«Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα και βιαστικά», υπογραμμίζουν οι πρυτάνεις των τριών ΤΕΙ της Μακεδονίας, απαντώντας στα αρνητικά σχόλια που έγιναν μετά την παραίτηση του καθηγητή Κώστα Γραμμένου, για το θέμα της δημιουργίας του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
«Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη δημιουργία του νέου “Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας”, που αναρτήθηκαν μετά την παραίτηση του καθ. κ. Κώστα Γραμμένου (σ.σ. τέως προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας) θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής», αναφέρουν οι καθηγητές, Π. Τζιώνας, πρύτανης Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δ. Μπαντέκας, πρύτανης ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Δ. Χασάπης, πρύτανης ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Προσθέτουν δε πως τα τρία ΤΕΙ «έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation) όπως και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το ΕΜΠ, κ.ά.».
Επισημαίνουν ότι το εγχείρημα της δημιουργίας του νέου «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας», τη δημιουργία του οποίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, «υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλαν στο υπουργείο για αυτόν το σκοπό».
«Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκησε περίπου ένα έτος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ειδικού χαρακτήρα του ΔΙΠΑΕ, ώστε να λειτουργήσουν όχι μόνο μεταπτυχιακά αλλά για πρώτη φορά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών», επισημαίνουν οι τρεις πρυτάνεις και καταλήγουν: «Τα ΤΕΙ έχουν κερδίσει τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας με τα επιτεύγματά των αποφοίτων τους, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και το διεθνή χαρακτήρα τους».