Πανελλήνιες: Δύο βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Μια γενική, η οποία θα ορίζεται από το ίδιο το υπουργείο και μια ειδική που θα ορίζεται από τα ΑΕΙ και θα αφορά τα μαθήματα «κλειδιά» για κάθε επιστήμη.
Ζητούμενο είναι η θέσπιση ενός βαθμολογικού ορίου αλλά και η λήψη ευρύτερων μέτρων για βελτίωση του επιπέδου σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Πανελλήνιες 2020: Γιατί αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση στις περιζήτητες σχολές
Συγκεκριμένα, στα σχέδια που μελετώνται είναι το υπουργείο να ορίσει μία γενική βάση εισαγωγής (π.χ. 10 ή και 9,5, όπως είναι σήμερα η βάση για το απολυτήριο λυκείου) και οι σχολές να ορίζουν μία βάση εισαγωγής στα μαθήματα που θεωρούν υψηλής βαρύτητας, σύμφωνα με το Star.
Για παράδειγμα, οι ιατρικές σχολές τη Βιολογία και τη Χημεία, οι φιλολογικές τα Αρχαία και τα Νέα, τα τμήματα μαθηματικών τα Μαθηματικά και τη Φυσική.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου του υπουργείου.
Η υπουργός Νίκη Κεραμέως εστίασε στην ανάγκη συναινέσεων -«μπορούμε να βρούμε πεδία συγκλίσεων και να επιδιώξουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, ειδικά στα θέματα της Παιδείας», σημείωσε- και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για το επόμενο διάστημα.
Πανελλήνιες 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι εδώ