Ο νέος υφυπουργός Παιδείας , αρμόδιος για τα ΑΕΙ Βασίλης Διγαλάκης, έχει διατελέσει πρύτανης στο Πολυτεχνείο Κρήτης και προέρχεται από τον χώρο της γνώσης και της καινοτομίας καθώς εργάστηκε ως ερευνητής στο ερευνητικό Ινστιτούτο του Stanford στο Menlo Park της Καλιφόρνιας, όπου ανέπτυξε αλγόριθμους για αναγνώριση ομιλίας.
O κ. Διγαλάκης ως πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής που συστάθηκε, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο προτείνει δεύτερη πολυτεχνική σχολή στο νησί, με έδρα το Ηράκλειο είχε τονίσει σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα:
“Ο κ. Γαβρόγλου, χωρίς νομιμοποίηση, έρχεται να επεκτείνει το καταστροφικό του έργο και στην Κρήτη, να ανατρέψει τον στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετιών και να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο νησί μας .Ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου το τελευταίο διάστημα, με καθαρά μικροκομματικές βλέψεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, υλοποιεί το σχέδιό του για τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης». Το πράττει χωρίς αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να γίνει από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), όπως προβλέπει και ο νόμος και όχι από διορισμένες, από τον ίδιο τον Υπουργό, επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν οι διοικήσεις των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων. Οι πανεπιστημιοποιήσεις τμημάτων ΤΕΙ γίνονται οριζόντια, ενώ θα έπρεπε να περιοριστούν στα υψηλού επιπέδου τμήματα των ΤΕΙ, που αναμφισβήτητα υπάρχουν και να συνοδευθούν από καταργήσεις τμημάτων χωρίς επαγγελματική προοπτική και επανίδρυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης”.
Από τον Απρίλιο του 2013 έως και το Νοέμβριο του 2017 διετέλεσε Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το έργο του στο Πολυτεχνείο Κρήτης επικεντρώθηκε στην Εξωστρέφεια του Ιδρύματος, στην προώθηση και επιβράβευση της Αριστείας και στη βιώσιμη ανάπτυξη του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, συγκεντρώθηκαν όλες οι δραστηριότητες του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι και ξεκίνησαν σημαντικά έργα υποδομής: αναζητήθηκε και επιτεύχθηκε χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέας φοιτητικής εστίας χωρητικότητας 180 διαμερισμάτων, η οποία δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή της. Επιτεύχθηκε επίσης χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων ευρώ και δημοπρατήθηκε επιτυχώς η ολοκλήρωση ημιτελούς κτιρίου για τη στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος και ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για την διάσωση – αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων της Παλιάς Πόλης, υπογράφοντας σύμβαση τον Αύγουστο του 2017 η οποία θα αποφέρει στο Ίδρυμα οφέλη 18 εκατομμυρίων ευρώ από την αναστήλωση και 9 εκατομμυρίων ευρώ από την εκμίσθωση των κτιρίων. Το Πολυτεχνείο άνοιξε στην τοπική κοινωνία: θεσπίστηκαν σημαντικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας όπως η Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας για παιδιά Δημοτικού, που προσελκύει κάθε χρόνο 5.000 επισκέπτες, διατέθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στους φοιτητές, στο προσωπικό αλλά και στους κατοίκους του Ακρωτηρίου, αποφασίστηκε η στέγαση Λαογραφικού Μουσείου στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 διετέλεσε Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Στις ΗΠΑ, συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρείας Nuance και στην Ελλάδα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μεταφορά της γνώσης στην οικονομία και την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων. Ίδρυσε το 1998 και στη συνέχεια συμμετείχε επί σειρά ετών στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Διάλογος. Η Διάλογος έχει έδρα τα Χανιά της Κρήτης, ήταν από τις πρώτες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στα Χανιά και η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ανέπτυξε λύσεις αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης για call centers με χρήση τεχνολογιών φωνής στην Ελλάδα και την Τουρκία.