Στην τελική ευθεία μπαίνει το πακέτο μέτρων που ξεκινά από φέτος με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και θα συνεχίσει το 2020 με πιο στοχευμένες δράσεις με στόχο την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων.
Μέχρι και την Παρασκευή 30/8, θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2019, ο οποίος θα έχει ως γνωστό μείωση από 10% έως και 30% για όλα τα ακίνητα σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Σε σχέση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μειώσεις ή μεγαλύτερες μειώσεις εξασφαλίζουν 1,77 εκατ. περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η μείωση θα είναι αποκλιμακωμένη: Θα φτάνει το 30% σε ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία ως 60.000, το 27% στα ακίνητα με αξία ως 70.000 , στο 25% στα ακίνητα με αντικειμενική αξία 80.000. Από τις 90.000 μέχρι και το 1.000.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 20% και για περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ η μείωση θα είναι 10%.
Η μέση μείωση θα φτάσει το 22% και θα αποτελέσει την πρώτη δόση μείωσης του ενιαίου φόρου ακινήτων. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού είναι ότι η μέση μείωση θα φτάσει το 30% άρα θα υπάρξει και δεύτερη δόση μείωσης. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να προχωρήσει το 2020. Ωστόσο η εξαγγελία διατήρησης του αφορολόγητου και η πίεση για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις αλλά και πιο στοχευμένων μέτρων για την οικοδομή μεταφέρουν τη δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2021.
Εκτός από την μείωση του ΕΝΦΙΑ το πακέτο στήριξης της αγοράς ακινήτων που θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει άλλα τρία μέτρα:
– Το πρώτο είναι η κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στην νέες οικοδομές για τρία χρόνια. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι θα αυξήσει τις αγοραπωλησίες ακινήτων που σήμερα είναι πολύ ακριβές.
– Το δεύτερο είναι αναστέλλεται από τώρα και για μια τριετία και ο φόρος υπεραξίας, ο οποίος είχε σχεδιαστεί λάθος, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και απλώς η εφαρμογή του αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο για να μην μπλοκάρει αγοραπωλησίες ακινήτων.
– Το τρίτο είναι η έκπτωση από τον φόρο του 40 – 50% από την δαπάνη που έγινε για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση παλιών και νέων κτηρίων. Το μέτρο αποσκοπεί στο τα τονώσει τα δεκάδες δορυφορικά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή αλλά να αντιμετωπίσει και ένα μέρος της φοροδιαφυγής στις επισκευές ή το βάψιμο των κατοικιών για τα οποία σήμερα κανείς δεν χρειάζεται να πάρει απόδειξη.
Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές
Μια ακόμη προσαρμογή που έλκει την καταγωγή της από το τρίτο μνημόνιο είναι η πλήρης προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εμπορικές. Το Υπουργείο Οικονομικών μετά την πρώτη δόση προσαρμογής το 2018 είχε υποσχεθεί την ολοκλήρωσή της σε άλλες δύο δόσεις μια το 2019 και μια το 2020.
Από την ολοκλήρωση της προσαρμογής από τις 10.214 τιμές ζώνης σε όλη την χώρα, το 20% μειώνονται, το 40% παραμένει αμετάβλητο και το 37% αυξάνεται. Το κέρδος της προσαρμογής θα είναι ότι οι αντικειμενικές τιμές θα είναι οι τιμές αγοράς ξεκαθαρίζοντας το τοπίο με την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με το news247.gr