iPaideia.gr

Σε προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε Α΄ ΑΘΗΝΑΣ με την Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας κ. Ψίνα Ιωάννας, που έγινε στις 18-3-2017, ημέρα Πέμπτη, ήταν σε κλίμα αλληλοκατανόησης, όπου τέθηκαν εκ βαθέων τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τεχνική Ε.Ε τα τελευταία χρόνια.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Θανάσης Τρίγκας Πρόεδρος της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε Α΄ Αθήνας , ο Αντιπρόεδρος κ. Ποκαμισάς Θεόδωρος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Χρήστος Μπακαβέλλος, ο Οργ. Γραμ/τέας κ. Πασσάς Αναστάσιος, το μέλος του Δ.Σ η κ. Λιάπη Μαρία και το μέλος του Δ.Σ της ΟΛΤΕΕ κ. Νίκος Σεκεριάδης.

Αρχικά τέθηκε το πρόβλημα της ανεπαρκούς και μη έγκαιρης πληροφόρησης των κηδεμόνων των μαθητών Γυμνασίου, για τους επαγγελματικούς δρόμους, που ανοίγει η επιλογή των ΕΠΑΛ στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους, που θα πρέπει να γίνεται θεσμικά.

Αναγνωρίστηκε η πρωτοβουλία στης Διεύθυνσης στο να γίνει πιο επίσημα η ενημέρωση για τον ρόλο των ΕΠΑΛ και τις ειδικότητες, που υπάρχουν σε κάθε ΕΠΑΛ μέσω ΣΕΠ.
Η Διευθύντρια διαβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τα ΕΠΑ.Λ. Μας ενημέρωσε ότι στη συνάντηση που είχανε οι Διευθυντές/ντριες με τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη αναφέρθηκαν τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου όσον αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση που περιλαμβάνει :

1) Η Α΄ τάξη θα αποτελεί τάξη προσανατολισμού, θα έχει το ίδιο πρόγραμμα σπουδών σε ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ και θα περιλαμβάνει ένα τεχνολογικό μάθημα το οποίο θα διδάσκεται από τεχνολόγους , μηχανικούς και γεωπόνους.
2) Η Β΄ τάξη θα έχει τομείς.
3) Η Γ΄ τάξη θα έχει ειδικότητες
4) Για την Δ’ τάξη προβλέπεται μαθητεία. Το έτος πρακτικής άσκησης / μαθητείας θα περιλαμβάνει 1 ημέρα εκπαίδευση στο σχολείο και 4 πρακτική άσκηση/μαθητεία σε χώρους εργασίας.

Για τα παραπάνω δηλώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά αποτελούν πολιτική βούληση και πρόταση για διαβούλευση.
Είναι γεγονός ότι τα ΕΠΑ.Λ τον τελευταίο καιρό έχουν αποδυναμωθεί μετά την γνωστή διαθεσιμότητα, που τέθηκαν οι συνάδελφοι ορισμένων ειδικοτήτων και οι παρενέργειες συνεχίζονται . Γι’ αυτό ζητήθηκε να υπάρξει και το σχολικό έτος 2016-17 έγκριση ολιγομελών τμημάτων τουλάχιστον για τη Γ΄ τάξη.Τέθηκε το θέμα των στοιχείων εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών που μεταφράζονται διαφορετικά από διαφορετικούς φορείς και υπάρχει πρόβλημα, να λυθεί με ηλεκτρονική καταγραφή τους κεντρικά.

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε Α΄ Αθήνας εκφράζει τις ανησυχίες της για το σχέδιο νόμου που κυκλοφόρησε και αφορά το μέλλον της Τ.Ε.Ε.
Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Τ.Ε.Ε να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις , αν το τελικό σχέδιο νόμου για την νέα Τ.Ε.Ε είναι σε βάρος των Μαθητών , των Εκπαιδευτικών και της αναβάθμισης της.

Για το Δ.Σ της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Τρίγκας Αθανάσιος Μπακαβέλλος Χρήστος