Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετακυλίει στους δήμους την ευθύνη για τη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) «Ο Σωκράτης» και «Γ. Σεφέρης».
Όπως σημειώνουν, το υπουργείο Παιδείας, με την υπ΄αρ. 36380/Δ3/07-03-2019 εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων να εισηγηθούν μέχρι 28 Μάρτη.
Με ιδιαίτερη αναφορά για το ρόλο των δήμων, επισημαίνει ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης «πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων»!
«Είναι απαράδεκτο!», σημειώνουν οι Σύλλογοι και προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χωρίς ντροπή, όπως κάνει άλλωστε και με την καθιέρωση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, μετακυλίουν την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης στους δήμους, θέτοντας ως προϋπόθεση τη χρηματοδότησή τους από τους ίδιους, σύμφωνα με το 902.gr.
Βέβαια, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις Σχολικές Επιτροπές κατά 60% σε βαθμό, που σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα, πόσο μάλλον να ανταποκριθούν σε επιπλέον ανάγκες!».
Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι για την ίδρυση Τμήματος Ένταξης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία, ωστόσο στα Νηπιαγωγεία είναι δύσκολο να υπάρχουν τρία νήπια με γνωματεύσεις, είτε γιατί τα παιδιά δεν έχουν φοιτήσει σε καμία δομή Προσχολικής είτε αν έχουν κάνει αίτηση προς κάποια διαγνωστική υπηρεσία (ΚΕΣΥ, Ιατροπαιδαγωγικό…) ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος. Οπότε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έχει φτάσει το τέλος της σχολικής χρονιάς.
«Φτάνει πια η κοροϊδία!» τονίζουν οι ΣΕΠΕ και απαιτούν:
- Η κυβέρνηση να κόψει κάτι από τα 4,5 δισ. για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες και τις φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματιών, για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής και να μη μεταθέτει τις ευθύνες της.
- Ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα.
- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε Ειδική και Γενική Αγωγή με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων και μόνιμους μαζικούς διορισμούς χωρίς κριτήρια απολύσεων.
- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.