«Είναι πια σαφές σε όλους ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά όρος ύπαρξης της κοινωνίας, πλέγμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετέχει και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο Αλέξης Χαρίστης είπε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία», για να σημειώσει ότι «είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει την επιστροφή στο σπιράλ της ύφεσης».
«Η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ», «δεν είμαστε χρυσόψαρα»
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «πολλά λόγια και ελάχιστα έργα» κι αυτό παρότι έχει περάσει καιρός από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε «μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας». Χαρακτήρισε «θετική» εξέλιξη ότι ο κ. Μητσοτάκης «εξύμνησε» το δημόσιο σύστημα υγείας, δεδομένου -όπως είπε- ότι «μέχρι πολύ πρόσφατα, απαξίωνε -ως κατάλοιπο κρατισμού- την ενίσχυση του ΕΣΥ». Ωστόσο έκανε λόγο για «υποκριτικές, τελικά, ρητορικές πιρουέτες» που δεν αρκούν, καθώς «η ενίσχυση του ΕΣΥ μετριέται με έργα και πράξεις».
Με αφορμή και το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ», που «άλλωστε ήταν η διαχρονική στρατηγική της ΝΔ». Προσέθεσε ότι ο περιορισμός των δημόσιων δαπανών υγείας, με ακάλυπτα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, κλείσιμο δομών και συρρίκνωση της χωρητικότητας του ΕΣΥ ήταν «διαχρονικό σκάνδαλο» και «συνειδητή επιλογή που είχε ως στόχο την υποβάθμιση και την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων».
Κατόπιν αυτών χαρακτήρισε «προκλητικό» ο κ. Μητσοτάκης «να ισχυρίζεται ότι σε 5 εβδομάδες η κυβέρνησή του έκανε όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες».
«Δεν είμαστε χρυσόψαρα, δεν ξεχνάμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απόλυτα αναγκαίες προσλήψεις 19.500 γιατρών, η ΝΔ μιλούσε για παρωχημένες και σπάταλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ περιέγραφε την παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα», είπε.
«Η ανασύνταξη του ΕΣΥ απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει»
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι, αντίθετα, η «παρακαταθήκη» που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «η κρίσιμη παρέμβαση για την ανασύνταξη του ΕΣΥ, είναι αυτή που επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει τις μεγάλες προκλήσεις όπως αυτή της σημερινής πανδημίας».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με τον ν.4368/2016, οι πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες να έχουν εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ, προσέθεσε, ακύρωσε στην πράξη τον μνημονιακό περιορισμό του «1 προς 5», παραδίδοντας στην πραγματικότητα το ΕΣΥ στην προ μνημονίων κατάσταση ως προς το ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, είπε, από το 2016, το ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό, ενώ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια οι αποχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις.
Τόνισε ότι επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε κρίσιμους βραχίονες του ΕΣΥ, προκήρυξε όλες τις κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ και σημαντικό αριθμό μόνιμων θέσεων για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ακόμη είπε ότι σταμάτησε την περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία που κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια (2010-2014) είχε αθροιστικά φθάσει στο 40% και «παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% του ΑΕΠ το 2015 στο 5,2%».
«Η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασιστικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυσή της δημόσια υγείας»
Ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησης με 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”, «περιγράφει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας». Με στόχο, μεταξύ άλλων, 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, κεντρικό έλεγχο των εργαστηριακών ελέγχων και ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη μιας πρωτοφανούς ύφεσης»
Σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι «κρίσιμος κρίκος σε ένα συνολικότερο πλέγμα προάσπισης της κοινωνίας μας και καταπολέμησης της κρίσης», καθώς «δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική δημόσια υγεία σε μια κοινωνία με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα και διαλυμένη οικονομία».
«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης μάς οδηγούν, δυστυχώς, εκεί», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι απλά αποσπασματικές, λανθασμένες και ιδεοληπτικές επιλογές, αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη μιας πρωτοφανούς ύφεσης».
