ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑLPHA 98,9

Ανδρέας Λοβέρδος: Να μην συνδέουμε την ψήφο εμπιστοσύνης με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου τόνισε ότι η δικαιώθηκε η εξ αρχής τοποθέτησή του ότι οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Ο κ. Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις:

Για τα όσα λέγονταν περί πρόωρων εκλογών: «Ως μέλος της κυβέρνησης δεν είχα αίσθηση εκλογών. Όσοι μου έλεγαν, τους έλεγα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν. Η επικοινωνία μου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με τον Πρωθυπουργό, δεν έδινε σήμα εκλογών. Ωστόσο και χθες στη Βουλή που είχα σχέδιο νόμου και που είχα δεχτεί τροπολογίες άλλων συναδέλφων υπουργών, με ρωτάγανε οι βουλευτές, γιατί τόσες πολλές τροπολογίες; Θα γίνουν εκλογές;

Ήταν η συζήτηση ενώ δεν υπήρχε τέτοιος υπαινιγμός από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης με τον οποίο συνεργάζομαι όπως ξέρετε συνεχώς και από τον Πρωθυπουργό με τον οποίο επίσης συνεργάζομαι. Δεν είχα κάτι. Ωστόσο είχαν οι άλλοι και όταν έχουν πολλοί το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι να περνάει ένα κλίμα αστάθειας στην οικονομία.

Για την εξέλιξη που υπάρχει με την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση: «Οι προτάσεις αυτές είναι προτάσεις σταθερότητας για την οικονομία και εν τέλει για τους πολίτες, διότι πρώτα απ’ όλα δίδεται εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και δεύτερον οριοθετούνται επιτέλους με τον πιο σαφή τρόπο, οι ημερομηνίες των εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι εκλογές για τον Πρόεδρο θα γίνουν Φεβρουάριο. Είναι απολύτως λογικές κινήσεις αυτές. Και τις πίστευα. Απαντούσα πάντοτε αυτό τον καιρό ότι δεν έχουμε εκλογές –το έλεγα δημόσια αυτό- και ότι θα γίνουν εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως το Σύνταγμα ορίζει, δηλαδή, το Φεβρουάριο και δεν θα γίνει νωρίτερα η εκλογή, ώστε να διακινδυνεύσουμε πολιτειακό θέμα επί ενδεχόμενης προσβολής του κ. Παπούλια απ’ όλη αυτή τη συζήτηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρότεινε. Όχι απλώς κάποιοι. Αλλά ακόμα και από την δική μας πλευρά το πρότειναν και αυτό ήταν λάθος.

Σε ότι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης είναι προφανές ότι θα την πάρει η Κυβέρνηση. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Για την απόσταση που χωρίζει την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή και τις εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Η ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή δε θα γίνει με ζητούμενα μόνο τη σταθερότητα και τη συνταγματική πειθαρχία των κομμάτων, δηλαδή, όχι με ζητούμενα τη σταθερότητα για τη σταθερότητα και την πειθαρχία για την πειθαρχία, αλλά για να μην διακοπεί η πορεία της χώρας προς την έξοδο από την από την κρίση, η οποία συντελείται τώρα. Τώρα η κυβέρνηση τοποθετείται. Οι εκλογές θα γίνουν κατά το σύνταγμα δηλαδή, όπως το σύνταγμα ορίζει. Είναι άλλο το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία οριοθετήθηκε για το Φεβρουάριο και άλλο το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης. Την συζήτηση που τα συνδέει αυτά την κρίνω ύποπτη και λανθασμένη».

Για τη στάση του κ. Αηδόνη: «Η στάση του και στο τελευταίο σχέδιο νόμου ήταν σαφής. Ο κ. Αηδόνης δεν έχει δώσει δείγματα ασυνέπειας σε καμία περίπτωση. Μα, σε καμία. Είναι ένας πολύ συνεπής βουλευτής, ένας εξαιρετικός πολιτικός, που έχει συναίσθηση των ευθυνών που έχει αναλάβει απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Ανάλογη θα είναι και η στάση του εν προκειμένω».

Για την εφαρμογή του προγράμματος όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Νομίζω ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, αλλά οι υπερβολικές τους στιγμές θα τύχουν άλλης επεξεργασίας. Και αυτά καλό είναι να τα βλέπουμε να γίνονται και όχι να τα λέμε. Υπήρξε η διαπραγμάτευση, ήδη συνεχίζεται αυτή και θα έχει καλύτερη κατάληξη από αυτή που κάποιοι λένε. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ την πολιτική ομαλότητα. Και την οικονομία. Δεν περιμένω και ούτε τάζω λαγούς με πετραχήλια, αλλά υπερβολές οι οποίες γράφονται και οι οποίες εν μέρει ακουμπάνε και στο πρόγραμμα, δεν θα υπάρξουν».

