Το 40% φτάνει το “ψαλίδισμα” μέσα σε τέσσερα χρόνια από το υπουργείο Υγείας στο κονδύλι για την ειδική αγωγή. Φέτος στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ έχουν εγγραφεί μόλις 65,6 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των εν λόγω υπηρεσιών, όταν το 2015 το ποσό αυτό ανερχόταν σε 105 εκατ.
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, capital.gr
Σε επιστολή της η Ομάδα Γονέων με Παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής προς το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρει πως είναι κάθετα αντίθετη στον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή και πως το κονδύλι θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και “όχι οι ανάγκες να καλύπτονται από τα τυχόν ποσά που έχουν προϋπολογιστεί”.
Οι γονείς σημειώνουν πως εδώ και δύο χρόνια ζητούν να γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση των υπηρεσιών, η οποία θα αποτελούσε το “κλειδί” ελέγχου της δαπάνης, χωρίς αυτό να έχει εισακουστεί από το υπουργείο Υγείας. Προειδοποιούν δε πως δεν θα δεχτούν ούτε ένα ευρώ λιγότερο στις θεραπείες των παιδιών.
Όπως τονίζεται στο κείμενο της παρέμβασης, στο νέο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) μειώνονται θεραπείες τόσο στο πλήθος τους όσο και στο είδος τους, ζητείται ανανέωση της γνωμάτευσης σε κάποιες περιπτώσεις κάθε τέσσερις μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες διαγνώσεις είναι υπό διερεύνηση. Επιπλέον αυξάνεται η γραφειοκρατία και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό, όπως τονίζουν οι γονείς, ότι κάποιες παθήσεις είναι μη αναστρέψιμες και είναι άσκοπη η ταλαιπωρία των παιδιών κάθε τέσσερις μήνες. Οι ίδιοι παραμένουν εν αναμονή της εφαρμογής του κανονισμού, που παίρνει συνεχείς παρατάσεις, και κάνουν λόγο για ασαφές νομικό πλαίσιο και υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν σαφείς οδηγίες και ερμηνεύουν τον νόμο κατά την κρίσης τους. Εξηγούν επίσης πως πολλές γνωματεύσεις παίρνονται από ιδιωτικά ιατρεία, γιατρών δημοσίων νοσοκομείων και φορέων λόγω μεγάλης αναμονής.
Όπως έχει εξάλλου αναφέρει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, από το παράρτημα που εκδόθηκε απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες, όπως τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, διαταραχή διάσπασης προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α. Σύμφωνα με τους θεραπευτές, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας δημιουργούν ένα χάος με μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα που δημοσίευσαν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στους γονείς τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής.
Πέρα από το κλειστό προϋπολογισμό και το μαχαίρι κατά 40% στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, συνεχίζονται έντονες οι αντιδράσεις για το voucher. Πρόκειται για το κουπόνι που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση του γιατρού (έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ.) και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον Οργανισμό για να αποζημιωθεί, χωρίς εντούτοις, όπως διευκρινίζουν οι θεραπευτές, να έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωσή τους.
Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής, όπως λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, εργοθεραπευτές κ.α., επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και για τους λόγους αυτούς έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί έχουν προσφύγει και οι οπτικοί, για τους οποίους επίσης έχει θεσμοθετηθεί voucher για την αποζημίωση γυαλιών οράσεως.