Στις 3/9/2014 η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια του Γ’ Θερινού Τμήματος της Βουλής για το σ/ν με τίτλο “Ίδρυση και οργάνωση…
Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις”. Συγκεκριμένα, η ομιλία της αναφέρθηκε στην τροπολογία για τη διαγραφή των λεγόμενων “αιώνιων” φοιτητών.
Οξεία ήταν η κριτική της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που απαξιωτικά και ρατσιστικά χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση τους φοιτητές αυτούς: “Επειδή χθες ακόμα συζητούσαμε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και το ρατσισμό στο δημόσιο λόγο, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην έκφραση «λιμνάζοντες φοιτητές», και αναρωτιέμαι ποιος σκέφθηκε αυτή την έκφραση ειδικού, απαξιωτικού βάρους! Παραπέμπει σε βρώμικα νερά, σε βάλτους και έλη, σε μόλυνση! Στην πραγματικότητα, το μόνο λιμνάζον εδώ, το λιμνάζον που δημιουργεί κοινωνικές τοξικότητες, είναι οι πολιτικές σας. Και συνολικά, και στο χώρο της Παιδείας ειδικότερα.”
Επεσήμανε ότι πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι η πειθάρχηση και ο εκφοβισμός όλων των φοιτητών και των φοιτητριών, η εντατικοποίηση των σπουδών τους. “Μέχρι τώρα οι φοιτητές έμπαιναν στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ξέροντας πως είχαν την ελευθερία, να σταματήσουν για ένα χρονικό διάστημα, για να εργαστούν επειδή είχαν οικονομική ανάγκη. Να φύγουν από την επαρχιακή πόλη που είχαν περάσει, επειδή δεν τα έβγαζαν πέρα, και να επιστρέψουν μια επόμενη χρονιά… Ποιος θα αμφισβητήσει την καθηγητική αυθαιρεσία, όταν επικρέμαται από πάνω του το ν+2 έτη; Ποιος θα τολμήσει να κάνει κατάληψη όταν τον απειλεί το ν+2 έτη; Ποιος επιστήμονας θα αντιταχθεί αύριο στα Μνημόνια ή στα αφεντικά του, όταν εκπαιδεύεται από τα φοιτητικά του χρόνια πως ο μόνος τρόπος για “να τη βγάλεις καθαρή” είναι να είσαι υπάκουος, να είσαι σιωπηλός και να γνέφεις διαρκώς “ναι”;”
Αναφέρθηκε στο δικαίωμα των φοιτητών να μπορούν να επιλέξουν παράλληλες σπουδές που αναγκαία στερούν χρόνο από τη φοίτησή τους, όπως σπουδές σχετικά με το θέατρο, τον κινηματογράφο, το χορό, τη μουσική, τις ξένες γλώσσες.
“Εκπαραθυρώνονται, επειδή τελικά θέλουν να γευτούν μια στοιχειώδη ελευθερία, λίγο πριν βρεθούν επίσημα και με πτυχίο άνεργοι και άνεργες, εξαιτίας της οικονομικής σας πολιτικής, να παρακαλούν για μισθούς πείνας, ενώ κάποιοι θα κερδίζουν από την υπεραξία της δουλειάς τους. Της μαύρης, της ανασφάλιστης, της αδήλωτης δουλειάς τους. Αυτό είναι κυρίως που ενοχλεί. ΄Οχι το μηδενικό κόστος κάποιων λίγων φοιτητών, αλλά η ελευθερία που τους έχει απομείνει!”
Πηγή