«Στη λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως κατατάσσεται και φέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σύμφωνα με τη διεθνή λίστα κατάταξης πανεπιστημίων QS rankings 2020 που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον τομέα των Σχολών Μηχανικών (Engineering & Technology), σημειώνει άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και καταλαμβάνει πλέον τη 106η θέση παγκοσμίως (από 142η το 2019), 29οστην Ευρώπη και παραμένει το 1ο Ίδρυμα της χώρας στην κατηγορία αυτή.
Στις κατατάξεις των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, παραμένει πρώτο σε όλες τα επιμέρους αντικείμενα στη χώρα και είναι το μοναδικό Ίδρυμα της χώρας με Σχολή που κατατάσσεται εντός των πρώτων 50 παγκοσμίως. Στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών ανέβηκε 9 θέσεις και πλέον κατατάσσεται στην 39η θέση παγκοσμίως (από 48η το 2019) και στην 11η στην Ευρώπη.
Το ΕΜΠ όμως σημείωσε σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρσι και στα άλλα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα: Στο πεδίο των Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών σημείωσε άνοδο και κατατάσσεται πλέον στις θέσεις 51-100 (από 101-150 το 2019). Στο αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής σημειώνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια άνοδο και πλέον κατατάσσεται στις θέσεις 51-100 (από 101-150 το 2019). Στα Μαθηματικά, ανεβαίνει σημαντικά, κατατασσόμενο στις θέσεις 201-250, από 301-350 που είχε το 2019.
Στα υπόλοιπα αντικείμενα παραμένει το πρώτο στη χώρα διατηρώντας τις θέσεις που είχε και πέρσι: στις θέσεις 101-150 στο αντικείμενο της Επιστήμης Υπολογιστών και στο αντικείμενο των Μηχανολόγων Μηχανικών, στη θέση 151-200 στο αντικείμενο των Χημικών Μηχανικών, στη θέση 301-350 στο αντικείμενο της φυσικής και αστρονομίας.
Τα κριτήρια κατάταξης της QS αποτελούν η φήμη του ιδρύματος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, οι αναφορές στις δημοσιεύσεις των μελών του ιδρύματος αλλά και η φήμη των αποφοίτων του στην παγκόσμια αγορά εργασίας».
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
«Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κατετάγη στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης QS World University Rankings, στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών (Classics).
Ο κατάλογος του 2020, έπειτα από αξιολόγηση 4.500 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, περιλαμβάνει στις πρώτες θέσεις μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, όπως η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, η Χαϊδελβέργη, η Ρώμη, το Χάρβαρντ, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατατάσσεται υψηλότερα από ιστορικά ιδρύματα όπως το Γέιλ, η Μπολόνια, το Σικάγο.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι Κλασικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκονται σταθερά πλέον τα τελευταία χρόνια μέσα στην πρώτη εικοσάδα παγκοσμίως, συνεχίζοντας με επιτυχία την παράδοση που ξεκίνησε το 1926 με την ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ σε χρόνια δύσκολα.
Πρύτανης ΑΠΘ
“Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον μεγαλοπρεπή, απότομο και απειλητικό όγκο γης, τον Όλυμπο, το πιο λογοτεχνικό βουνό του κόσμου που ενέπνευσε και εμπνέει, σεμνύνεται για τη διάκριση αυτή του Τομέα Κλασικών Σπουδών, η οποία συνιστά αναγνώριση του μόχθου των μελών του. Καθηγητές και Καθηγήτριες διεθνούς κύρους με σπουδαίο επιστημονικό αποτύπωμα, με μεγάλη αγάπη και όραμα για το λειτούργημά τους συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία”, δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.
Παράλληλα επισήμανε ότι “οι διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει το Αριστοτέλειο με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα με επίκεντρο την προώθηση των Κλασικών Σπουδών υπογραμμίζουν την εξωστρέφεια του Τμήματος. Το Τμήμα Φιλολογίας πρωτοπορεί στην προσπάθεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας να καταστεί το Αριστοτέλειο διεθνές κέντρο ανώτατων σπουδών, παρέχοντας αγγλόφωνα προγράμματα, επιδιώκοντας περισσότερες διεθνείς συνεργασίες σε όλα τα πεδία, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό του, προάγοντας την αριστεία”.
