Τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς καταγράφει το Χρηματιστήριο της Αθήνας το 2018 που οδεύει στο τέλος του. Αντί το Χ.Α., με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια, να αποτελέσει μαγνήτη για τους επενδυτές, έγινε η αγορά στην οποία τα διεθνή funds επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη, αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές μετοχές αλλά και τα ομόλογα παραμένουν περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.
Οι επιδόσεις του Χ.Α. φέτος είναι ακόμη χειρότερες και από αυτές της αγοράς της Σαγκάης (-23,8%), καθώς οι απώλειες από την 1η Ιανουαρίου 2018 φθάνουν το 24,2%. Στην τρίτη θέση των «μεγάλων χαμένων» του 2018 είναι ο αυστριακός δείκτης ΑΤΧ με απώλειες 20,6% και ακολουθούν ο τουρκικός δείκτης BIST 100 με απώλειες 20,1%, o βελγικός δείκτης BEL 20 στο -18,9%, ο γερμανικός DAX με πτώση 17,7%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας με απώλειες 16,7% και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB με απώλειες 15,2%.
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι το -24,2% του Γενικού Δείκτη από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ξεπερνά το -23,6% που σημείωσε το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε μια ανάσα από το Grexit.
Οι αναταραχές στην Ιταλία και σε αναδυόμενες αγορές, οι έντονες ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, η υπόθεση της Folli Follie, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα των ελληνικών τίτλων καθώς και οι μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, έκαναν το 2018 ένα έτος που το Χ.Α. θα θέλει να ξεχάσει.
Και όσο για το 2019, η κατάσταση κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Οπως επισημαίνουν στην «Κ» κύκλοι της αγοράς, καταλύτες για «καλύτερες μέρες» στο Χ.Α. θα μπορούσαν να ήταν ο τερματισμός της εκλογολογίας, με τη διεξαγωγή εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης με αυτοδυναμία, που θα δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η οριστική και πειστική επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων των ελληνικών τραπεζών.