Στα οφέλη της στενότερης σύνδεσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων, για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, αναφέρθηκαν ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Περικλής Μήτκας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης, παρουσιάζοντας σήμερα τις τρεις πρώτες υπότροφες του προγράμματος που υλοποιούν οι δύο φορείς, στη βάση του Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν το 2017. Στην παρουσίαση των τριών υποτρόφων το “παρών” έδωσαν οι κοσμήτορες των Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικής, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου και Κώστας Κατσιφαράκης αντίστοιχα.

“Ο ρόλος των μεγάλων ερευνητικών πανεπιστημίων είναι να στέκονται δίπλα στις μεγάλες επιχειρήσεις για μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομίας, με σκοπό και να γίνουν οι ίδιες πιο ανταγωνιστικές, αλλά και να ωφεληθεί τα μέγιστα η κοινωνία” επισήμανε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Περικλής Μήτκας. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ελπίδα του να “έχει διάρκεια στα χρόνια” η συνεργασία του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ ΑΕ και προανήγγειλε ότι εντός του 2019 θα προκηρυχθούν άλλες δύο θέσεις για τις επόμενες μεταπτυχιακές υποτροφίες στην Πολυτεχνική Σχολή και στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

“Μια εταιρεία οφείλει να επενδύει σε νέους και στην έρευνα” είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης. Υπογράμμισε, ότι η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης επενδύει μέρος των κερδών της στην έρευνα, καθώς όπως επισήμανε “οι εταιρείες χρειάζονται την έρευνα”. Πρόσθεσε ότι στα επόμενα χρόνια η ΕΥΑΘ ΑΕ προτίθεται να αυξήσει το πρόγραμμα σε πλήθος και γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του ΑΠΘ, ολοκληρώνεται και ένα πρόγραμμα τοποθέτησης έξυπνων μετρητών κατανάλωσης, σύστημα το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να παρακολουθείται προκειμένου να αξιοποιούνται τα ψηφιακά δεδομένων που συλλέγονται. Επίσης, διευκρίνισε ότι τοποθετούνται στο πλαίσιο του προγράμματος και κεραίες μετάδοσης των δεδομένων. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι νέοι φοιτητές ασχολούνται με θέματα διαχείρισης νερού και προστασίας περιβάλλοντος, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ δέχεται πολλούς σπουδαστές ΤΕΙ και Τμημάτων του ΟΑΕΔ για να την πρακτική τους άσκηση.

Το πρόγραμμα μεταξύ ΕΥΑΘ και ΑΠΘ

Το πρόγραμμα μεταξύ ΕΥΑΘ και ΑΠΘ ξεκίνησε να υλοποιείται το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και η εταιρεία καλύπτει το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών φοιτητών που επιλέγονται, μετά από προκήρυξη των θέσεων που κάνει το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Στην πρώτη φάση, τις διπλωματικές τους στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας εκπόνησαν:

-Η Αλεξάνδρα Κώστα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

-Η Βικτωρία Μπάσμπα, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Βιολογίας για «Εφαρμογές στη Βιολογία με κατεύθυνση την Αλιευτική Βιολογία και Διαχείριση.

-Η Φωτεινή Σακαβέλη, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών με θέμα διατριβής «Διαχείριση βιοστερεών από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και αξιοποίησή τους σε αγροτικές καλλιέργειες».

Με το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε το 2017, προβλέπεται η χορήγηση συνολικά τριών υποτροφιών ετησίως: δύο ύψους 7.000 ευρώ, που θα χορηγούνται σε φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, για μεταπτυχιακά προγράμματα συναφή με δραστηριότητες της ΕΥΑΘ και μίας ανά τετραετία, σε υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (9.500 ευρώ για κάθε υπότροφο ετησίως).

Παράλληλα, με βάση το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, προβλέπεται ότι η ΕΥΑΘ θα αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις και την τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη του ΑΠΘ σε θέματα σχετικά με συστήματα πληροφορικής, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας και ποιότητας υδάτων και διαχείρισης αποβλήτων.

Το σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνει επίσης την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων, την υλοποίηση εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, τη διεκδίκηση και εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού του ΑΠΘ σε ομάδες εργασίας που συνιστά η ΕΥΑΘ και την εκπόνηση από το ΑΠΘ μελετών και υπηρεσιών εκπαίδευσης – κατάρτισης σε στελέχη της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025