Την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
«Πράγματι οι επενδυτές έρχονται σε μεγάλο αριθμό και εξετάζουν πάρα πολλές ευκαιρίες. Υπάρχει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος και από τις ΗΠΑ» επισήμανε κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα. Η έξοδος από τα μνημόνια και η ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και κυριαρχίας στην Ελλάδα δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία, προσέθεσε. Εστιάζοντας στους τομείς που συγκεντρώνεται μεγάλο ενδιαφέρον, ανέφερε ενδεικτικά τους τομείς logistics, τουρισμού, αγροδιατροφικών προϊόντων και το IT.
«Υπό προϋποθέσεις οι προοπτικές είναι πολύ θετικές», εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος καταγράφοντας παράλληλα τη δυσκολία υλοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα βασίζεται και θα ξεκινάει από την αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος, με ορόσημα και χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Αυτό, όπως επισήμανε, θα στείλει το καλύτερο σήμα προς τις ξένες αγορές, ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις επενδύσεις». «Το Ελληνικό έχει πια συμβολική σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης γιατί καθυστερεί, το μήνυμα που στέλνει είναι προς τη λάθος κατεύθυνση» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αναστασόπουλος στο πρόγραμμα Roots, η επίσημη έναρξή του ανακοινώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια ιδέα που καλλιεργείται αρκετό καιρό μεταξύ Χρηματιστηρίου και Επιμελητηρίου με πολλαπλούς στόχους, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προέταξε πως πρώτος στόχος είναι να βρεθεί μια πλατφόρμα χρηματοδότησης ώριμων μικρομεσαίων και startups. Βασικός φορέας είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Στο σημείο αυτό εξήγησε πως υπήρξε πάρα πολύ θετική ανταπόκριση από τον Αμερικανό πρέσβη και τους παράγοντες στην Ουάσιγκτον, στους οποίους «επικοινώνησαν» την ιδέα. Ο «πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στάθηκε δίπλα μας» είπε, εκτιμώντας πως μετά και τον Στρατηγικό Διάλογο, το πρόγραμμα θα έχει καλή ανταπόκριση από την αμερικανική αγορά.
Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμου Αναστασόπουλου στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο πραγματοποίησε το 29ο συνέδριο του για την ελληνική οικονομία. Ποια ήταν τα κεντρικά μηνύματά του;
Αυτό ήταν το 29ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και είχε τον στόχο και τον σκοπό, μετά την κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού της Ελλάδας, να επισημάνει αυτό που θεωρούμε πρώτη προτεραιότητα για την αποκατάσταση της οικονομίας, ώστε να βρει η χώρα και η οικονομία τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Αναφέρομαι στην ανάγκη κατάρτισης ένος συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου. Όχι με τη μορφή που το συζητάγαμε έως τώρα, απλώς αναγνωρίζοντας τους τομείς αυτούς που έχουν προτεραιότητα, αλλά βάζοντας σαν βάση για όλο το αναπτυξιακό σχέδιο τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα και τις συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων.
Ποια φιλοσοφία πρέπει να διέπει το αναπτυξιακό σχέδιο;
Νομίζω ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει στο μοντέλο, το οποίο πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Επομένως, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα ωφελήσουν την καινοτομία, αφενός και αφετέρου τη μεγιστοποίηση της επιχειρηματικής προσπάθειας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Και τα δύο θα πρέπει να στηριχθούν σε ένα περιβάλλον το οποίο θα τα υποστηρίζει. Και αυτό το περιβάλλον σήμερα υποφέρει. Η χώρα εξακολουθεί να ολισθαίνει στον δείκτη ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει ότι σε πάρα πολλούς τομείς που απαρτίζουν τον δείκτη, η χώρα έχει ανάγκη μεταρρύθμισης, αλλαγής. Εκεί πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει το αναπτυξιακό μας σχέδιο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα όπως μας το θέτει η επιχειρηματική επενδυτική κοινότητα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές. Μιλάμε για τις μεταρρυθμίσεις αυτές που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουμε: την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, την ταχύτατη αδειοδότησης, το χωροταξικό, τις άδειες χρήσης, την ενέργεια, την αποκατάσταση της ρευστότητας, τη λειτουργία των τραπεζών. Αυτά αποτελούν τις συστάσεις πολλών οργανισμών και πρέπει να αποτελέσουν την βάση του αναπτυξιακού σχεδίου, μαζί με πλάνο υλοποίησης. Αυτό θα είναι το πρώτο μήνυμα προς τα έξω για την αποκατάσταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της προσέλκυσης επενδύσεων. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα έχει εξαιρετική απήχηση, με την υλοποίηση δε και του πρώτου οροσήμου όπως θα περιγράφεται στο πλάνο, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Roots. Ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι;
