Ο Χένρι Τιμς έχει συνδέσει το όνομά του με το παγκόσμιο φιλανθρωπικό κίνημα #GivingTuesday, του οποίου ήταν εμπνευστής. Πρόκειται για την Τρίτη μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και έπειτα από δύο μεγάλες καταναλωτικές γιορτές στην Αμερική, μέσω της οποίας προτρέπονται οι πολίτες να κάνουν δωρεές. Από την Αθήνα, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στο 8ο συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο Χένρι Τιμς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιτυχία πίσω από την «Τρίτη της προσφοράς», αλλά και για τη νέα πρόκληση που ανέλαβε πρόσφατα, τη διοίκηση του φημισμένου πολιτιστικού οργανισμού Lincoln Center.
Η #GivingTuesday ξεκίνησε το 2012 ως απάντηση στον καταναλωτισμό της περιόδου μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Έχει θεσμοθετηθεί μετά τη «Μαύρη Παρασκευή» («Black Friday») και την Κυβερνο-Δευτέρα («Cyber-Monday»), τις δύο ημέρες μεγάλων προσφορών που ακολουθούν την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Όπως εξηγεί ο Χένρι Τιμς, «δημιουργήσαμε την Giving Tuesday ως ένα τρόπο για να πούμε μια διαφορετική ιστορία σχετικά με τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Θέλαμε να γιορτάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και συμμετέχουν στις κοινότητές τους». Ο ίδιος προσθέτει ότι η συγκεκριμένη ημέρα «δεν αφορά μόνο στα χρήματα που υποστηρίζουν καλούς σκοπούς, αλλά στον εθελοντισμό, στις τράπεζες αίματος, στις δωρεές ρούχων και τροφίμων. Πάνω από όλα, έχει να κάνει με τους ανθρώπους από όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς που αναγνωρίζουν ότι όλοι έχουμε κάτι κοινό: το να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο».
Τα τελευταία επτά χρόνια η Giving Tuesday έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια διαδικτυακά μόνο στις ΗΠΑ. Πλέον πραγματοποιείται σε πάνω από 60 χώρες. Ποιο ήταν το «κλειδί» για την επιτυχία του κινήματος, τον ρωτάμε; «Πολλή τύχη και μερικά ρίσκα που πήραμε», απαντά και συνεχίζει: «Σχεδιάσαμε την Giving Tuesday ώστε οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο να μπορούν να πάρουν την ιδέα και να την αναπτύξουν σε κάτι απροσδόκητο. Νομίζω ότι αυτό γέμισε ένα πραγματικό κενό στην αγορά για ένα διάλογο σχετικά με τη γενναιοδωρία». Εξάλλου, η συμβουλή του προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων είναι ότι πρέπει να πειραματιστούν. «Η μεγάλη δεξιότητα της εποχής μας δεν είναι μόνο να δημιουργούμε ιδέες που να “κολλάνε” στο μυαλό των ανθρώπων, αλλά να δημιουργούν ιδέες τις οποίες οι άνθρωποι να θέλουν να μοιραστούν μεταξύ τους. Αυτό είναι το κλειδί της επιρροής».
Αυτή είναι άλλωστε και η ιδέα που αναπτύσσει ο Χένρι Τιμς στο βιβλίο που έγραψε μαζί με τον Τζέρεμι Χάιμανς με τίτλο «Νέα εξουσία». Εκεί οι δύο συγγραφείς παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία ζούμε, όπου κυριαρχεί η «Νέα εξουσία» σε αντιδιαστολή με την «Παλιά εξουσία». Όπως εξήγησε ο κ. Τιμς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ιδρύματος Νιάρχος, σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για το πώς να έχει κάποιος εξουσία, ο παλιός κόσμος εξουσίας, όπου κυριαρχούν η ισχύς των ηγετών και η εμπειρογνωμοσύνη, και ο νέος κόσμος εξουσίας, όπου την εξουσία τη μοιράζονται πολλοί και όπου κυριαρχεί η συνεργασία του πλήθους. Και έφερε ως παραδείγματα το κίνημα #MeToo ενάντια σε έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες της σόουμπιζ, τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, την επιτυχημένη καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ ή του Brexit, τις πλατφόρμες Facebook, AirBnB και Wikipedia, ακόμα και την επίδραση που είχε ο ISIS στη στρατολόγηση ατόμων από όλο τον κόσμο. «Υπάρχουν πολλά εμπνευσμένα παραδείγματα, αλλά και άλλα τρομακτικά. Αυτό που είναι κοινό σε όλα αυτά τα διαφορετικά παραδείγματα είναι ότι έχουν επεξεργαστεί το πώς να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους γύρω από τις ιδέες και τις καμπάνιες τους τόσο σε ψηφιακό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο», παρατήρησε.
