Η μάχη κατά του Covid19, οι καραντίνες, η απότομη προσγείωση της ταξιδιωτικής κίνησης και η προοτπική μίας παγκόσιμας ύφεσης έχουν ρίξει βαριά σκιά στην αγορά πετρελαίου. Ωστόσο η απότομη κατάρρευση των τιμών (περίπου 60% από τις αρχές του έτους) δεν θα είχε έρθει εάν δεν είχαμε τη διάλυση της συμμαχίας Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας και έναν πόλεμο τιμών μεταξύ των δύο μεγάλων παραγωγών.

Το Ριάντ αποφάσισε να λυγίσει τον μεγάλο του αντίπαλο (και έως πρόσφατα σύμμαχο) πλημμυρίζοντας με πετρέλαιο την αγορά. Πυροδότησε όμως μία αιμορραγία, στην οποία οι ειδικοί δεν βλέπουν τέλος- εκτός και εάν υπάρξει παρέμβαση από άλλη μεγάλη δύναμη. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal εξετάζει παρέμβαση στον «πόλεμο» Ριάντ- Μόσχας. Παράλληλα οι ρυθμιστικές αρχές του Τέξας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν περιορισμούς στην παραγωγή αργού για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες προκειμένου να βάλουν φρένο στην ελεύθερη πτώση των τιμών στην τοπική αγορά.

Οι πληροφορίες για την αμερικανική παρέμβαση πυροδότησαν την Πέμπτη τη μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή του αμερικανικού αργού εδώ και 18 χρόνια, οδηγώντας την τιμή πάνω από τα 25 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο και πάλι εξακολουθεί να απέχει περίπου 60% από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν πτώση του ακόμη και στα 10 δολάρια το βαρέλι εάν η παρέμβαση της Ουάσιγκτον δεν έρθει σύντομα ή δεν φέρει αποτελέσματα.

Οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι σαφές πώς και σε ποιον βαθμό μπορούν να πιέσουν τη μία ή την άλλη πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025