Βροχή ερωτήσεων από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, για τις λεπτομέρειες του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της επιχείρησης.
Λιγνιτικές μονάδες τέλος έως το 2023. Αυτό προτείνει το νέο business plan της ΔΕΗ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης. Η Διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε τελικά να βάλει λουκέτο στις 14 λιγνιτικές μονάδες πολύ νωρίτερα από το 2028, που αποτελούσε αρχικά δέσμευση της κυβέρνησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή, ειδικά για τη νέα λιγνιτική «Πτολεμαΐδα V», η οποία θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία της το 2022 και θα λειτουργήσει έως το 2028, πιθανώς με λιγνίτη, αλλά ίσως και με άλλο καύσιμο, κάτι που δεν διευκρινίστηκε χθες στα μέλη του ΔΣ.
Παράλληλα, στο επιχειρησιακό σχέδιο, εκτός από το θέμα των λιγνιτών. γίνεται αναφορά στην ψηφιοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, στη μετεξέλιξή της σε παραγωγό πράσινης ενέργειας με την ανάπτυξη νέων πρότζεκτ ακόμη και με στρατηγικές συμμαχίες με Έλληνες και διεθνείς παίκτες καθώς και στη διαμόρφωση της νέας εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ με βάση τον πελάτη, δίνοντας δηλαδή επιλογές με βάση την κατανάλωση στα πρότυπα των προγραμμάτων της κινητής τηλεφωνίας.
Πάντως, σύμφωνα με το insider.gr, εν αναμονή της ανακοίνωσης τη Δευτέρα του νέου business plan από τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση – σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ανάκαμψη του EBITDA – στο Χρηματιστήριο καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες σημαντική άνοδος που οδήγησε τον τίτλο της ΔΕΗ σε εβδομαδιαία κέρδη 21% και σε 27% σε μηνιαία βάση.
Ειδική αναφορά στα πλάνα της ΔΕΗ και στα σχέδια πλήρους απολιγνιτοποίησης έκανε χθες και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Όπως τόνισε, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ να ενσωματώνει τις βασικές παραδοχές για τη αξιολόγηση της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος και υπογράμμισε ότι το masterplan για την Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που θα παρουσιαστεί εντός του 2020 δεν θα είναι «έκθεση ιδεών, αλλά σχέδιο υλοποιήσιμο, με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα».
Όπως άλλωστε τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., εντός των επόμενων εβδομάδων θα συσταθεί διυπουργική που θα αναλάβει τη μετάβαση από τον λιγνίτη. Όπως υπογράμμισε, οι λιγνιτικές μονάδες πρέπει να κλείσουν, αφού είναι ξεπερασμένες και κοστοβόρες. «Να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία πρότυπο στη μετάβαση από τον λιγνίτη σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως είπε ο κ. Θωμάς μιλώντας στους βουλευτές, αυτή προωθείται για περιβαλλοντικούς λόγους και για οικονομικούς. Το κόστος του λιγνίτη αυξάνεται διαρκώς, με συνέπεια το 2019 οι ζημίες από τις λιγνιτικές εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, οι τιμές άνθρακα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες και αποσταθεροποιούνται – συνήθως προς τα πάνω – από τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων επέστρεψαν χθες σε τιμές άνω των 25 ευρώ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία, ανατρέποντας ένα …σερί έξι ημερών με πτώση των τιμών.