Να ψηφίσουν- για πρώτη φορά- ηλεκτρονικά, σε γενική συνέλευση αποφάσισαν οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου ….πρόλαβαν ακόμη και την κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να καθιερώσει διά νόμου την ηλεκτρονική ψηφοφορία (για τις Γενικές Συνελεύσεις) των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, με σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί σύντομα.
Μάλιστα, σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, στις 9 Δεκεμβρίου και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης, ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια, με την υπογράμμιση πως «φοιτητές άλλων σχολών ή άνθρωποι, που δεν φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λαμβάνουν παράνομα μέρος στις ψηφοφορίες, με συνέπεια σχολές να κλείνουν με κατάληψη και να χάνονται μαθήματα, χωρίς να έχει παρθεί ποτέ σχετική απόφαση από τους φοιτητές του πανεπιστημίου».
Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο, όμως η απόφαση πάρθηκε ήδη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 18-12 , όταν οι φοιτητές θα εκφραστούν «ηλεκτρονικά» για τα θέματα που τους απασχολούν. Αρχικά θα γίνει η Γενική Συνέλευση στις 16 του μήνα, για θέματα, που απασχολούν τον σύλλογο των φοιτητών και δυο μέρες μετά θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία, για την οποία θα χρησιμοποιηθεί το Δίκτυο «Ζευς» του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας. Πρόκειται για μια «ψηφιακή κάλπη» που έχει ήδη εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 250 εκλογικές διαδικασίες και 35.000 ψηφοφόρους στα ελληνικά πανεπιστήμια (καθηγητές και φοιτητές), καθώς και άλλους φορείς, σύμφωνα με το Έθνος.
Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, που ζητούν τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η διαδικασία των ψηφιακών εκλογών προστατεύεται όπως και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, ενώ η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και χωρίς να τίθεται θέμα παραβίασης του απορρήτου της διαδικασίας. Οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση σε αυτή μέσω των κωδικών τους, άρα θα εξασφαλίζεται καταρχήν ότι ψηφίζουν μόνο φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος, ενώ θα έχει προηγηθεί γενική φοιτητική συνέλευση στο αμφιθέατρο στην οποία θα ανταλλαγούν τα πλαίσια με τις προτάσεις και τα επιχειρήματα. Έπειτα οι θέσεις των παρατάξεων θα αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα ψηφίζονται από τους φοιτητές.
Τα σχέδια της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να συμπεριλάβει σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας υπάρχει η εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα βήμα που έχει ήδη ωριμάσει και ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς ανάλογα αιτήματα έχουν τεθεί σε πρόσφατες συνελεύσεις φοιτητών τόσο στη Νομική Σχολή Αθηνών όσο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έντονη διαμαρτυρία υπάρχει από τους φοιτητές και για την περίπτωση εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται κάθε χρόνο στα Πανεπιστήμια της χώρας. Η κυβέρνηση εκτιμά πως καθιέρωση ενός τέτοιου συστήματος θα συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες και θα θωρακίσει το αδιάβλητο των διαδικασιών, ενώ η νομοθέτησή του θα λύσει τα χέρια των ΑΕΙ για να το υιοθετήσουν.