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χένρι Τιμς διευκρινίζει ότι «το επιχείρημά μου δεν είναι ότι η παλιά εξουσία είναι κακή, ενώ η νέα είναι καλή. Πρέπει να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε κάποια χαρακτηριστικά της παλιάς εξουσίας: την εμπειρία. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Στο δήμο της Νέας Υόρκης βλέπουμε να εξαπλώνονται οι μαγουλάδες, όχι γιατί δεν έχουμε ειδικούς αλλά επειδή υπάρχει το κίνημα κατά των εμβολιασμών και είναι πολύ καλοί στη “Νέα εξουσία”».
Όπως συμπληρώνει, «στον κόσμο βλέπουμε ξανά και ξανά ότι αυτοί που προχωρούν είναι αυτοί που ξέρουν πώς λειτουργεί η “Νέα εξουσία”. Η ιστορία της εποχής μας είναι ότι κάποιοι βρίσκουν πώς να πάνε πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και να φτιάχνουν αυτό το κίνημα επιρροής σε όλο τον κόσμο και θεωρώ ότι αυτό έχει πάρα πολλές επιπτώσεις για όλους μας. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να αγκαλιάσουμε τον κόσμο της καινούριας αυτής εξουσίας; Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε καλύτερα». Επίσης, τονίζει: «Ποιος θα κερδίσει σε αυτό τον κόσμο, θα είναι αυτοί που είναι κατά των εμβολίων ή η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι δυνάμεις της αλλαγής; Αυτός είναι ο στόχος για εμάς σε αυτό τον καινούριο κόσμο εξουσίας: πώς μπορούμε να φτιάξουμε συλλογικά κάτι, το οποίο θα αποκαλύψει την ομορφιά της ανθρωπότητας και θα κρύψει κάποια από τα σκοτεινά της σημεία».
Ο Χένρι Τιμς, ο οποίος είναι και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, ανέλαβε πριν από ένα μήνα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του εμβληματικού πολιτιστικού οργανισμού της Νέας Υόρκης «Lincoln Center». Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πολιτιστικού κέντρου «92nd Street Y», που δημιουργεί προγράμματα και κινήματα για την προώθηση της μάθησης και της εμπλοκής των πολιτών. Υπό τη διεύθυνσή του το ηλικίας 144 ετών ίδρυμα χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες.
Είναι χαρακτηριστική η άποψή του για τη δύναμη της τέχνης στη ζωή μας: «Οι τέχνες είναι στην καρδιά του “είναι” μας ως άνθρωποι. Είμαστε σε ένα κόσμο διασυνδεδεμένοι με την τεχνολογία αλλά αποσυνδεόμαστε ο ένας από τον άλλο και σε αυτό τον κόσμο οι τέχνες μάς βοηθούν να καταλάβουμε τον εαυτό μας και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο». Και μιλώντας για το νέο του ρόλο στο Lincoln Center προσθέτει: «Καθώς σκέφτομαι το μέλλον του κέντρου μου και το μέλλον της δουλειάς που θα κάνουμε… Είναι καιρός να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο της τέχνης να δημιουργεί νόημα σε ένα κόσμο που έχει χάσει την ηθική του».
Πάντως, μία από τις προκλήσεις που θα κληθεί να αναλάβει είναι και η πολυσυζητημένη ανακαίνιση της αίθουσας συναυλιών David Geffen, καθώς το πολυδάπανο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και τελικά «πάγωσε». «Ανυπομονώ να σηκώσω τα μανίκια», σχολιάζει αινιγματικά απαντώντας στο ερώτημά μας για το πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.