Η διεθνής αναγνώριση του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά αποκτά ιδιαίτερη αξία. Και αυτό γιατί τα γραπτά έργα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας, του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, θεωρήθηκαν ως ένα από τα βασικά θεμέλια αυτού που αποκαλείται Ευρωπαϊκός και Δυτικός Πολιτισμός, επειδή συνέβαλαν στην Αναγέννηση και στη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
“Η μελέτη των κάθε είδους κειμένων του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού είναι απαραίτητο εφόδιο για την κατανόηση του παρελθόντος αλλά και του παρόντος κοινωνιών και κρατών, και, συνεπώς, είναι γνώση ανεκτίμητη για τον σχεδιασμό του μέλλοντος”, επισήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ».
ΕΚΠΑ
«Από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS (Quacquarelli Symonds), δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου 2020, ο Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων σε επιμέρους θεματικές περιοχές και εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα.
Η συγκεκριμένη κατάταξη αξιολογεί τα Πανεπιστήμια σε πέντε (5) βασικές θεματικές περιοχές σπουδών και έρευνας, όπως προσδιορίζονται από τη μεθοδολογία της QS, (Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες της Ζωής και Ιατρικής, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Διοίκηση, Μηχανική και Τεχνολογία) αλλά και σε 48 επιμέρους επιστημονικά πεδία – ειδικότητες που αποτελούν υποσύνολα των πέντε βασικών.
Για τη θεματική κατάταξη του 2020 τελικώς κατετάγησαν 1.369 Πανεπιστήμια από 158 χώρες σε 48 θεματικά αντικείμενα. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα βασίζονται σε απαντήσεις ερωτηματολογίου 95.000 ακαδημαϊκών και 45.000 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ’ όπου ελήφθησαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.
Τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο και φέτος βρίσκεται σε υψηλές θέσεις στις τέσσερις (4) από τις πέντε (5) βασικές θεματικές περιοχές, ενώ αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία και τοποθετήθηκε σε δεκατρία (13) επιμέρους επιστημονικά πεδία, έναντι δώδεκα (12) το 2019 και έντεκα (11) το 2018. Παράλληλα αποτελεί πολύ μεγάλη διάκριση το γεγονός ότι στο επιμέρους επιστημονικό πεδίο της «Οδοντιατρικής», το ΕΚΠΑ κατατάσσεται για στην 40η θέση παγκοσμίως και στο επιστημονικό πεδίο της «Νοσηλευτικής» στις θέσεις 51-100».
Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ανάμεσα στα 1011 Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη κατάταξη 2020 QS World University Rankings καταλαμβάνοντας τη 751-800 θέση και τη 5η ανάμεσα στα 6 Ελληνικά Πανεπιστήμια που συμμετέχουν.
Στη κατάταξη QS World University Rankings by Subject 2019 που αφορά σε θεματικές περιοχές, η Ιατρική βρίσκεται στη 301-350η σειρά, η Επιστήμη Υλικών στη 351-400 η, η Φυσική και η Αστρονομία στη 401-450 η και η Χημεία στη 501-550η».
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Ο διεθνής φορέας αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS) κατατάσσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) για το έτος 2020 μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων στα επιστημονικά πεδία που αυτό θεραπεύει.
Συγκεκριμένα, το ΟΠΑ στο επιστημονικό πεδίο της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business & Management Studies) κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των θέσεων 101-150. Στα επιστημονικά πεδία των Οικονομικών (Economics & Econometrics) και της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Accounting & Finance) το ΟΠΑ κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των θέσεων 151-200. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα εν λόγω επιστημονικά πεδία το ΟΠΑ είχε και την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Επιπλέον, στην επιστημονική περιοχή των Κοινωνικών Επιστημών (Social Sciences and Management), που περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών πεδίων (πχ, Accounting & Finance, Business & Management Studies, Communication & Media Studies, Development Studies, Economics & Econometrics, Education, Library & Information Management, Politics & International Studies, Social Policy & Administration, Sociology, Sports, Statistics & Operational Research), το ΟΠΑ κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα στην 258η θέση που είναι και πάλι η υψηλότερη επίδοση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Παράλληλα, στο επιστημονικό πεδίο της Επιστήμης των Υπολογιστών και των Πληροφοριακών Συστημάτων (Computer Science and Information Systems) το ΟΠΑ κατατάσσεται μεταξύ των θέσεων 351-400.
Για τις παραπάνω κατατάξεις λαμβάνονται στοιχεία από βιβλιογραφική βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων (Scopus) που αφορούν στην ερευνητική δραστηριότητα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού των αξιολογούμενων Πανεπιστημίων. Επίσης, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος και η φήμη του, τόσο στον χώρο της αγοράς όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή σε ειδική έρευνα 45.000 στελεχών επιχειρήσεων και 95.000 ακαδημαϊκών αντίστοιχα».