Η κυβέρνηση επιθυμεί έως τη λήξη της θητείας της μαζί με την εισοδημάτων να έχει καταργήσει και το τέλος επιτηδεύματος, ωστόσο το πότε θα γίνει αυτό παραμένει ακόμη απροσδιόριστο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογία, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο επεσήμανε ότι μεσοπρόθεσμα και εντός των ορίων της θητείας αυτής της κυβέρνησης προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος, η κατάργηση του για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους και η η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σημερινό δημοσίευμα του Βήματος αναφέρει πως ειδικά για το τέλος επιτηδεύματος το τοπίο είναι «θολό».

Το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, και σε 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, ενώ για κάθε υποκατάστημα χρεώνονται επιπλέον 600 ευρώ. Στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 650 ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές σε μία επιχείρηση ή αν πρόκειται για επαγγελματίες, αν έχουν εκδώσει κάποιο δελτίο παροχής υπηρεσιών ή έχουν λάβει τιμολόγιο. Όσοι επαγγελματίες δεν είχαν το προηγούμενο έτος καμία δραστηριότητα, γεγονός που προκύπτει στο ότι δεν εξέδωσαν ή δεν έλαβαν τιμολόγιο, μπορούν μέσω υποβολής δήλωσης «αδράνειας» στην εφορία να μην επιβαρυνθούν.

Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους προκύψει κάποια επαγγελματική συναλλαγή έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να πληρώσουν το τέλος για το προηγούμενο έτος αλλά μόνο για εφέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025