«Αυτό το συνέδριο φτιάχνεται κάθε χρόνο με πολλή προσπάθεια από φοιτητές για τους φοιτητές. Στο συνέδριο αυτό, στο οποίο συμμετέχω από το 2014, έμαθα να μιλάω αγγλικά, έμαθα να μιλάω μπροστά σε πάρα πολύ κόσμο, έμαθα για ποιον λόγο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι τόσο σημαντικός ακόμη και για την καθημερινή ζωή μας, έμαθα πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των ανθρώπων που εργάζονται στον Οργανισμό, έκανα φίλους, έκανα οικογένεια, έμαθα να οργανώνω συνέδρια, έμαθα ποιο θα ήθελα να είναι το επάγγελμά μου στο μέλλον, έμαθα να διαβάζω κανόνες, να εξοικειώνομαι με έγγραφα νομικού περιεχομένου, έμαθα πολλά πράγματα, τα οποία με έκαναν κάθε χρόνο να θέλω να έρχομαι εδώ να περνάω τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα αντί να είμαι κάπου αλλού».
Η Ίλια Παπαδημητρίου είναι γενική γραμματέας του φετινού συνεδρίου ThessISMUN, που διοργανώνει για 18η συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μίλησε, σε συνέντευξη Τύπου, για την προσωπική της εμπειρία και τα οφέλη που αποκόμισε μέσα από τη συμμετοχή της στην προσομοίωση των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι εργασίες του ThessISMUN 2019 ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Μαΐου, με τη συμμετοχή 450 φοιτητών Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον ρόλο εκπροσώπησης των 110 κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, που φτάνει σχεδόν 20 χρόνια ζωής. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η οργανωτική επιτροπή έχουν καταφέρει να είναι ανοιχτό το συνέδριο σε άτομα εκτός του Πανεπιστημίου. Όντας φιλοξενούμενος είναι το συνέδριο που περιμένω κάθε χρόνο να συμμετάσχω, όπως και πάρα πολλοί φοιτητές, οι οποίοι το έχουν δεχτεί ως ένα δεύτερο ή τρίτο ακαδημαϊκό σπίτι», ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ στο ThessISMun, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Διεθνές Δίκαιο Μάριος Τόκας. «Πάρα πολλοί από εμάς έχουμε βρει μέσω αυτής της προσομοίωσης τι θέλουμε να κάνουμε και πού θέλουμε να καταλήξουμε. Εξελίσσεται, όμως, το συνέδριο και στο κομμάτι της ατζέντας που έχουμε και συζητάμε αλλά και στο οργανωτικό . Προσπαθούμε να είμαστε αρκετά κοντά στον παλμό των συζητήσεων που συμβαίνουν στα διάφορα κέντρα του ΟΗΕ», εξήγησε.
«Η διοργάνωση εδώ είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια και με τεράστια δημοφιλία. Τα παιδιά αποκομίζουν εκτός από το κοινωνικό κομμάτι που είναι σημαντικό για τους νέους ανθρώπους -οι γνωριμίες που κάνουν, οι φιλίες- ουσιαστικά οφέλη, καθώς εξοικειώνονται με τη διεθνή κοινότητα, μαθαίνουν πώς είναι οργανωμένη, ότι έχει σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών όλων των χωρών που συμμετέχουν στους διεθνείς οργανισμούς αυτή η διεθνής διακυβέρνηση», ανέφερε ο Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του ThessISMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης, Επισήμανε δε ότι υπάρχει και επαγγελματικό αντίκρισμα για τους συμμετέχοντες σε αυτά τα συνέδρια καθώς «όταν επιχειρούν να αποκτήσουν διάφορες θέσεις ως ασκούμενοι σε καλές υπηρεσίες, όπως στην ΕΕ ή στον ΟΑΣΕ και άλλους Οργανισμούς, εκεί στο βιογραφικό τους αν υπάρχει συμμετοχή σε ένα αριθμό προσομοιώσεων έχουν μία πολύ καλύτερη μεταχείριση».