Με αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας συναντήθηκε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, την περασμένη Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στην Πρυτανεία.
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών καθώς και των επιστημονικών συνεργασιών μεταξύ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κίνας, η διερεύνηση νέων προοπτικών συνεργασίας με αυτά και η περαιτέρω προώθηση της διδασκαλίας της κινέζικης γλώσσας στη Θεσσαλονίκη.
Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, Jun Fang, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διασυνοριακών Εκπαιδευτικών Συμπράξεων του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, Qiuli Gu, τον Αναπληρωτή Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του Κέντρου Ακαδημαϊκών Πτυχίων και Ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κίνας, Yongjun Chen, την Υπεύθυνη Προγράμματος του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, Mingxin Wang, και τον Μορφωτικό Ακόλουθο της κινέζικης Πρεσβείας στην Ελλάδα, Lei Tian.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος (ΙΚ) του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ρούλα Τσοκαλίδου, η συνεργάτιδά της στο ΙΚ, Αθανασία Σταμάκου- Συρμακέζη, ο δάσκαλος του ΙΚ για την κινέζικη γλώσσα, Sen Chen, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Ελένη Μπαξεβανίδου.
Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι «υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κίνας, την οποία επιθυμούμε να αναπτύξουμε προς όφελος των Καθηγητών και των φοιτητών μας καθώς, μέσω των επιστημονικών συμφωνιών του Αριστοτελείου και των Πανεπιστημίων της Κίνας, ενισχύεται η δυνατότητα κινητικότητάς τους και η δημιουργία κοινών ερευνητικών δράσεων».
Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε, ακόμη, ότι «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιλογή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική δράση που δείχνει έμπρακτα το κύρος και τη διεθνή ακτινοβολία του Πανεπιστημίου μας σε όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, Jun Fang, τόνισε τη σημασία των επιστημονικών συνεργασιών με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης στενότερων δεσμών με αυτά. Ο κ. Fang αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΑΠΘ στην προώθηση της κινέζικης γλώσσας και τη γνωριμία με τον κινέζικο πολιτισμό.