαρμογής της καραντίνας. Όταν τα νοσοκομεία, με εντολή της κυβέρνησης, αρνιόνταν στον κόσμο που είχε ασθενήσει την παροχή των υπηρεσιών τους και τις παρείχαν μόνο σε όσους ήταν σε τελικό στάδιο. Αν η επιλογή ασθενών δεν είναι κρασάρισμα τότε τι είναι; Πάντως, μεταξύ μας, θα μπορούσαν να είχαν φερθεί πιο έξυπνα εκεί στην κυβέρνηση για να μην βγαίνει ο καθένας, σαν και μένα, και να τους αμφισβητεί. Μπορούσαν πολύ απλά να ονομάσουν όλα τα νοσοκομεία «Άγιος Πέτρος». Να ήξερε και ο κόσμος, ευθύς εξαρχής, πότε θα μπορούσε να κτυπήσει την πόρτα τους και πότε όχι; Θα αποφεύγαμε και αυτή την αμήχανη άρνηση παροχής φροντίδας.
Κυβίστηση Νο 6: Εμείς θα παρέχουμε ασφάλεια στους τουρίστες. Εκείνοι σε εμάς;
Ο κος Τσιόδρας αφού τόνισε πως ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, πως συζητείται με ποιο τρόπο και πότε θα επιτραπεί η είσοδος ξένων επισκεπτών στη χώρα. Πολύ σωστά. Να μην πάει χαμένη και όλη αυτή η διαφήμιση της χώρας μας ως μιας από τις πιο ασφαλείς χώρες απέναντι στον κορωνοϊό. Εντάξει άλλες χώρες έχουν άλλου τύπου βαριές βιομηχανίες, π.χ η Ιταλία έχει αυτοκίνητο-βιομηχανία. Εμάς όμως η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Και δεν κατάλαβα, τι πάθανε δηλαδή οι Ιταλοί που δεν κατέστειλαν τη λειτουργία της δικής τους βιομηχανίας; Σιγά καλέ, τι βαράτε;
Κυβίστηση Νο 6: Οι έλληνες τήρησαν τα μέτρα γιατί έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση
Όλοι οι έλληνες ενωμένοι έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τήρησαν τα μέτρα. Δεν χρειάστηκαν καθόλου οι αυστηρές ποινές, οι αστυνομικοί έλεγχοι, ο καθημερινός εκφοβισμός από τον κο Χαρδαλιά
πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αυτά θα γίνουν πολύ πιο αυστηρά και το κράξιμο από τα ΜΜΕ σε όσους πήγαιναν παραλία.
Κυβίστηση Νο 7: Οι αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα την υγεία των πολιτών
Καιρός είναι να λάβει τέλος η φενάκη πως οι αποφάσεις παίρνονται από ανθρώπινη ευαισθησία και νοιάξιμο. Και κυρίως πως τις αποφάσεις τις παίρνουν οι ειδικοί της υγείας. Ακόμα και αυτή η δήθεν διελκυστίνδα μεταξύ υγείας και οικονομίας, που κάποια παπαγαλάκια των ΜΜΕ πλέον προσπαθούν να περάσουν ως εύλογη, τελικά αποδεικνύεται γαϊτανάκι που στον κεντρικό στύλο έχει το πολιτικό συμφέρον και που η υγεία και η οικονομία χορεύουν γύρω του και στο ρυθμό του. Για αυτό και οι δημοσκοπήσεις εν μέσω καραντίνας.
Είναι πλέον φανερό πως το κριτήριο και στην είσοδο και στην έξοδο από την καραντίνα είναι πάντα το ίδιο: πολιτική σκοπιμότητα. Στην είσοδο για να μην φανεί η γύμνια στον τομέα του δημόσιου συστήματος υγείας και στην έξοδο μπας και αποφύγουμε τα νέα μνημόνια για τα οποία η εμπειρία έχει δείξει πως όποιο κόμμα και να τα εφάρμοσε, στις αμέσως επόμενες εκλογές γινόταν αντιπολίτευση. Δηλαδή μπρος κορωνοϊός και πίσω μνημονοϊός και ανάμεσά τους η κυβέρνηση να κυβισταίνει πότε προς το ένα και πότε προς το άλλο.
Δημήτρης Τσιριγώτης. Φυσικός