Ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν η τοπική κοινωνία της Ζακύνθου συγκλονιζόταν από την είδηση πως ένας δάσκαλος κατηγορούνταν για αποπλάνηση εννέα ανήλικων μαθητριών του.
Μετά από 14 μήνες πίσω από τα κάγκελα για τον 56χρονο, δικαστήριο στην Πάτρα απεφάνθη την Τετάρτη ότι ο δάσκαλος που είχε κατηγορηθεί για την αποπλάνηση είναι αθώος επιτρέποντάς του να γυρίσει στο νησί και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.
Λίγες ώρες μετά την αθώωσή του ο δάσκαλος μίλησε στο Πρώτο Θέμα και εξήγησε πως πλέον περιμένει με αγωνία πότε θα επιστρέψει και πάλι στις σχολικές αίθουσες.
«Καταστράφηκε η αξιοπρέπειά μου και η ζωή μου. Από την πρώτη στιγμή είχα εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και τώρα νιώθω δικαιωμένος. Περίμενα καρτερικά τη μέρα που θα αποδεικνυόταν η αθωότητά μου και το μόνο που θέλω είναι να ξαναγυρίσω κοντά στους μαθητές μου που τόσο πολύ αγαπώ» είπε ο 56χρονος δάσκαλος.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Πάτρα, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν 2,5 έτη χρόνια φυλάκισης με αναστολή, μετατρέποντας την κατηγορία από αποπλάνηση και ασέλγεια σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Ο κατηγορούμενος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της αποπλάνησης εννέα ανήλικων μαθητριών του. Ο 56χρονος κρίθηκε αθώος για τις επτά περιπτώσεις και ένοχος- κατά πλειοψηφία- για την περίπτωση δύο μικρών κοριτσιών (είναι αδελφές) το 2015 και το 2017.
Παράλληλα το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου βίου.
Εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο πως από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του 56χρονου ήταν αρκετοί μαθητές και συνάδελφοί του που πίστευαν στην αθώωσή του .Η δικηγόρος του 56χρονου δάσκαλου , Βασιλική Πανταζή μίλησε στο Πρώτο Θέμα
«Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει σαράντα χρόνια διδακτικής εμπειρίας , με μεγάλη δραστηριότητα στο νησί της Ζακύνθου. Πραγματικά είχε συγκλονίσει αυτή η υπόθεση το νησί διότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε ακουστεί το παραμικρό και για αυτό άλλωστε μέσα στη δικαστική αίθουσα βρισκόντουσαν περίπου 500 μαθητές του , συνάδελφοί του και φίλοι που φώναζαν από την πρώτη στιγμή για την αθωότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου .
Αυτό για τον οποίο τον κατηγορούσαν στην ουσία ήταν εννέα κακουργήματα τα οποία τον οδήγησαν να προφυλακιστεί στις φυλακές Τριπόλεως . Στην πραγματικότητα το ζήτημα της υπόθεσης ήταν το αν και κατά πόσο αγγίγματα στην πλάτη και στη μέση ανήλικων μαθητριών συνιστούσαν ασελγή πράξη. Παρόλο που από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε νομικά ότι κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει ένα αδίκημα αποπλάνησης χρειάστηκε να έρθουν οι ίδιοι οι γονείς των μαθητριών ,να διαβαστούν οι καταθέσεις των κοριτσιών που δήθεν τον κατηγορούσαν για αποπλάνηση για να καταρρεύσει αυτή η κατηγορία και να αποδειχθεί ότι ουδέποτε συνέβη το παραμικρό . Στην πραγματικότητα το δικαστήριο να μείνει μόνο στην περίπτωση μόνο δυο κοριτσιών που δεν ανακάλεσαν εν τέλει ότι πράγματι τους ενοχλούσε ο τρόπος που ο δάσκαλος τις χάιδευε στην πλάτη. Σε καμία , βέβαια περίπτωση όπως είπε και το δικαστήριο, αυτές οι πράξεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κακούργημα και είναι αδιανόητο ότι ο άνθρωπος αυτός κρατούνταν 14 ολόκληρους μήνες . Και με την απόφασή του στην ουσία το δικαστήριο επιστρέφει αυτόν τον άνθρωπο πίσω στην κοινωνία και στις μαθητικές αίθουσες .
Υπήρξε μια μεγάλη συγκίνηση στο δικαστήριο από τους μαθητές του και τους συναδέλφους του . Ο ίδιος κάθε μέρα που περνούσε μέσα στη φυλακή περίμενε με αγωνία να γίνει το δικαστήριο για να αποδείξει την αθωότητά του. Ήταν μια κατηγορία , όπως μου είπε ο ίδιος που μηδένιζε την ύπαρξή του και όλο αυτό που ήταν τόσα χρόνια δηλ. ένας δάσκαλος που αγαπούσε τα παιδιά και αυτή η αγάπη επειδή έχουμε πονηρέψει πάρα πολύ σαν κοινωνία , από κάποιους παρεξηγήθηκε . Μάλιστα , έγινε πραγματογνωμοσύνη στους υπολογιστές του και στα κινητά του και δεν βρέθηκε τίποτα από πορνογραφικό ή παιδοφιλικό περιεχόμενο.
Αποδόθηκε δικαιοσύνη και πραγματικά ήταν τιμή μου που ο άνθρωπος αυτός , μου εμπιστεύθηκε την υπόθεσή του γιατί από την πρώτη στιγμή που τον συνάντησα στις φυλακές και είδα την προσωπικότητά του ,ήμουν σίγουρη για την αθωότητά του» είπε στο Πρώτο Θέμα η Βασιλική Πανταζή.