Τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις οφειλών για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους-δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή σε χρόνο παράλληλο με την έναρξη του νέου κύκλου μεταμνημονιακής εποπτείας.
Οι συναντήσεις με τους θεσμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 2 το μεσημέρι, αλλά κατά την εκτίμηση των συναρμόδιων υπουργών, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, παρά μόνο ενημέρωσης.
«Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης του νομοσχεδίου με τους θεσμούς, κατατίθεται τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί κανονικά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενημερώθηκαν οι θεσμοί» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο , Αλέξη Χαρίτση και Κατερίνα Παπανάτσιου παρουσία της Θεανώς Φωτίου και του Τάσου Πετρόπουλου.
Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς αποτελούν «κάποιες ουρές του προγράμματος και κάποιες δεσμεύσεις για την κουλτούρα πληρωμής». Όπως είπε ο υπουργός «οι θεσμοί έχουν λόγο εάν θεωρούν ότι διαλύουμε την κουλτούρα πληρωμών, θα το εξηγήσουμε και δεν προβλέπω πρόβλημα»…
Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο υποδεικνύουν έναν τρίτο γύρο αξιολόγησης εξπρές (την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν), με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων να μπαίνουν στο τραπέζι αλλά χωρίς να υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις «κόντρας». Οι ενδείξεις αυτές μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι) τις επόμενες ημέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προωθεί όσον αφορά τα χρέη προς την Εφορία:
1. Ρύθμιση χρεών πολλών ταχυτήτων. Το πλήθος των δόσεων κλιμακώνεται ανάλογα με το εάν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο (μάξιμουμ 120 δόσεις) ή νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού χαρακτήρα (μάξιμουμ 18 δόσεις για τακτικές οφειλές όπως ΕΝΦΙΑ ή φόρος εισοδήματος και 30 δόσεις για έκτακτες οφειλές όπως φόρος κληρονομιάς). Για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις είναι έως 120.
2. Κλιμάκωση δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα με βασικό κριτήριο το εισόδημα. Φορολογούμενοι με εισόδημα έως 10.000 ευρώ παίρνουν αυτόματα διαβατήριο για ρύθμιση σε έως 120 δόσεις. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα το μέγιστο πλήθος των δόσεων διαμορφώνεται σε συνάρτηση με την εφαρμογή προοδευτικών συντελεστών ικανότητας ετήσιας αποπληρωμής, με το ύψος του χρέους και τον αριθμό των τέκνων. Έτσι για παράδειγμα ένα φυσικό πρόσωπο με δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ και οφειλή 3.600 ευρώ δικαιούται το μάξιμουμ των δόσεων (120 δόσεις με 30 ευρώ) ενώ εάν ο ίδιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 13.000 ευρώ και χρέος 3.000 ευρώ το πλήθος των δόσεων περιορίζεται σε 100. Στα 30.000 ευρώ εισοδήματος με οφειλή 6.000 ευρώ, οι δόσεις είναι 51 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά ή 60 δόσεις εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί.
3. Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή και για «επαναρρύθμιση» όσων οφειλών εξοφλούνται ή έχουν ενταχθεί σε άλλες ενεργές ρυθμίσεις.
4. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ και εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, δεν επιβάλλονται προσαυξήσεις στη διάρκεια της νέας ρύθμισης.
5. Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους κερδίζουν διαγραφή προσαυξήσεων (100%), ενώ διαγραφή προσαυξήσεων κλιμακωτά προβλέπεται και για όσους επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν στον οποίο θα τους κατατάσσει το ηλεκτρονικό σύστημα.
6. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων σχεδιάζεται να ανοίξει για τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και στις 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα (εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις εντός της εβδομάδας), οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 28 Ιουνίου 2019 .
7. Όσο τηρείται η ρύθμιση προβλέπεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
8. Η ρύθμιση αφορά 3.900.000 φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και περίπου 104.000 νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει δηλώσεις.
9. Όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
10. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Τα χρέη στους ΟΤΑ
Χρέη 2,7 δισ. ευρώ προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 300 εκατ. ευρώ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν επίσης να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών σε έως 100 δόσεις.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει σε διάστημα 4 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου και επίσης προβλέπονται διαγραφές προσαυξήσεων σε συνάρτηση με το πλήθος των δόσεων.
Σε αντιδιαστολή με τις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών την οποία παρουσίασε ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να ενταχθούν και οφειλές προς Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα βεβαιωθούν εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.