Την κατάργηση των περιφερειακών ΤΕΙ θα «πληρώσουν», ως φαίνεται, τα Πολυτεχνεία. Με βάση το σχέδιο «Αθηνά», οι εισακτέοι που μειώνονται από τον χώρο των ΤΕΙ διοχετεύονται στα Πολυτεχνεία, αλλά και –σε μικρότερο βαθμό– τις σχολές Θετικών Επιστημών. Αυτό προκαλεί τις οξύτατες αντιδράσεις τόσο των πανεπιστημιακών, αλλά και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), που ζητούν μείωση των εισακτέων και μιλούν για υποβάθμιση των σπουδών στα κεντρικά ΑΕΙ. Πόσω μάλλον που για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 τα κεντρικά ιδρύματα θα επιβαρυνθούν και με τους φοιτητές που θα πάρουν μετεγγραφή από τα περιφερειακά ιδρύματα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπ. Παιδείας. Ομως, ενώ το υπουργείο πρόκειται να καταθέσει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Ετσι, η ομοσπονδία διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) έχει προκηρύξει για αύριο 24ωρη απεργία, ενώ χθες φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη του Παν. Θράκης λόγω των αλλαγών που επιφέρει στο ίδρυμα το σχέδιο «Αθηνά». Επίσης, κατά των προεδρικών διαταγμάτων με τις αλλαγές ανά ΑΕΙ αναμένεται να υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ από ιδρύματα, αλλά και τοπικούς φορείς που «χάνουν» κάποιο Τμήμα.

Ειδικότερα, μια ενδεικτική αποτύπωση του αριθμού των εισακτέων για το 2013 – 2014 καταδεικνύει μία αύξηση στους εισακτέους για τα τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από 33% έως 59%. Μάλιστα, παρατηρείται ότι έχει υιοθετηθεί ένα ιδιότυπο «μέτρο»: το καθένα από σχεδόν όλα (17 στα 20) τα Τμήματα το αντικείμενο των οποίων σχετίζεται με την Πληροφορική θα δεχθεί 200 εισακτέους. Προς χάριν αυτού του «μέτρου» (των 200 φοιτητών) βλέπουμε να υπάρχει Τμήμα (το Μηχανικών Πληροφορικής στην Κοζάνη) με 6 μονίμους διδάσκοντες, στο οποίο ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται κατά 217%, ενώ σε άλλο Τμήμα (των Μηχανικών Η/Υ στο Δημοκρίτειο Θράκης) με 52 μέλη ΔΕΠ, ο αριθμός των εισακτέων μειώνεται κατά 16%.

Μείωση εισακτέων

Παράλληλα, μειώνεται ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές της χώρας κατά 12%, όπου σήμερα σε ένα μέλος ΔΕΠ αναλογούν τέσσερις ενεργοί φοιτητές. Αντίστοιχα, συνολικά στα Τμήματα Πληροφορικής της χώρας σε κάθε μέλος ΔΕΠ αναλογούν 31 ενεργοί φοιτητές. «Ο στόχος του σχεδιασμού είναι η επανασύσταση του ακαδημαϊκού χάρτη να προσφέρει βέλτιστες συνθήκες διδασκαλίας και έρευνας με τη δημιουργία θυλάκων επιστημονικής αριστείας», λέει στην «Κ» καθηγήτρια σε πολυτεχνική σχολή περιφερειακού πανεπιστημίου. «Και όμως, στην πραγματικότητα η πρόταση καταδικάζει περισσότερα από τα μισά Τμήματα με αντικείμενο την πληροφορική στα ΑΕΙ της χώρας σε σοβαρή υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών», προσθέτει. Και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ικανός αριθμός προσλήψεων διδασκόντων για να καλυφθούν οι αποχωρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025