Αναφέρθηκε στις «εφιαλτικές» προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με 10% ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας κατά 5 μονάδες στο 22,3%, καθώς και τις «αντίστοιχες προβλέψεις» του ΟΟΣΑ «που εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση, από όλες τις δυτικές οικονομίες, λόγω κορονοϊού». Η έκρηξη της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των νοικοκυριών είναι ήδη ορατά φαινόμενα, είπε.
«Η κυβέρνηση αφήνει περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός επιδόματος»
Σ’ αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει τα θεμέλια για μία βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προωθώντας, με πρόσχημα την πανδημία, απορρυθμίσεις που θα ζήλευαν και οι πιο φανατικοί των μνημονίων». Σχολίασε ως μη τυχαίο ότι στο χθεσινό ενημερωτικό δελτίο του ο ΣΕΒ «ζητούσε ακριβώς αυτά που έχει ήδη σπεύσει να κάνει η κυβέρνηση: Μειώσεις μισθών 50% με εκ περιτροπής εργασία, πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μέχρι και τράπεζα δανεικών εργαζομένων». «Θα μπορούσε να το θέσει και πιο ωμά ως σκλαβοπάζαρο» σχολίασε.
Επιπλέον καταλόγισε στην κυβέρνηση λογική “βλέποντας και κάνοντας”, ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Ανέφερε ότι «με καθυστέρηση μηνών» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, «για τους οποίους εδώ και έναν μήνα δεν είχε ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα». Ωστόσο, σημείωσε ότι το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε θα δοθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα και αφορά «μόλις 155.000 ανέργους, την ώρα που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία είναι 510.646», δηλαδή αφήνει περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός ενίσχυσης”».
Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «περίσσιο θράσος» του υπουργού Ανάπτυξης που «χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ φοροφυγάδες τους μακροχρόνια ανέργους» και «επιβεβαίωσε έτσι ότι το χειρότερο δεν είναι η προχειρότητα της κυβέρνησης, αλλά η αμετροέπεια και η αλαζονεία της».
Γενναία μέτρα τώρα, πριν το ενδεχόμενο “Αρμαγεδδώνα”
Να αξιοποιήσει τώρα το «πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, το απόθεμα του “μαξιλαριού” ασφαλείας», για ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, εγκαίρως, πριν από το ενδεχόμενο ενός «Αρμαγεδδώνα» για την ελληνική οικονομία, κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Είπε ότι «αν η κυβέρνηση συνεχίσει στη λογική “βλέποντας και κάνοντας”, επειδή σε λίγους μήνες θα είναι πολλαπλάσιο το κόστος για να αναταχθεί η οικονομία, θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε εξωτερικό δανεισμό και το φάσμα των μνημονίων θα βρεθεί πάλι μπροστά μας». Σημείωσε ότι το πλεονέκτημα του «μαξιλαριού» δεν πρέπει να το απεμπολήσει με καθυστέρηση η κυβέρνηση. Τόνισε πως πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι μετά την πανδημία και την άρση των περιορισμών, «δεν πρέπει επ’ ουδενί να μείνουν κατάλοιπα», «όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των περιοριστικών μέτρων, η κοινωνία πρέπει να επιστρέψει σε λειτουργία με πλήρη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα». Τόνισε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρχει μια μόνιμη περιστολή εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι στην εργασία «ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση ήδη επιχειρούν να το κάνουν».
Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να στηρίξει οποιοδήποτε μέτρο βοηθά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, όμως «τα μέτρα που έχουμε δει έως τώρα είναι ανεπαρκή, αποσπασματικά και ιδεοληπτικά, ενώ ειδικά στην εργασία οδηγούν στην απορρύθμιση της». Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», χαρακτηρίζοντας οξύμωρο η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει «ολοκληρωμένη πρόταση με σαφή και πλήρως κοστολογημένα μέτρα» και η κυβέρνηση «να κινείται βλέποντας και κάνοντας».
