Με βάση μια απόφαση, μετά από προσφυγή μικρού σχολείου της Βόρειας Ελλάδας, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, της οποίας δεν γνωρίζουμε καν το σκεπτικό και που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων βρήκαν αφορμή να μην καταβάλουν τη νόμιμη αποζημίωση στις καταγγελίες σύμβασης διετίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Ως γνωστόν,η σύμβαση διετίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν λήγει αυτόματα αλλά καταγγέλλεται την 31η Αυγούστου του δεύτερου έτους. Αν δεν καταγγελθεί,μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση αορίστου χρόνου και η εν λόγω μετατροπή διαπιστώνεται με σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση, όμως, που αυτή καταγγελθεί έγκαιρα και άρα νόμιμα, τότε απαιτείται αποζημίωση απόλυσης, όπως προβλέπεται στην υπ. Αριθμ 84485/23-5-2018 απόφαση του τότε Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας.Για το ίδιο ζήτημα υπάρχει εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση διετίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι «ιδιότυπη», καθώς δεν λήγει αυτομάτως, αλλά πρέπει να καταγγελθεί, σε διαφορετική περίπτωση μετατρέπεται σε αρίστου χρόνου. Επομένως απαιτείται η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Ως εκ τούτου προκύπτει πως η διάταξη για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς είναι ειδική, δεν εμπίπτει δηλαδή στις διατάξεις της ευρύτερης εργατικής νομοθεσίας.
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι εξοργισμένος με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση και με τις πρακτικές ορισμένων ιδιοκτητών. Η καταγγελία σύμβασης είναι άκυρη, εφόσον δεν καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση, επομένως η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ουσιώδη απόκλιση από την ειδική διάταξη η οποία διατυπώνεται με σαφήνεια στο άρθρο του 28 του Ν. 4415/2016 και αφορά στις συμβάσεις διετίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν μαζικές προσφυγές συναδέλφων εναντίον της νομιμότητας των διαπιστωτικών πράξεων απόλυσης που εκδόθηκαν παρανόμως, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.