Το Roots παρουσιάστηκε, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, και στο πλαίσιο του συνεδρίου και την επόμενη ημέρα στο Χρηματιστήριο. Είναι μια ιδέα που καλλιεργείται αρκετό καιρό μεταξύ Χρηματιστηρίου και Επιμελητηρίου με πολλαπλούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να βρούμε μια πλατφόρμα χρηματοδότησης ώριμων μικρομεσαίων και startups. Το ώριμος εδώ έχει την έννοια ότι δεν αναφερόμαστε απλώς σε μια ιδέα, αλλά σε μια ιδέα που έχει γίνει ήδη πράξη. Την εμπειρία αυτή αποκομίσαμε μέσα από το πρόγραμμα «Make Innovation Work» που κάνουμε τα τελευταία χρόνια με το Χρηματιστήριο για την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών ώστε να γίνουν πράξη. Διαπιστώσαμε την ανάγκη χρηματοδότησης πιο ώριμων επιχειρηματικών σχεδίων, απευθυνόμενοι πια όχι μόνο στις startups, που είναι και ένα μικρότερο κομμάτι, αλλά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε αυτές να έχουν σοβαρές προοπτικές χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα θα μας έδινετο τη δυνατότητα να κινητοποιήσουμε το οικοσύστημα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για να ενδιαφερθούν οι επενδυτές χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις, όπως ένα καλό επιχειρηματικό και οικονομικό πλάνο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο Roots: οι προσπάθειες που θα κατατίθενται και αξιολογούνται θετικά θα προχωρούν στο πρόγραμμα, και μέσα απο μια επιμορφωτική φάση, θα καταλήγουν σε μια σοβαρή τεκμηριωμένη επενδυτική πρόταση την οποία θα βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές.
Ποιος χρηματοδοτεί αυτό το πρόγραμμα;
Θα χρηματοδοτηθεί το επιμορφωτικό του κομμάτι όπως και αυτό της διαμόρφωσης των επενδυτικών φακέλων μέσα από τη συνεργασία που αναπτύσσουμε με τους corporate champions. Σε κάθε έναν- από τους 10 τομείς ενδιαφέροντος, που έχουμε αναγνωρίσει για την ελληνική οικονομία, ο corporate champion θα βοηθά να αντιμετωπιστούν τα έξοδα που απαιτούνται για την επιμόρφωσή των εταιρειών που μετέχουν στο πρόγραμμα τους και τη διαμόρφωση του επενδυτικού φακέλου τους.
Πότε θα ξεκινήσει; Υπάρχει αμερικανική υποστήριξη;
Το πρόγραμμα ξεκινάει άμεσα. Ανακοινώσαμε την επίσημη έναρξη στις 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, σε ένα επιχειρηματικό κοινό από τις οποίο ζητήσαμε είτε να συμμετέχει είτε να αναγνωρίσει εκείνες τις εταιρείες που θα πρέπει να συμμετέχουν το πρόγραμμα.
Βασικός φορέας είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Επειδή η αμερικάνικη κεφαλαιαγορά είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, για μας είχε εξαρχής μεγάλη σημασία να έχουμε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη του αμερικάνικου παράγοντα. Γι’ αυτό την ιδέα μας για το Roots, την επικοινωνήσαμε στον Αμερικανό πρέσβη και στους παράγοντες στην Ουάσιγκτον, κατά το τελευταίο μας ταξίδι στις ΗΠΑ για το Investement Forum, με πάρα πολύ θετική ανταπόκριση. Ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στάθηκε δίπλα μας και πιστεύω ότι με τη δική του υποστήριξη και με το ενδιαφέρον που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ μετά και τον Στρατηγικό Διάλογο, το πρόγραμμα θα έχει καλή ανταπόκριση και από την αμερικανική αγορά.
Ποια είναι η επενδυτική προοπτική της Ελλάδας; Ως επιμελητήριο καταγράφετε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον;
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη μεγάλου αριθμού επενδύσεων. Όλες οι μελέτες και όλες οι εργασίες διαφόρων φορέων δείχνουν ένα επενδυτικό κενό της τάξης των 100 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο για να φτάσουμε στο επίπεδο που ήμασταν προ κρίσης χρειαζόμαστε μέσα στα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια, επενδύσεις 100 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τους εγχώριους επενδυτές.
Το ενδιαφέρον μπορώ να το επιβεβαιώσω. Πράγματι οι επενδυτές είναι στην Ελλάδα, έρχονται σε μεγάλο αριθμό και εξετάζουν πάρα πολλές ευκαιρίες. Υπάρχει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος και από τις ΗΠΑ. Αυτό όμως που καταγράφω επίσης, είναι η δυσκολία υλοποίησης όλων αυτών μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές και στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Σε ποιους τομείς καταγράφετε αυξημένο ενδιαφέρον;
Τα logistics είναι ένας τομέας που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφεται ένα μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις μεταφορές και στα logistics γενικότερα, όπως και για τις μεταφορές και την παροχή υπηρεσιών. Ο τουρισμός, βεβαίως, εξακολουθεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και τα αγροδιατροφικά προϊόντα, και το IT.