Για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στη Θεσσαλία: «Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι στη Θεσσαλία, επισκέπτομαι σχολεία απροειδοποίητα, έχω δώσει άλλο πρόγραμμα και κάνω άλλο. Με περιμένουν αλλού, ετοιμάζονται και εγώ πάω αλλού για να δω πώς είναι αυθεντικά τα πράγματα. Και είμαι εντυπωσιασμένος, ένα πράγμα θα σας πω γιατί δεν πρέπει να λέμε και μεγάλες κουβέντες αυτή την περίοδο της φτώχιας. Είμαι εντυπωσιασμένος από την αυταπάρνηση των καθηγητών και των δασκάλων. Τα παιδιά μιλάνε καταπληκτικά ελληνικά. Ακούστε και κάποιον άνθρωπο που πηγαίνει στην πηγή. Μην ακούτε τους μεσολαβητές. Στα σχολεία που επισκέφθηκα εδώ στη Θεσσαλία κενά δεν υπήρχαν. Υπάρχουν όμως κενά σε όλη τη χώρα και είναι κενά που ορισμένα δεν θα καλυφθούν. Γιατί όπως έχω πει με απόλυτη ειλικρίνεια και καθόλου κυνισμό στις αρχές του σχολικού έτους, στις 11 Σεπτεμβρίου δεν μπορούμε να καλύψουμε όλα όσα προβλέπει ο νόμος και κάνουμε κινήσεις επάρκειας. Δηλαδή δίνουμε παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας σε συγγενή μαθήματα, προσπαθούμε να μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί από σχολείο σε σχολείο για να καλύπτουν κενά και από το δικό τους ωράριο φυσικά. Θα λειτουργήσουμε με κενά, αλλά και με την αυτοθυσία των εκπαιδευτικών. Και όπως άρχισε το εκπαιδευτικό έτος με λιγότερα προβλήματα από άλλη φορά, έτσι και θα συνεχιστεί».

Για τις μετεγγραφές των φοιτητών: «Ανοίγουν την Πέμπτη στις 9 του μηνός και κλείνουν στις 17 οι πραγματικές αιτήσεις. Είχαμε όμως ζητήσει ενδεικτικά οι εγγραφόμενοι φοιτητές να λένε αν θέλουν να κάνουν μεταγραφή. Έτσι είχαμε κάτι σχετικά απτό, δηλαδή το πόσοι δήλωσαν ότι προτίθεται να κάνουν αίτηση και πήραμε την πρωτοβουλία να πούμε ότι οι καινούργιοι φοιτητές δεν μπορούν να μεταγραφούν στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του. Μετεγγράφονται στην πόλη που μένουν οι γονείς σου, ή κάποιος αδελφός σου, αφού το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η φτώχια, όχι τις επιθυμίες του καθενός.

Πρέπει να συνδυάσουμε δυο ανάγκες. Την αντιμετώπιση της φτώχιας, αλλά της φτώχιας, όχι της επιθυμίας του καθενός. Γιατί το πανεπιστημιακό μας σύστημα βασίζεται, οι εισαγωγικές εξετάσεις, στην επίδοση και η σχολή που θα πας και η πόλη που θα πας. Δεν θα τα καταστρέψουμε αυτά.

Λέμε ότι για την αντιμετώπιση της φτώχιας, αλλά και της δυνατότητας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να λειτουργήσουν, πρέπει να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις αφού ο νομοθέτης στις 4 Μαΐου που ψήφισε τη ρύθμιση για τις μεταγραφές, ήταν πάρα πολύ γενναιόδωρος και είπε ότι ο καθένας πηγαίνει όπου θέλει.

Μου παραπονούνται και τώρα εδώ σε ένα χωριό των Τρικάλων, ήρθε ένας κύριος και μου είπε, μα, εγώ έχω παιδί που ανήκει στο 10%. Αυτούς δηλαδή που είχαν μπει πέρσι και κράτησαν τους βαθμούς για να μπουν φέτος. Ο νόμος, λέω, δεν το προβλέπει για σας. Σας αποκλείει ρητά. Και στη Βουλή μου το έθεταν αυτό, όπως μου έθεταν και τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων που μετακινούνται και τους έλεγα ότι υπάρχει ένα θέμα. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λένε ότι για να αντιμετωπίσουν τη φτώχια κάνουν τα στραβά μάτια και λένε ας πάρουμε και παραπάνω κόσμο και θα δούμε. Ας μην μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε σωστά κάτι θα κάνουμε. Όταν όμως αυτός ο αριθμός που τους φαίνεται υπερβολικός είναι ας πούμε για ένα τμήμα που έχει 150 εισακτέους, άλλοι 200, σου λέει άμα μου στείλει 1.000 δεν θα πάρω κανέναν. Σήκωσα τα χέρια ψηλά και θα πω αναστέλλω τη λειτουργία του. Και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει, ότι η πληθωρική παρέμβαση στις μεταγραφές, οδηγεί σε αδυναμία λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Γι’ αυτό προσπαθούμε με μέτρα να κάνουμε μια έντιμη εφαρμογή της απόφασης της Βουλής του Μαϊου, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν και τα δυο μεγάλα προβλήματα και κάποιοι άνθρωποι που δεν δύνανται οικονομικά να κρατήσουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε