Συνεδρίασε χθες η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συζητήσεων για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής Επικρατείας και Συντονιστής ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης τόνισε τα ακόλουθα:

– Ο Εθνικός Διάλογος μέχρι τώρα φαίνεται ότι κινείται σε γενικό και θεωρητικό επίπεδο χωρίς να καταλήγει σε πρακτικά συμπεράσματα.

– Ο τρόπος διεξαγωγής του πάσχει, καθώς περιορίζεται σε παράλληλους μονολόγους, χωρίς να λαμβάνει χώρα ουσιαστική συζήτηση.

– Η συγκυβέρνηση ρυθμίζει ακατάπαυστα σημαντικά θέματα παιδείας με μονομερείς νομοθετικές ρυθμίσεις, παρά την παράλληλη διεξαγωγή του Εθνικού Διαλόγου. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύντομα ο Εθνικός Διάλογος να καταστεί άνευ αντικειμένου.

– Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για την έρευνα όπου επιχειρείται η ένταξη πολλών ρυθμίσεων για την εκπαίδευση, χωρίς καμία διαβούλευση.

– Σπουδαία ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν εκτός Εθνικού Διαλόγου, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος για την απελευθέρωση της παιδείας, η προαγωγή της αριστείας και της αξιοκρατίας, η σύνδεση της παιδείας με την οικονομία, η αναδόμηση σχολείων και πανεπιστημίων, η αποκομματικοποίηση της παιδείας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Φορτσάκης δήλωσε:

Πολλά λόγια, λίγη ουσία για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, στον οποίο η συγκυβέρνηση ατυχώς έχει προσδώσει χαρακτήρα «φιέστας». Οι μήνες περνούν και ο Εθνικός Διάλογος δεν φαίνεται να συμβάλλει σε τίποτα στο να ανακόψει η έστω να συγκαθορίσει το περιεχόμενο των πολυάριθμων μονομερών νομοθετικών ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας.

Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα θα υπάρξουν αλλαγές στη διεξαγωγή του για να μην καταντήσει φενάκη”.