Θεωρείτε πως είναι θετικές οι επενδυτικές προοπτικές της χώρας μας;
Υπό προϋποθέσεις οι προοπτικές είναι πολύ θετικές. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Η έξοδος από τα μνημόνια και η ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και κυριαρχίας στην Ελλάδα δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συνεχίσουμε στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων όπως είχε προδιαγραφεί. Αυτό θα είναι το σήμα που αναμένουν οι αγορές μαζί με την πρόοδο στις μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις. Το Ελληνικό έχει πια συμβολική σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης γιατί καθυστερεί, το μήνυμα που στέλνει είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.
Γι’ αυτό προτείνουμε την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα βασίζεται και θα ξεκινάει από την αλλαγή του επενδυτικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, με ορόσημα και χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Αυτό θα στείλει το μεγαλύτερο και καλύτερο σήμα προς τις ξένες αγορές, ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις επενδύσεις.
Υπάρχει στα σκαριά κάποια εμβληματική επένδυση από τις ΗΠΑ που γνωρίζετε ως επιμελητήριο;
Οι δύο πιο πρόσφατες αμερικάνικες επενδύσεις, η μία μάλιστα ανακοινώθηκε στο συνέδριο, αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Δύο σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, σε δύο από τις μεγάλες μας τράπεζες. Το ένα ήταν αξίας 1,6 δισ. ευρώ χαρτοφυλακίου και το άλλο 1,2 δισ. ευρώ. Είναι δύο πολύ μεγάλα βήματα για να αποκατασταθεί η ισορροπία και στις τράπεζες. Εξακολουθεί να είναι κρίσιμο το ζήτημα της αποκατάστασης της ισορροπίας των τραπεζών με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, και θα βοηθήσει και στην αποκατάσταση της ρευστότητας για την οικονομία.
Ποια είναι η εικόνα στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, ιδίως στις ΗΠΑ;
Έχουν βελτιωθεί και αυξηθεί οι εξαγωγές μας, εξακολουθεί όμως το ισοζύγιο πληρωμών να είναι αρνητικό διότι ακολουθούν οι εισαγωγές την καμπύλη των εξαγωγών. Για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι γιατί η ελληνική βιομηχανία έχει ανάγκη των πρώτων υλών που δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα μας, και έτσι αναγκαζόμαστε να εισάγουμε τις πρώτες ύλες για οτιδήποτε εξάγουμε. Και το δεύτερο έχει να κάνει με τις καταναλωτικές μας συνήθειες, αφού η οποιαδήποτε αύξηση καταναλωτικής δυνατότητας κατευθύνεται προς την αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Χρειάζεται να αυξήσουμε και τη βιομηχανική μας και τη μεταποιητική παραγωγή ώστε να μπορούμε να υποκαταστήσουμε σε ένα βαθμό και τις εισαγωγές.
Έχουν αυξηθεί οι ελληνικές επιχειρήσεις που έρχονται στο επιμελητήριο να ζητήσουν πληροφορίες για εξαγωγές στις ΗΠΑ;
Βεβαίως, και είναι μια από τις υπηρεσίες που έχει αυξήσει κατά πολύ το επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει ειδικό τμήμα, στο οποίο όχι μόνο μπορούμε να διευκολύνουμε με μελέτες, γνωριμίες, αποστολές, τον υποψήφιο αποστολέα στις ΗΠΑ, αλλά σε συνεργασία με άλλους φορείς κάνουμε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε τα τοπικά οικοσυστήματα και να τους εκπαιδεύσουμε για το πώς μπορούν να μεγαλώσουν τις εξαγωγές τους και τι απαιτείται για να πάνε με επιτυχία στις ΗΠΑ;
Ποια είναι η άποψη σας για τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον και τι σηματοδοτεί;
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Ο Στρατηγικός Διάλογος δείχνει ακριβώς αυτό. Μετά τη φετινή ΔΕΘ, στην οποία η παρουσία των ΗΠΑ, που ήταν τιμώμενη χώρα, ήταν πολύ σημαντική και την παρουσία εδώ του Αμερικάνου υπουργού Εμπορίου, μεταφέρθηκε και μια εικόνα προς την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα όταν κινείται οργανωμένα, συνεκτικά και με σχέδιο μπορεί και τα καταφέρνει. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμμετείχαμε σε αυτό το έργο, που οργανώσαμε το αμερικανικό περίπτερο και μπορέσαμε να μεταφέρουμε τη συγκεκριμένη εικόνα. Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, ακολούθησε επίσης συνάντηση βάσει αυτών που είχαν ειπωθεί στη ΔΕΘ και έτσι μπήκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει ο Στρατηγικός Διάλογος. Όσον αφορά το γεωστρατηγικό, το κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας και το ενεργειακό υπάρχει μια μεγάλη ταύτιση συμφερόντων και απόψεων. Από μεριάς μας πρέπει να επιμείνουμε στους πυλώνες που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις, την οικονομία και τον τουρισμό.