“Δώδεκα προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες” είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Θεσσαλονίκης “Thessaloniki Summit 2019”.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους που θέτει η κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα,όπως την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου προϊόντος, την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, την ολοκλήρωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία κλπ.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι “η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο- τρεις εβδομάδες”.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ.Σταϊκούρα
“Η 4η Σύνοδος πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας. Η Ευρώπη διαπνέεται από γενικευμένη αμηχανία.
Η διαχείριση των μαζικών μετακινήσεων των πληθυσμών, η εξέλιξη του Brexit, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οι προβλέψεις για ασθενέστερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, οι μεταβολές στην κατεύθυνση άσκησης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, επιτείνουν αυτή την αμηχανία.
Η Ανατολική Μεσόγειος διατρέχεται από κινδύνους, που τείνουν να διαμορφώσουν μια χαοτική κατάσταση. Η περιοχή των Βαλκανίων χαρακτηρίζεται από αστάθεια.
Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα, από τις 7 Ιουλίου έκανε μία δυναμική επανεκκίνηση. Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτάται.
Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανέρχονται στη χώρα. Η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα εγκαθίστανται, και πάλι.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τις πρώτες μέρες, εφαρμόζει το δικό της σχέδιο στο πλαίσιο του κοινωνικού φιλελευθερισμού και των περιορισμών που υφίστανται.
Διακηρυγμένοι στόχοι του σχεδίου, ο υψηλός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης εντός πλαισίου υγιών, πειθαρχημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων απασχόλησης, η εξασφάλιση ενός υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και, σε τελική ανάλυση, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.
Η Νέα Δημοκρατία έλαβε μία ισχυρή λαϊκή εντολή και δεν άφησε ημέρα να πάει χαμένη.
Ήδη, στους 4 πρώτους μήνες, διακυβέρνησής μας:
Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.
Προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση.
Προχωρήσαμε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.
Καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.
Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.
Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Εφαρμόζουμε σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Προχωράμε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
Δρομολογούμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Συμπέρασμα;
12 προγραμματικές δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες!
Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ήδη ορατά. Τα δείγματα γραφής είναι θετικά. Η αισιοδοξία πλέον διακατέχει και διατρέχει την κοινωνία, τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.
Καταρχάς την κοινωνία, όπως αποτυπώνεται στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2008, αλλά και όπως καταγράφεται στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η οποία «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.
Τους εταίρους, οι οποίοι δημόσια αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, αφού διαρθρωτικές εκκρεμότητες και δημοσιονομικά κενά έχουν πλέον, αντίστοιχα, δρομολογηθεί και καλυφθεί.
Τις αγορές, αφού οι αποδόσεις και τα spreads έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η χώρα προχώρησε πρόσφατα στην εξαιρετική, από πλευράς επιτοκίου και ποιότητας, έκδοση 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 1,5%, όταν ίδιας διάρκειας ομόλογο εκδόθηκε, πριν από οκτώ μήνες, με επιτόκιο 3,9%.
Επίσης η χώρα προχώρησε στην έκδοση εντόκων γραμματίων, για δεύτερη συνεχή φορά με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Και αρκετές επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους.
Τέλος, τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλο, αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Συμπέρασμα; Η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό αναγνωρίζεται!
Όμως, δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, εντείνουμε την προσπάθειά μας. Προχωράμε μπροστά, γρήγορα και με ασφάλεια.
Συνεχίζουμε την υλοποίηση του σχεδίου μας, με σοβαρότητα, μεθοδικότητα υπευθυνότητα και μετριοπάθεια! Το επόμενο χρονικό διάστημα, θέτουμε ως κεντρικούς μας στόχους:
1ον. Την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του εγχώριου προϊόντος.
