Τα παιδιά μας τα έχουμε τρελάνει. Σχολεία, φροντιστήρια, υποχρεώσεις, αθλητισμοί. Τρέχουν και αυτά τα έρημα, στριμώχνουν σε ένα συρτάρι την παιδική τους ηλικία, την αθωότητα και τη διάθεση για παιχνίδι και τρέχουν. Είναι και αυτά ήρωες, σκληρά εργαζόμενοι που τρέχουν ολημερίς προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες, τα όνειρα, τα ανεκπλήρωτα όνειρα άλλων.
Δεν προλαβαίνουν να έρθουν από το σχολείο και με τη μπουκιά στο στόμα ετοιμάζουν την τσάντα τους για τις έξω δραστηριότητες. Αυτές είναι που τους στερούν και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο, διότι στα φροντιστήρια προετοιμάζονται για τα μαθήματα του σχολείου. Δυστυχώς, το σχολείο πλέον έχει απαξιωθεί, έχει υποβαθμιστεί ο αρχικός του ρόλος και όλοι περιμένουν να πάνε φροντιστήριο για να μάθουνε ή να περάσουν στο Πανεπιστήμιο.
Δεν προλαβαίνουν ούτε να κοιμηθούν τις απαραίτητες ώρες. Πιέζονται να πετύχουν, να γράψουν, να συγκεντρώσουν όλο και περισσότερους βαθμούς, ευαίσθητα πιόνια ενός συστήματος το οποίο πλέον ενδιαφέρεται για τα ασήμαντα και λησμονεί τα σημαντικά.
Έτσι, και τα ίδια το πρωί που ετοιμάζονται για το σχολείο, δεν έχουν καμία όρεξη, καμία διάθεση, καμία θέληση να μάθουν και να ενστερνιστούν νέες γνώσεις και απόψεις. Γέρνουν επάνω στα θρανία και αποκοιμιούνται, αφού όλη τους η μέρα είναι διαποτισμένη από την αρχή της άοκνης προσπάθειας, της πίεσης για επιτυχία, της καταπίεσης της παιδικής τους πλευράς.
Προσωπικά, συμφωνώ με την απόφαση της Κυβέρνησης από το νέο έτος το σχολικό πρόγραμμα να ξεκινάει από τις 9. Να έχουνε και τα παιδιά λίγη ώρα παραπάνω για ξεκούραση, να μην έρχονται στις σχολικές αυλές και στοιβάζονται καταπονημένα, νυσταγμένα, εντελώς κοιμισμένα.
Αρκεί να αναφερθώ πως επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει πως τόσο οι μαθητές όσο και οι εργαζόμενοι οι οποίοι ξεκινούν την εργασία τους από τις 9 το πρωί είναι αποδοτικότεροι. Γιατί λοιπόν, τα παιδιά να μην έχουν μία ώρα ξεκούρασης επιπλέον; Οι περισσότεροι μαθητές- από την προσωπική μου εμπειρία ως μαθήτρια- δεν παρακολουθούν σχεδόν ποτέ την πρώτη ώρα, οι περισσότεροι ακόμα είναι κοιμισμένοι και προσπαθούν να κρατήσουν τα βλέφαρά τους ανοιχτά.
Ας κοιμούνται λοιπόν μία ώρα παραπάνω τα παιδιά. Καλύτερα να κοιμάσαι στο σπίτι παρά στο σχολείο.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