Ερωτηθείς, με αφορμή τις προβλέψεις του ΔΝΤ, για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει την εκδήλωση του «Αρμαγεδδώνα» για να αναλάβει πρωτοβουλίες και πως πέρα απ’ το «Μένουμε Όρθιοι» ήδη κατέθεσε τροπολογία για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και δύο επίκαιρες ερωτήσεις για το ζήτημα των ταμειακών διαθέσιμων και τη «μη στήριξη» της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση. Αναφορικά με το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κ. Σταϊκούρα να καταθέσει επίσημα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και του συνόλου της γενικής κυβέρνησης, όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα, μεταξύ άλλων, στις 20 Μαρτίου, αλλά και την εκτίμηση για το ύψος που θα έχουν στις 30 του ερχόμενου Ιουνίου, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει με πλήρη διαφάνεια ποια είναι αυτά, ειδικά σε τόσο κρίσιμες συνθήκες. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έκρυψε τίποτα απ’ τον λαό, κατέθεσε τι παρέλαβε το ’15 και τι παρέδωσε τον Ιούλιο στην επόμενη κυβέρνηση. «Αυτό πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύβεται, ούτε να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε σχέση με αυτά που παρέλαβε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει «κάθε δυνατότητα με πολιτικές πρωτοβουλίες και κοινοβουλευτικές δράσεις, να αποτρέψουμε ενδεχόμενο Αρμαγεδδώνα». «Στο τραπέζι είναι τα πάντα, βεβαίως και το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», είπε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν απέρριψε κάτι τέτοιο, όμως «ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι κινείται με μια αλαζονεία που στοιχίζει στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία».
Ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι δεν είναι καθόλου σαφές από πού προκύπτει η εκτίμηση του πρωθυπουργού για εκρηκτική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, δεδομένων των εκτιμήσεων «όλων των διεθνών οίκων που μιλούν για βαθιά ύφεση που περιμένει την ελληνική οικονομία». Υπογράμμισε ότι το σενάριο αυτό πρέπει να διαψευσθεί, «να μην επιτρέψουμε η οικονομία να φτάσει σε αυτό το σημείο», σημειώνοντας ότι «γι’ αυτό καταθέτουμε εμπροσθοβαρείς προτάσεις για γενναίο πακέτο στήριξης τώρα, γιατί μετά από μια τέτοια βαθιά ύφεση θα είναι πάρα πολύ δύσκολο -όσα ευχολόγια κι αν ακούσουμε απ’ τον πρωθυπουργό – να επιστρέψει γρήγορα στην ανάκαμψη η οικονομία».
Παράλληλα, χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup ως «απολύτως ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν την κρίση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», προσθέτοντας επίσης ότι δεν μπορεί κιόλας να συνοδεύονται από προαπαιτούμενα, αλλά να είναι μέτρα άμεσης ενίσχυσης. «Αυτή την κριτική ασκούμε και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση, που οφείλει να πιέσει και να διεκδικήσει πολύ περισσότερα», είπε. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, τόνισε πως είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει για πολύ περισσότερα μέτρα ενίσχυσης. Ανέφερε ότι δεν αρκεί από μόνο του ότι υπέγραψε -«και καλώς»- το αίτημα για ευρωομόλογο, αλλά «χρειάζεται να διαπραγματευτεί, ενδεχομένως και να συγκρουστεί με τους ομοϊδεάτες της στο ΕΛΚ που πιέζουν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του συμφέροντος της χώρας μας». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι «δεν μπορεί να αρκεστεί σε αυτά που ήδη έχουν ανακοινωθεί».
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο πρωθυπουργός υπονόησε ενδεχόμενο εκλογών στο διάγγελμά του, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «μέγιστη υποκρισία και προσβολή προς την κοινωνία, σε αυτή τη μεγάλη μάχη, ο πρωθυπουργός με μισόλογα ή διαρροές να ανοίγει ζήτημα εκλογών». «Θεωρούμε αδιανόητο να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέραν της αντιμετώπισης της ίδιας της κρίσης», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να συναισθάνεται ότι «ακριβώς λόγω της αδυναμίας να πάρει τα απαραίτητα μέτρα έγκαιρα, για την στήριξη της οικονομίας, μπορεί να οδηγηθεί σε επώδυνα μέτρα που θα πληγώσουν την κοινωνία και να θέλει να προλάβει εξελίξεις». Σημείωσε ότι αν αυτό συμβαίνει, πρέπει να βγει και να το πει με παρρησία στον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει σε αυτή τη λογική τον πρωθυπουργό, η δράση του στρέφεται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας αυτή την περίοδο, είπε.