e-learning «Ψυχοπνευματική Ανάπτυξη και Συμβουλευτική» από τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο της πνευματικότητας αποτελεί στις μέρες μας την 5η Παγκόσμια Δύναμη στην Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική, στην Ελλάδα το διανοητικό ενδιαφέρον για τη μελέτη της πνευματικότητας βρίσκεται στα σπάργανα. Στο σύνολό της, ως επιστημονικό πεδίο, η εκπροσώπησή της πνευματικότητας είναι ιδιαίτερα αδικημένη, ενώ η διάσταση της πνευματικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής παραμένει άγνωστη για τα Ελληνικά δεδομένα.

Σήμερα, η πνευματική/θρησκευτική διάσταση παιδιών και ενηλίκων καθιστά απαραίτητο πεδίο κατάρτισης κάθε επαγγελματία της εκπαίδευσης και της υγείας. Οι Παγκόσμιοι φορείς καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες ενδυνάμωσης των επαγγελματιών του χώρου, ώστε να μπορέσουν να εντάξουν ζητήματα που αφορούν την πνευματικότητα στα επαγγελματικά τους προσόντα. Στην Ελλάδα, η πνευματικότητα ως παιδαγωγική και συμβουλευτική παράμετρος διδάσκεται αποκλειστικά από τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη του Επιμορφωτικού Προγράμματος «Ψυχοπνευματική Ανάπτυξη και Συμβουλευτική», Δρ. Άννα Πολεμικού απαντάει ακολούθως σε συχνά ερωτήματα ενδιαφερόμενων για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο:

1.Σε ποιους/ές απευθύνεται το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Ψυχοπνευματική Ανάπτυξη και Συμβουλευτική»;

Το Πρόγραμμα έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα με πολλαπλά διεπιστημονικά οφέλη τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο: Φοιτητές, νέοι απόφοιτοι και πτυχιούχοι/επαγγελματίες Ανθρωπιστικών – Κοινωνικών Επιστημών (ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, θεολογίας, ΦΠΨ, κοινωνικοί λειτουργοί, κλπ), Επιστημών της Υγείας (σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές, γενικοί ιατροί, ψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ομοιοπαθητικοί γιατροί, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλπ), Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, ειδικοί παιδαγωγοί, φιλόλογοι, κλπ), Βιωματικοί Θεραπευτές/ Θεραπευτές μέσω Δημιουργικών Τεχνών (θεατρολόγοι, δραματοθεραπευτές, παιγνιοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, εικαστικοί θεραπευτές, εκπαιδευτές θεατρικού παιχνιδιού, κλπ) και γενικά σε όλοι οι Πτυχιούχοι και Απόφοιτοι Σχολών ή Τμημάτων ΑΕΙ/ ΤΕΙ που ενστερνίζονται την φιλοσοφία της Δια Βίου Εκπαίδευσης και της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, και επιθυμούν να αποκτήσουν ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους.

2.Τι θα αποκομίσει ο/η απόφοιτος/η ολοκληρώνοντας την επιμόρφωση του και σε τι θα του είναι χρήσιμο;

Η Πνευματική Νοημοσύνη συνιστά την επίκαιρη απάντηση σε κάθε είδους σύγχυση και δυσνόητο ανθρώπινο ζήτημα. Αποτελεί τεκμηριωμένη λύση σε οποιοδήποτε διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο αφορά τον άνθρωπο. Το Πρόγραμμα «Ψυχοπνευματική Ανάπτυξη και Συμβουλευτική» παρέχει τα εφόδια που χρειάζεται κάθε επιμορφούμενος/η στο ταξίδι προς την κατάκτηση της προσωπικής του πνευματικής ολοκλήρωσης και νοημοσύνης, και τα εργαλεία που θα του/της επιτρέψουν να προσφέρει πνευματική καθοδήγηση σε παιδιά και ενήλικες.

3.Τί θα θέλατε να πείτε σε όσους σκέφτονται να δηλώσουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Ψυχοπνευματική Ανάπτυξη και Συμβουλευτική»;

Τολμήστε το! Οφείλουμε να εξελισσόμαστε και να καλλιεργούμε τις δυνατότητές μας εφ΄όρου ζωής. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του. Η πνευματική γραμματοσύνη – η εκπλήρωση όλων των δυνατοτήτων του τρίπτυχου νους-καρδιά-πνεύμα- αποτελεί αφετηρία ανακάλυψης μιας αστείρευτης πηγής προσωπικής ισχύος με πολλαπλές εφαρμογές και άπειρες δυνατότητες.

Τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

üΠρωτοπορούν προσφέροντας καινοτόμα προγράμματα τα οποία ακολουθούν τις διεθνείςεπιστημονικές και επαγγελματικές εξελίξεις και επιταγές.

üΔιασφαλίζουν την επιστημονική αρτιότητα τους και τα επιμελούνται έγκριτοι ακαδημαϊκοί.

üΠροσφέρουν ευελιξία παρακολούθησης: Σέβονται τον προσωπικό ρυθμό μελέτης κάθε επιμορφούμενου/ης, προσαρμόζονται γύρω από το ωράριο εργασίας του/της, διεξάγονται στην άνεση του προσωπικού του/της χώρου, καλύπτουν τις ανάγκες επιμόρφωσης κατοίκων της περιφέρειας.

üΠροωθούν την βιωματική μάθηση μέσα από δραστηριότητες δημοσίου διαλόγου, ατομικές ασκήσεις, μελέτες περίπτωσης, και πολυμεσικό υλικό, πολλαπλασιάζοντας τα διδακτικά τους οφέλη.

üΕνθαρρύνουν τους επιμορφούμενους να επενδύσουν στηνπροσωπική τους ανάπτυξη, να επιδοθούν σε ενεργή διάδραση θέτοντας προβληματισμούς, και να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τις γνώσεις τους σε πρακτικές εφαρμογές της επαγγελματικής και προσωπικής τους καθημερινότητας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος αποδίδεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και Συμπλήρωμα αυτού με 60 Ώρες Επιμόρφωσης και 3 Πιστωτικές Μονάδες (ECVET).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν:

Για Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιστημονικά θέματα:

Πολεμικού Άννα

22410 99134

Για Πληροφορίες Εγγραφών:

Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης

22410 99424 – 6

(Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-14:00)