Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί τη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, αλλά εξετάζει την κατάσταση επί του εδάφους και θα αρχίσει την πρακτική προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένης της αύξησης της ανθρωπιστικής πίεσης και νέων προσφυγικών ρευμάτων από τη Συρία προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στον Τύπο στις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ και ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο, “υπάρχει μόνο μια επιλογή, ο τερματισμός των επιθέσεων” και όλες η πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.
Η ΕΕ αφενός προειδοποιεί για τον ανθρωπιστικό κίνδυνο, αφετέρου ξεκινά σειρά επαφών για την επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης, τόσο στο επίπεδο της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν, όσο και στο επίπεδο του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορέλ.
Σε σχέση με την προετοιμασία και τις προσφυγικές ροές, η Κομισιόν ξεκινά την προετοιμασία για παν ενδεχόμενο και προς το παρόν εξετάζει την κατάσταση επί του εδάφους, τόσο στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, όσο και στα σύνορα ΕΕ- Τουρκίας. Προσωπικό της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων βρίσκεται στην περιοχή και αναφέρει τα όποια ευρήματα στις κοινοτικές αρχές.
Από την πλευρά του ο Άνταλμπερτ Γιάνουζ, έτερος εκπρόσωπος της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η ΕΕ θα απαντήσει σε ότι της ζητηθεί από τα Κράτη Μέλη, τόσο στην περίπτωση της Βουλγαρίας όσο και στην Ελλάδα. Για την περίπτωση νέων μαζικών κυμάτων, η Κομισιόν δεν μπαίνει σε εικασίες και σενάρια, ανέφερε, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έχει ένα μεγάλο εύρος εργαλείων υποστήριξης προς τα Κράτη Μέλη, τα οποία σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Επεσήμανε δε τις δυνατότητες σημαντικής χρηματοδότησης και ελέγχου των συνόρων μέσω του προσωπικού της Frontex. Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι η ΕΕ προετοιμάζει ταυτόχρονα τη νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό και το άσυλο, η οποία θα προσφέρει νέες δυνατότητες.
Νωρίτερα στο ΝΑΤΟ μετά τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε: “το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο μόλις συναντήθηκε μετά από αίτημα της Τουρκίας να διεξαγάγει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη Συρία”.
“Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης, κάθε Σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις όταν, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτούς, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του”, ανέφερε.
“Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu χθες το βράδυ για την κατάσταση στη Συρία και ζήτησε αυτές τις διαβουλεύσεις”, σημείωσε.
“Οι σύμμαχοί εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης χθες το βράδυ κοντά στην Idlib”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.
“Οι σύμμαχοι καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις από το καθεστώς της Συρίας και την υποστήριξη της Ρωσία στην επαρχία Idlib”, ανακοίνωσε.
“Τους καλούμε να σταματήσουν την επίθεση τους. Να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ειρηνική λύση. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση πρέπει να αποκλιμακωθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της τρομακτικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και να επιτραπεί η επείγουσα ανθρωπιστική πρόσβαση για όσους παγιδευτούν στο Idlib. Προτρέπουμε την άμεση επιστροφή στην εκεχειρία του 2018”, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.
“Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πλήττεται περισσότερο από την τρομερή σύγκρουση στη Συρία, η οποία έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την Τουρκία με μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων ενισχύοντας την αεροπορική άμυνα της, η οποία βοηθά την Τουρκία από την απειλή των επιθέσεων με πυραύλους από τη Συρία”, ξεκαθάρισε.
“Ευχαριστώ την Τουρκία για την τακτική ενημέρωση των Συμμάχων σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. Οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ πολύ στενά”, κατέληξε.