Την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Την προώθηση της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού της. Στοχεύουμε σε ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ως προς το ρυθμό μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα είναι αρκετά υψηλότερη από αυτόν που υπήρξε κατά το πρώτο, όταν και διαμορφώθηκε στο 1,5%. Ενώ η επίδοση του 2020 θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2019. Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάποιων φορέων. Με όλα τα συστατικά της μεγέθυνσης, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές αλλά κυρίως τις επενδύσεις να εμφανίζουν θετικό, αρκετά σημαντικό πρόσημο.
2ον. Την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.
Η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία μετά τις εκλογές, η πειθαρχημένη εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αποτυπώνεται και στην υψηλότερη εισπραξιμότητα φόρων, συνέβαλαν στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019.
Ενώ η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η δημοσιονομική πειθαρχία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα αυξημένα έσοδα από τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων, η προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και το αποτέλεσμα από την υλοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών, δημιούργησαν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2020.
3ον. Την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, κατανόησε ότι η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, μετά και την έγκριση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, προχωρά, άμεσα, στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Ενώ και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή Κυβέρνησης έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται.
4ον. Την ολοκλήρωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κάνουμε πράξη όλα όσα είχαμε εξαγγείλει. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μειώνονται, αντί να αυξάνονται, οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, κινητροδοτούνται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές, σε είδος, υπέρ των εργαζομένων και παρέχονται κίνητρα που προσελκύουν ξένους επενδυτές. Με λίγα λόγια, το φορολογικό νομοσχέδιο βάζει τα θεμέλια για την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας.
5ον. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που επί μακρόν «λιμνάζουν», της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που συστηματικά τα τελευταία χρόνια υπο-εκτελείται, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που παραμένουν σταθερά υψηλές και της σταδιακής τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης μετά τη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα έτη. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει προετοιμάσει ένα νέο σχέδιο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν διαμορφώσει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για τον προϋπολογισμό, την πρόβλεψη και την παρακολούθηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
6ον. Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Ήδη με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών, το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει 10 προσφορές από επενδυτικά σχήματα. Επιπλέον, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με αρκετές άλλες περιπτώσεις, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν. Παράλληλα, η επένδυση στο Ελληνικό εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Όλες οι εκκρεμείς κοινές υπουργικές αποφάσεις έχουν υπογραφεί. Ο διαγωνισμός του καζίνο προχωράει και η διαδικασία υποβολής προσφορών ολοκληρώθηκε, πριν από 40 ημέρες, με δύο προσφορές.
7ον. Την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Με την απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος, με τη διευκόλυνση της εγκατάστασης επιχειρηματικών πάρκων, με τη δημιουργία ενός Μητρώου Υποδομών μαζί με έναν Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για την καλύτερη ενημέρωση και προσέλκυση επενδυτών, με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας, με την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, με την επένδυση στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία. Κάποια από τα παραπάνω έχουν ήδη νομοθετηθεί από την σημερινή Κυβέρνηση.
8ον. Την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
9ον. Την αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κατόπιν επίσημου αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμφώνησαν να άρουν την υποχρέωση αποπληρωμής τους, εγκρίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες. Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.
Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών.
Κυρίες και κύριοι,
Οι Έλληνες οφείλουμε να βγάλουμε την πατρίδα μας, με δυναμισμό και σταθερό βηματισμό, το ταχύτερο δυνατό, οριστικά, από την οδυνηρή εμπειρία που τη δοκίμασε τα τελευταία 9 χρόνια.
Όπως είχα αναφέρει και πέρυσι, από το ίδιο βήμα, «είναι στη λογική, στο συναίσθημα και στα χέρια της κάθε μιας και του καθένα μας να αλλάξουμε πορεία. Οι καιροί ου μενετοί.»
Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οικονομικό επιτελείο, με συνείδηση του εθνικού μας καθήκοντος, έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας. Αν όλοι κινηθούμε ομόρροπα, τότε είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε.
Η οικονομία θα αναταχθεί, οι πολίτες θα βελτιώνουν την ατομική τους ευημερία και η χώρα θα ισχυροποιηθεί συνολικά. Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε!