«Όταν μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο, να το κάνεις. Μην μπεις στην διαδικασία να το σκεφτείς. Μέσα σου νιώθεις καλύτερα, νιώθεις ωραία και αυτό είναι πολύ σημαντικό.»

Το παραπάνω μήνυμα στέλνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο οδηγός ταξί και γραμματέας του συλλόγου ταξί Πύργου «Ο Ερμής», Νίκος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, διότι τον περασμένο Σεπτέμβριο έσωσε από πνιγμό μία τουρίστρια με ειδικές ανάγκες, πέφτοντας στα νερά του λιμανιού του Κατακόλου.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος για την πράξη αυτοθυσίας του, «η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση είναι στα πρόσωπα των παιδιών μου, της γυναίκας μου, των γονιών μου και των ανθρώπων της οικογένειάς μου, αλλά ειδικά στο πρόσωπα των παιδιών, αφού έχω γίνει ο ήρωάς τους.»

Στην ερώτηση τι σκέφθηκε μόλις είδε την γυναίκα μέσα στην θάλασσα, η απάντηση ήλθε άμεσα: «Δεν προλαβαίνεις να σκεφθείς, λειτουργείς με το αίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, δηλαδή να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπό σου, που κινδυνεύει η ζωή του. Το μόνο που σκέφτηκα πριν βουτήξω στην θάλασσα, ήταν να πετάξω όσα πράγματα είχα μέσα στα ρούχα μου.»

Στην συνέχεια ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα όσα έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι του Κατακόλου:

«Εκείνη την ημέρα ήμουν με το αυτοκίνητό μου μέσα στη χερσαία ζώνη του λιμανιού του Κατακόλου, στον χώρο που ορίζεται σαν πιάτσα ταξί. Την στιγμή που συζητούσαμε με συναδέλφους, είδαμε μία μεγάλη παρέα, που είχε αποβιβαστεί από κρουαζιερόπλοιο, η οποία κοιτούσε προς την πλευρά του Κατακόλου, έχοντας μαζί τους και μια κυρία, που κινείτο με τη βοήθεια ενός αμαξιδίου για άτομα με αναπηρία. Ξαφνικά, χωρίς να το προσέξουν, το αμαξίδιο – στο σημείο όπου υπάρχει μία κλίση για να φεύγουν τα νερά – άρχισε να κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Εμείς πιστεύαμε ότι κάποιος από την παρέα της κυρίας θα σταματούσε το αμαξίδιο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βρεθεί στη θάλασσα.

Εκείνη την στιγμή άρχισα να τρέχω, πετώντας ό,τι είχα στην τσέπη μου. Βούτηξα στη θάλασσα και κατάφερα να πιάσω τη γυναίκα, η οποία είχε ταραχθεί πάρα πολύ, φοβούμενη για τη ζωή της. Στη συνέχεια την κράτησα στην επιφάνεια του νερού και την πήγα σιγά – σιγά στο τοιχίο όπου με την βοήθεια συναδέλφων μου, αλλά και μελών της παρέας της γυναίκας, την βγάλαμε στη στεριά. Αν αργούσα έστω και για ένα λεπτό κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να είχε συμβεί, αλλά σημασία έχει ότι η γυναίκα σώθηκε.»

Όπως αναφέρει σε αυτό το σημείο ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος, σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά του να σώσει την γυναίκα ήταν τα όσα έχει μάθει από τον πατέρα του που έχει εργαστεί ως διασώστης του ΕΚΑΒ, αλλά και από τη μητέρα του που έχει εργαστεί ως νοσηλεύτρια.

Τέλος, ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος ευχαριστεί μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ τη διοίκηση του δημοτικού λιμενικού ταμείου Πύργου, που τον τίμησε για την πράξη του, αλλά και την Μαριάννα Λάτση, η οποία αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πράξη αυτοθυσίας του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε πρόσφατα για την ονοματοδοσία του λιμανιού του Κατακόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025