«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξε ότι μέσα στην κρίση, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, είχε την ισχυρή πολιτική βούληση και την ικανότητα να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σταθεροποίησης και ριζικής αναδιοργάνωσης του Συστήματος Υγείας, πάντα με γνώμονα την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός από το Ρέθυμνο, όπου παρουσίασε απόψε τον δημόσιο απολογισμό του έργου του υπουργείου Υγείας για το Ρέθυμνο και το σύνολο των δομών του ΕΣΥ στην Κρήτη.
«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την ευστάθεια, την αναπτυξιακή προοπτική, την αναδιοργάνωση και κυρίως την αξιοπιστία του δημόσιου συστήματος υγείας» είπε ο κ. Ξανθός. Όπως επεσήμανε, τον Ιανουάριο του 2015 παρέλαβε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που βρισκόταν στο όριο του λειτουργικού black-out. «Καταφέραμε με πολύ κόπο να διασφαλίσουμε αρχικά την επιβίωσή του και στη συνέχεια την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.
» Τον Φεβρουάριο του 2016 αντιμετωπίσαμε δραστικά την ‘υγειονομική φτώχεια’ στη χώρα με τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας (νοσηλεία, χειρουργικές επεμβάσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, κλπ.) και διαγράψαμε βεβαιωμένα χρέη ύψους 28 εκ. ευρώ στις ΔΟΥ από τη νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών τα προηγούμενα χρόνια. Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ με χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού και με την καταβολή ειδικού επιδόματος στους αγροτικούς γιατρούς, καταφέραμε να βελτιώσουμε τη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.
» Αναβαθμίσαμε τις κτιριακές υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας και λειτούργησαν δυο νέα νοσοκομεία (Σαντορίνη και Λευκάδα)» είπε ο υπουργός.
«Στην εκδήλωση απολογισμού όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι του υγειονομικού, επιστημονικού και ιατρικού χώρου, ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για τους εθνικούς στόχους, που τέθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου για την μεταρρύθμιση στην υγεία, και υποστηρίχτηκαν από την κυβέρνηση:
«Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αναπτύχθηκε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και άνοιξαν 125 νέες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Οργανώσαμε την επείγουσα ιατρική και ενισχύσαμε τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο, συγκροτήσαμε το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών. Ενισχύσαμε τους δημόσιους φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και επετεύχθη η εξάλειψη της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ για την ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων.
» Στον κρίσιμο τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, εξασφαλίσαμε την εγγυημένη, ευχερή και καθολική πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα και στις σύγχρονες θεραπείες. ‘Θωρακίσαμε’ για πρώτη φορά τον χώρο του φαρμάκου, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο σε φαινόμενα διαφθοράς, ενώ επίσης για πρώτη φορά λειτούργησαν μηχανισμοί κλινικής αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης τιμής και ορθολογικής συνταγογράφησης των νέων φαρμάκων».
Ο κ. Ξανθός μίλησε επίσης για την ενίσχυση και το έργο των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας, με έμφαση όπως είπε, στην κοινοτική ψυχιατρική. «Πραγματοποιήσαμε δράσεις προστασίας της δημόσιας υγείας (ενίσχυση εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού, υγειονομική φροντίδα προσφύγων, λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μεταδιδόμενων νοσημάτων).
» Με τις παραπάνω παρεμβάσεις επιχειρήσαμε σε μια περίοδο στενότητας πόρων να αλλάξουμε το σύστημα υγείας, κάτι που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν αποτόλμησε να κάνει, όχι μόνο στην περίοδο των μνημονίων, αλλά και στις περιόδους υπερεπάρκειας πόρων. Ο καθένας πλέον μπορεί να αντιληφθεί με ποιο πολιτικό σχέδιο μπορούμε να ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση της Υγείας στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο».
Αναφερόμενος στο σχέδιο της ΝΔ, ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά, πως είναι σαφές ότι χαρακτηρίζεται από μια τραγική ένδεια επεξεργασμένης υγειονομικής πολιτικής, στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει το νεοφιλελεύθερο πυρήνα αυτού του σχεδίου που είναι η αγορά υπηρεσιών «από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα».
«Στο δημόσιο σύστημα υγείας απαιτείται να συνεχίσουν να γίνονται σοβαρές επενδύσεις με ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας και μόνιμες προσλήψεις γιατρών-λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις-αποχωρήσεις) που ισχύει από φέτος» τόνισε ο κ. Ξανθός. Στο πλαίσιο αυτό, αναρωτήθηκε «πώς θα υλοποιηθούν τα παραπάνω, όταν ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να επιστρέψουμε στον μνημονιακό κανόνα 1:5, που θα επαναφέρει το ΕΣΥ στις συνθήκες της δραματικής υποστελέχωσης των πρώτων μνημονιακών χρόνων
» Πώς είναι δυνατόν στη ΝΔ να ισχυρίζονται ότι θα δώσουν έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην πρόληψη, όταν οι ίδιοι το 2014 εξώθησαν σε αποχώρηση περίπου 3.000 γιατρούς από την ΠΦΥ ενώ αντιθέτως εμείς καταφέραμε να ανοίξουμε 125 νέες δομές; Δεν υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών ο κ. Μητσοτάκης, όταν από τη μια υποστηρίζει ότι η ΝΔ θα αναβαθμίσει το ΕΣΥ και από την άλλη αναρωτιέται ‘για ποιον λόγο θα πρέπει να προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από τους ιδιώτες;’».
Χαρακτήρισε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη ως έναν θιασώτη του «λιγότερου κράτους» και της «ελεύθερης αγοράς», ο οποίος δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του συστήματος υγείας.
Η Ελλάδα κατά τα λεγόμενα του υπουργού, έχει αρχίσει να βγαίνει από την πολυετή κρίση, έχοντας όμως ακόμα ανοικτές πληγές, οι οποίες πάντως, σιγά- σιγά, να επουλώνονται.
«Όλα έγιναν με όρους, έντιμης διαχείρισης, δικαιότερης κατανομής βαρών, προτεραιότητας στη στήριξη των αδύναμων καθώς και θεσμικής εξυγίανσης σε όλα τα επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, σε συνθήκες πρωτοφανούς κοινωνικής ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύσαμε τη διεθνή θέση και το κύρος της χώρας, διατηρώντας την αισιοδοξία για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και ευημερία», είπε ο κ. Ξανθός.