Τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη έχουν οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο σε σχέση με τον… μέγιστο μισθό στο σύνολο των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ η Κύπρος κατατάσσεται ως η πέμπτη υψηλότερη όσον αφορά τους κατώτατους μισθούς, όπως αναφέρεται σε έκθεση για τους μισθούς των εκπαιδευτικών που έδωσε την Παρασκευή στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την έρευνα οι μειώσεις στους μισθούς τους λόγω της οικονομικής κρίσης, οδήγησαν σε μείωση 8,5% στην αγοραστική τους δύναμης σε σχέση με το 2009.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι μέγιστοι οι μισθοί των εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, κατώτερη δευτεροβάθμια και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είναι ψηλότεροι από το κατά κεφαλήν εισόδημα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο τα σκήπτρα κρατά η Κύπρος, όπου ο μισθός των εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανέρχεται στο 306% του εθνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Ακολουθούν το Μαυροβούνιο με 284%, η Πορτογαλία με 261%, η Γερμανία με 209% και η Ισπανία με 206%. Αντίθετα στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Τσεχία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Σλοβακία, στις οποίες ο μισθός των εκπαιδευτικών είναι χαμηλότερος από το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα.
Όσων αφορά τους κατώτατους μισθούς, τα στοιχεία κατατάσσουν την Κύπρο ως την πέμπτη υψηλότερη με 126% σε σχέση με το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα, πίσω από το Μαυροβούνιο (197%) την Γερμανία (152%), την Ισπανία (139%) και την Πορτογαλία (136%).
Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου το 50% των εκπαιδευτικών πέραν των αδειών των σχολικών διακοπών και των αργιών λαμβάνει και αναρρωτική άδεια, που στις πλείστες των περιπτώσεων φαίνεται να είναι πλασματική.