Ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να κινηθεί οριακά πάνω από την περιοχή του 4% του ΑΕΠ πέτυχε η Ελλάδα το 2018 και αναμένεται να το πιστοποιήσει σήμερα η Eurostat. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται υπερπλεόνασμα παρά το γεγονός ότι στο τέλος του 2018 κατεβλήθησαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και για κοινωνικό μέρισμα.
Το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος για το περασμένο έτος έχει κρίσιμη σημασία και για το 2019 την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί με κάθε τρόπο πηγή για να χρηματοδοτήσει ευνοϊκά μέτρα ενόψει των εκλογών. Βέβαια το όποιο υπερπλεόνασμα του 2018 δεν μπορεί να διανεμηθεί παρά μόνο αν λογιστεί ως δαπάνη του 2019. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θέλει να αποκτήσει το επιχείρημα ότι όπως τα κατάφερε το 2018 να κάνει παροχές και ταυτόχρονα να παράξει υπερπλεόνασμα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ, έτσι θα μπορέσει να τα καταφέρει και φέτος.
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 αναμένεται να επηρεάσει τις νεότερες προβλέψεις για το 2019 οι οποίες θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει ένα προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου στους θεσμούς.
Οι επίσημες μέχρι σήμερα προβλέψεις για το 2019, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό αφορούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ οριακά υψηλότερο από το στόχο του 3,5%. Η Κομισιόν από την πλευρά της , όπως και το ΔΝΤ έχουν θέσει τον πήχη των δικών τους προβλέψεων στο 3,5% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας αμφότεροι οι θεσμοί τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ για διεκδικήσεις αναδρομικών στη βάση μνημονιακών περικοπών.
Μια ακόμα εστία προβληματισμού αφορά στη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να αφορά σε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος όταν στην ευρωζώνη οι καθοδικές αναθεωρήσεις προβλέψεων διαδέχονται η μία την άλλη. Ήδη Τράπεζα της Ελλάδος και ΙΟΒΕ έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία βάζοντας τον πήχη στην περιοχή του 1,9%.
Τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ
Όσον αφορά στο μέτωπο του χρέους εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία στον ESM, προκειμένου να ανάψει πράσινο για την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ, που επιβαρύνονται με τόκους 5,13%.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα απαλλαγεί από περίπου 3,6 δις. ευρώ ακριβών δανείων. Ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός προβλέπει ότι για την αποπληρωμή τους θα αντληθούν 2 δις. ευρώ απευθείας από το μαξιλάρι, ενώ τα υπόλοιπα θα αντληθούν από τη δεξαμενή των 35 δισ. ευρώ του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου μπαίνουν τα πρωτογενή, τα repos, τα έσοδα των εκδόσεων ομολόγων κ.λ.π.
Η ολοκλήρωση αυτής της πρόωρης εξόφλησης δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Ελλάδα απαλλάσσεται από το ΔΝΤ. Θα το ξαναβρεί μπροστά της σε περίπου 18- 19 μήνες, καθώς το σύνολο των δανείων του Ταμείου ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ.